Bademcik iltihabı nedir ve  belirtileri nelerdir? Bademcik iltihabına ne iyi gelir?

Birçok kişi boğaz ağrısı ile doktora başvurduğunda aldığı genel cevap, bademcik iltihabı olur. Bademcik iltihabı özellikle çocukken sıklıkla yaşanan daha sonra ise cerrahi operasyonla alınır. Peki bademcik iltihabı nedir? Bademcik iltihabının belirtileri nelerdir? Bademcik iltihabına ne iyi gelir? Sıklıkla yaşanan günümüzde erişkinlerde bile görülen bademcik iltihabı hakkında bilmeniz gerekenler haberin detayında:

Dilin arkasındaki boğazın iki yanında bulunun ve vücuda hava, yemek ve su yoluyla giren zararlı mikroorganizmaları tutan organa bademcik denir. Bademcikler mikropları öldüren bazı maddeler üretmektedir. Lenfoma sistemi gibi bademciklerde bağışıklık sistemini korur. Enfeksiyonu temizlerken enfeksiyona yakalanma oranı da olan bademcik, bebek ya da çocukken şişme olasılığı mevcuttur. Bazı bağışıklığı zayıf vücutlarda bademcikler bu zarar toksinlerle savaşamaz böylece bademcikler kızarız ve şişmeye başlar sonuç olarak da bademcik iltihabı ortaya çıkar. Bademcik enfeksiyonuna tonsilit denir. Bademciklerin iltihap kapması ileri yaşlarda üst solunum yollarına ve böbreklerinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle çocukken yaşanılan bademcik iltihabı sonucunda, bademcikler alınır. Ancak ileri yaşlarda da yaşanma oranı artan bademcik iltihabında bademcikler alınması tehlikeli olur. Çünkü çocukken bağışıklık bademciğin kendisini korumasına alışmadığından alındığında çok büyük sağlık sorunlarına neden olmaz. Onun yaptığı görevin aynısını bağışıklık sistemi de yapar. Erişkin yaşta alındığında ise bağışıklık birden zayıflayabilir. 

BADEMCİK

BADEMCİK

BADEMCİK HASTALIKLARI NELERDİR?

- En yaygın olanı akut bademcik iltihaplanmasıdır. Titreme ve boğaz ağrısıyla başlar. Eklem ve baş ağrısıyla devam eder. En fazla 7 gün sürer.

- Nadiren görülen bademcik rahatsızlığı ise difteridir. Difteri ses kısıklığı ve nefes darlığı gibi belirtilerle kendini gösterir.

- Dilin arka kısmında benekler şeklinde görülür. En şiddetli bademcik iltihabıdır. Bu rahatsızlığın adı ise kızıldır

- Direk bademciği değil çevresini olumsuz etkileyen hastalığa ise bademcik çevresi apsesi denir. Kusma, salya akması ve konuşmada zorluk çekme gibi belirtiler görülür. Antibiyotik tedavi yöntemiyle apse boşaltılır.

- Her hastalıkta olduğu gibi bademcik rahatsızlıklarında da kronik bademcik iltihabı vardır. Sürekli olarak lenf bezlerinin şişmesine neden olur. Çok sık tekrarlanır. 

iltihaplanmadan dolayı şişen bademciklerin bir görüntüsü

iltihaplanmadan dolayı şişen bademciklerin bir görüntüsü

BADEMCİĞİN İLTİHABININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Beyin hücrelerinin hasara uğraması sonucu ortaya çıkan baş ağrısı ve dönmeleri,

- Boğazın iltihaplanması ile gelişen semptomların kulak borusunda iltihaplanmalara neden olması,

- Kas ve kemik sistemlerinde şiddetli ağrılar,

- Sürekli kusma ve iştahsızlık,

- Ses tonunda ciddi bir değişiklik,

- Yüksek ateş ve yutkunma zorluğu gibi belirtilerle kendini gösterir.

BADEMCİK İLTİHABINA NE İYİ GELİR?

Bu süreçte ağız bakımı ve vücuda alınması gereken su miktarı oldukça önemlidir. Antiseptik gargaralarla ağız içi sürekli temiz tutulmaya çalışılmalıdır. Antibiyotik ilaçların yanı sıra antibiyotik bakımından zengin olan besinlerden de bol miktarda tüketilmelidir. Örneğin zeytin, sarımsak, soğan ve domates gibi besinler;

- Bir çay bardağının yarısına kadar bal doldurun. İçerisine iki adet sarımsak doğrayın bir gün bekletin. Bu karışımı ertesi gün ılık bir bardak suyun içerisine koyarak tüketin. Bademcik iltihabı geçene kadar günde bir defa için.

bal ve sarımsak

bal ve sarımsak

- Bir tatlı kaşığı zencefil bir çay kaşığı karabiber ve fesleğeni bir bardak su ile cezvede kaynatın. Bu karışım enfeksiyonla mücadele etmede oldukça etkilidir. İçerisine bir tatlı kaşığı bal koyarak ılık tüketin.

zencefil çayı

zencefil çayı

- Günde 3 defa tuzlu su ile boğaz gargarası yaparak bademciklerde enfeksiyon oluşumunu önleyebilirsiniz.

tuzlu su

tuzlu su

- Tavuk suyunun içerisine bir sarımsak bir çay kaşığı karabiber ve yarım limon sıkın. Günde bir kase ılık şekilde tüketin. Bu çorba boğaz ve bademciklerdeki enfeksiyonları vücuttan idrar yolu ile atar. 

tavuk suyu

tavuk suyu

Islak mendilin farklı kullanım alanları

İLİŞKİLİ HABER

Islak mendilin farklı kullanım alanları

BİR YORUM YAPIN 1

abdirehim mijit 3 yıl önce

Badamcık için hastane adresi alabilirmiyim