Elmanın faydaları nelerdir? Kabuğunu soymadan yerseniz...

Kış aylarında en çok tüketilen meyvelerin başında gelen elmanın faydaları saymakla bitmiyor. Kalp, mide ve karaciğer rahatsızlıkları, safra taşları, kabızlık, anemi ve diyabetin önlenmesi gibi pek çok sağlık yararı bulunan elma tam bir şifa deposu. İşte elmanın daha önce duymadığınız tüm yararları...

Elmanın faydaları nelerdir? Kabuğunu soymadan yerseniz...
Elmanın faydaları nelerdir? Kabuğunu soymadan yerseniz...
GİRİŞ 27.10.2018 12:42 GÜNCELLEME 27.10.2018 12:42
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Elmanın faydalarına her gün yenisi ekleniyor. Sağlıklı bir meyve olarak, Hipokrat’ın, milattan önce 400’lü yıllarda ilaç olarak elma, hurma ve arpa lapası kullandığı da biliniyor. A, B6, E ve K vitamini deposu olduğunu ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği ortaya çıkan elma tam bir şifa kaynağı. İçerisinde C vitamini bulunduran elmanın tüm faydaları bu başlık altında derledik.

ELMANIN FAYDALARI NELERDİR?

 
  • Düzenli tükettiğinizde metabolizma hızınıza pozitif katkı sağlar ve zayıflamaya yardımcı olur.

  • Safra asitlerini emerek karaciğere, oniki parmak bağırsağına yarar sağlar. Vücudu toksin maddelerden arındırmasıyla özellikle karaciğeri temizlemiş olur. Adeta bir detoks ürünü gibidir.

  • Yeşil elma K vitamini seviyemizin artmasını sağlar. Bunun da bir sonucu olarak, yaralarımızı iyileştirmek kolaylaşır. K vitamini anti-hemorajik bir ajan olarak görev yapar.

  • Kanda bulunan kolesterol miktarını düzenleyerek kalp ve damar tıkanıklıklarını önler. Böylece kalp krizine yakalanma riskini azaltır.

  • Elmanın kan şekerini dengelemesi konusunda yapılan çalışmalar aslında oldukça yeni sayılır ama bu araştırmalarda elde edilen sonuçlar için ümit verici denebilir. Elmanın şekeri düzenleyen etkisinin temel nedeni bir antioksidan olan “polifenol” bakımından zengin olması.

  • Diş sağlığı için de birçok diş macunu içerisinde beyazlatma amacı ile kullanılır. Elmanın diş beyazlatma özelliğinin yanı sıra, diş çürüklerinin önüne geçme konusunda da faydası oldukça fazladır. Diş eti hastalıkları ve iltihapları için de iyileştirici bir içeriği vardır.

  • Özellikle elma kabuğunu yemek sindirim sistemini harekete geçirmeye yardımcı olur ve kabızlığı önler.

  • Fareler üzerinde yapılan deneyler, elmanın Alzheimer hastalığından koruduğunu ve beynin yaşlılıktan kaynaklanan etkileri azalttığını ortaya koymuştur.,

  • İçeriğinde bulunan antioksidanlar ve fenolik bileşikler, akciğer, pankreas ve prostat kanseri riskini azaltır. Yapılan araştırmalara göre pankreas kanserine yakalanma oranını %23’e kadar azaltmıştır. 

  • Hamilelik dönemlerinde kadınlar için mide bulantısını kesme konusunda elmanın çok faydası olacaktır. Bulantı ve mide ağrılarına iyi gelmesi, kusmaların azaltılması ve karın bölgesine girebilecek krampların engellenmesinde elma tüketimi desteklenmelidir. Birçok uzman da hamilelere bu dönemde bol miktarda elma yemelerini önerecektir.

  • Romatizmaya bağlı olan hastalık ve eklem ağrılarına da elma tüketimi çok iyi gelmektedir. Dönemsel eklem ağrıları için de mutlaka öğünlerde elma yenmesine özen gösterilmelidir. Elma tüketimi ile vücut kaybettiği direnci fazlasıyla kazanacaktır.

  •  A, B6, E ve K vitamini deposu olduğunu ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği ortaya çıkmıştır.

Elmanın Yararları

ELMANIN KABUĞUNU ASLA SOYMAYIN

Elma kabuğu, Mevsim geçişlerinde ve özellikle soğuk kış günlerinde mutlaka herkes soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalıklarla mücadele etmektedir. Çoğu zaman bu evrede yaşanan öksürük atakları yaşam kalitesini düşürür. İşte bu dönemlerde herkesin mutfağında bulunan elma kabuğu derdinize derman olacak bir şifa kaynağıdır. Soyduğunuz elma kabuklarını birkaç dilim limon ve bir iki tane kabuk tarçın ile kaynatılıp içilirse göğsü yumuşatır, öksürüğü keserek ve balgamı söktürür. Elma kabuğunun yararları saymakla bitmez. Öksürüğü keser, balgam söktürür, şekerini düşürür gibi bir çok yararı vardır.

ELMANIN BESİN DEĞERİ

Bu besinin 100 gramında 52 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Adet (Küçük) yani 90 gramlık miktarında Elma 47 kalori bulunmaktadır.

Elmanın Besin değeri

Elma, B grubu vitaminleri, C vitamini ve lif açısından iyi bir kaynaktır. Kalorisinin düşük, lif içeriğinin yüksek olması nedeniyle kilo kontrolünün istendiği diyetlerde sıklıkla kullanılmaktadır. Antioksidan içeriği kanserden koruyucu etki gösterir.

%86 daha az kalori
%100 daha az protein
%50 daha az karbonhidrat
%100 daha az yağ içermektedir.

ELMANIN ZARARLARI NELERDİR?

Aşırı miktarda tüketilirse ishale neden olabilir. Fazla miktarda tüketildiğinde içeriğindeki şekerden dolayı aşırı miktarda vücuda şeker alınmış olur. Dolayısıyla zayıflamaya değil kilo almaya sebep olur.

YORUMLAR 12
  • Zeynep 3 yıl önce Şikayet Et
    Elmaya bıçağı deydirmeden güzelce yıkarsak eğer baştan savma yıkamazsak mikrop falan kapmayız
    Cevapla
  • Zeynep 3 yıl önce Şikayet Et
    Size yalan söylemiş o kişi çünkü meyve ve sebze yemediğiniz zaman bağışıklık sisteminin zayiflar.
    Cevapla
  • Kazım Merid 5 yıl önce Şikayet Et
    Kanser olursunuz. Kafayı mı yediniz. Elmanın kabuğu muhteşem değerlidir evet ama 30 yıl öncesinin elmasıydı o. Şimdi sakın soymadan hatta sirkeli suda bekletmeden elma yemeyin. Zira 7-8 tane ilacı o kabuk tutuyor. Ayrıca balmumu da var üzerinde.
    Cevapla
  • Zeynep 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok haklısın elmalar eskisi gibi değil
    Cevapla
  • bülent duman 5 yıl önce Şikayet Et
    evet allah razı olsun
    Cevapla
  • abdullah 5 yıl önce Şikayet Et
    elmanın üzerindeki kabuk mum değilmi
    Cevapla
  • Zeynep 3 yıl önce Şikayet Et
    Evet mum ama bal mum ' u
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yalanlara tepki gösterip borçları açıkladı! 20 günde 2 milyar TL harcamadıysanız...
Son dakika: İstanbul dahil 45 il için sarı kodlu uyarı! Şiddetli olacak