Çam fıstığının faydaları nelerdir? (Pinus Pinea) Hangi hastalıklardan korur?

Çam fıstığı bitki kökenli bir besindir. Günlük hayatta sıkça tüketilen çam fıstığı içerisinde esansiyal mineraller, vitaminler ve kandaki kolesterol seviyesini düşürmede faydalı olan kalp dostu tekli doymamış asitlerin önemli bir kaynağıdır. Sağlık açısından bir çok etkisi bulunan çam fıstığının faydaları ise saymakla bitmiyor...

Çam fıstığının faydaları nelerdir? (Pinus Pinea) Hangi hastalıklardan korur?
Çam fıstığının faydaları nelerdir? (Pinus Pinea) Hangi hastalıklardan korur?
GİRİŞ 31.10.2018 09:29 GÜNCELLEME 31.10.2018 09:29
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Çam fıstığı (Pinus pinea) fıstık çamının kozalaklarından çıkarılan sert kabukların kırılması sonucu elde edilen ve besin değeri oldukça yüksek bir besin maddesidir. Genel olarak Akdeniz ikliminin yaşandığı yerlerde yetişir. Ülkemizin koşulları, çam fıstığının yetişmesine için uygundur. Yemeklerde, özellikle dolmalarda vazgeçilmez ürünlerden biridir. İçeriği protein ve yağ açısından zengin, E, K, B1, B3 ve B2 vitaminleri, çinko, bakır, molibden, potasyum gibi mineralleri barındırır. Bu nedenle oldukça besleyicidir. 

 

ÇAM FISTIĞININ FAYDALARI NELERDİR?

  • Çam fıstığı bol protein ve mineral içerir.
     
  • 100 gram çam fıstığı içeriğinde yaklaşık olarak 45 gram yağ, 31 gram protein, 5 gram karbonhidratla vitaminler, mineraller ve su yer alır.
     
  • Akciğer hastalıklarında, verem, grip, soğuk algınlığı, nefes darlığı, bronşit, astım, öksürük, göğsü yumuşatma, balgam sökme sorunlarında faydalı etkileri vardır.
     
  • C vitamini, B1 vitamini ve B2 vitamini en çok yer alan vitaminlerdir.
     
  • Resveratrol içeren fıstık ve fıstık türleri nitrik oksit üretiminin artmasını sağlayarak kalp ritimlerini düzenler. Bu sayede kalp krizi ve inme riski en aza indirgenmiş olur.
     
  • Çam fıstığında, doymamış yağ asitlerinden oleik asit ve linoleik asit; doymuş yağ asitlerinden de, palmitik asit ve stearik asit yer almaktadır.
     
  • Çam fıstığındaki linoleik asit, vücutta meydana gelmesi olası birçok zehire karşı panzehir niteliği taşır.
     
  • Çam fıstığıyla alınan linolenik asit vücutta, gamma linolenik asite (GLA) dönüştürülür. Daha sonra, hücre fonksiyonlarının düzenlenmesinde hayatî öneme sahip prostaglandinlere dönüşürler.
     
  • Tüberküloz ve aneminin gelişmesini önlemeye yardımcıdır.
     
  • Siroz , onikiparmak bağırsağı, mide, damar tıkanıklığı gibi sorunlarda yararlıdır.
     
  • Omega–3, omega–6, B vitamini, E vitamini, karoten, demir, çinko, potasyum manganez, fosfor içerir. 
     
  • Vücutta romatizmal ağrılarda, siyatik, bel ağrısı, sırt ağrısı ve mafsal ağrılarını iyi gelmektedir.
     
  • Safra kesesinin sağlığının korunmasında büyük etkisi olan fıstık, safra kesesinde meydana gelebilecek olası taş oluşumlarının da önüne geçmektedir. Safra kesesinin sağlığı için günde dört adet haftada 2 avuç tüketebilirsiniz.
     
  • Çam fıstığı, kabuklu ya da kabuksuz biçimde satılır.
     
  • Fıstık çamı, kara çam, kızıl çam , halep çamı ve sarı çam ülkemizde yetişen çam türleridir.
     

Çam Fıstığı Yararları

ÇAM FISTIĞI NASIL TÜKETİLMELİDİR?

Fıstık çamlarından toplanan kozalakların içinden çıkan çam fıstığını ayırmak için çektiğiniz zahmete değer. Toplanan kozalaklar harmanlarda bekletilir. Kurudukça ağzını açan kozalakların içinden fıstıklar özenle ayrılır. Çam fıstığı genelde kavrulduktan sonra kullanılır.

Çam fıstığı balla macun yapılıp yenirse vücuda kuvvet verir ve cinsel gücü arttırır. Dövülüp çorbası hazırlanarak içilirse doğumu kolaylaştırır. Yer Fıstığı ile birlikte yenirse mideyi kuvvetlendirir.

Tüm dünyada severek tüketilen besinlerden biridir. Dünyanın pek çok ülkesinde et, balık, salata ve sebze yemeklerine sık sık eklenir veya ekmek pişirilirken kullanılır.

BESİN DEĞERİ

Porsiyon Miktarı: 100 g

Kalori (kcal): 673
Toplam yağ: 68 g
Kolesterol: 0 mg
Sodyum: 2 mg
Potasyum: 597 mg
Karbonhidrat: 13 g
Diyet lifi: 3,7 g
Şeker: 3,6 g
Protein: 14 g
A vitamini: 29 IU
C vitamini: 0,8 mg
Kalsiyum: 16 mg
Demir: 5,5 mg
D vitamini: 0 IU
Piridoksin: 0,1 mg
B12 vitamini: 0 µg
Magnezyum: 251 mg

Çam Fıstığı Besin Değeri

YORUMLAR 8
  • Ayşe Hanım 4 yıl önce Şikayet Et
    Ara sıra doğa gezilerine çıkarız, bu çamların bolca olduğu yerler var ve kozalaklar düşermiş ağaçtan, içi fıstık dolu kırıp kırıp yeriz. Zaten en tepedeki kozalakları almak imkansız ve o tohumlar yeni çam fideleri oluyor ve ağaç sayısını artırıyor. Diğerlerini toplayıp yemek harika oluyor. Bu kadar lezzetli bir şey olamaz ve şifası da çok fazla. Çam yapraklarını çiğneyin ve sonra tükürün yaprakları veya çayını yapın astımın bronşitin ilacıdır. ayrıca topladığınız taze yaprakları ve kabuğunu 3 ay boyunca z. yağında bekletin ve sırt, ayak, bacak ağrılarınız için kullanın, inanılmaz faydalıdır. Çok şifalıdır.
    Cevapla
  • Turan 5 yıl önce Şikayet Et
    Yemeyin stokçuların elinde kalsın,,, doğrudan üreticiden alın,,,
    Cevapla
  • YKT 5 yıl önce Şikayet Et
    Bişey değil 250 lira
    Cevapla
  • fatih 5 yıl önce Şikayet Et
    kilosu 180 lira hadi ye
    Cevapla
  • nadim hatipoğlu 5 yıl önce Şikayet Et
    bir paket sıgaradan ucuz haftada bir avuç yerseniz şifalı diyor bir paket sıgaranın fiyatını bilmiyorum ama her halde 10 lira olsa günlük haftada 70 tl yapar zaten bunu kilosu ne kadar 30 günlük sıgara parasına denk gelir hiç değilse şifalı bir yiyecek
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
TikTok'a yasak! ABD Başkanı Biden imzayı attı
1. Lig'de play-off tarihleri açıklandı