Belediyelerden soba zehirlenmesi uyarısı!

Kış aylarının gelmesi ile yakılmaya başlayan sobalar konusunda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ciddi uyarılarda bulundu.

Artan rüzgarlı havalar soba dumanlarının borulardan çıkmasını engeller. Duman karbondimonoksit miktarı ile yüklü bir şekilde evlerin içine girmesiyle zehirlenme vakaları artar.

Bu konuda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı vatandaşların bilinçlenmesi için açıklamalarda bulundu. Sobanın ansıl kurulması gerektiği konusunda da bilgi veren daire başkanı Cafer Yılmaz, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Soba kurulumu sırasında yapılan en büyük yanlışlardan birisi de fazla boru ve dirsek kullanılmasıdır. Aksine boru ve dirsekler ne kadar az kullanılırsa o kadar soba kullanımı verimli hale getirilmiş olur. Bir diğer önemli konu da vatandaşlarımızın yılda belirli aralıklarla bacalarını temizletmeleridir. Çünkü kurum bağlamış bacanın çekiş gücü düşer. Bacadan tahliye olmayan duman yeniden içeri sızar bu da Allah korusun istenmeyen sonuçlar meydana getirebilir. Bacadan kaynaklı yangınlar son 4 yılda 313, 2018 yılında ise 67 olarak kayıtlarımıza geçmiştir. Bu sebeple  vatandaşlarımızın daha dikkatli olmalarını öneriyoruz"

Yılmaz eğitimlerde sinsi sinsi ortaya çıkan ve insanları ölümüne neden olan bu durumla baş etmeye çalıştıklarını belirtti. Soba kullanımının hayati tehlike taşıdığına şu sözlerle devam etti: "Kentimizde soba kullanımı sırasında vatandaşlarımızın birçoğu sobalarını tutuşturmak için yanıcı ve parlayıcı maddeler kullanmaktalar. Bu da kimi zaman yangına neden olmaktadır. Sobaların bu tür maddeler ile tutuşturulmaya çalışılması çok tehlikeli ve yanlıştır. Soba yanarken yanma havası ve duman kapakları kapatılmamalıdır. Aksi halde zehirlenmelere davetiye çıkartılabilir. Soba borularına çamaşır kurutma aksesuarları asılmamalı ve kıyafetler kurutulmaya çalışılmamalıdır. Bu da yine yangınlara neden olabilmektedir. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin’in talimatıyla itfaiye teşkilatı olarak eğitimlerimizi arttırarak sürdürüyoruz. Özellikle sosyal tesislerde ev hanımlarına soba kurulum ve kullanım noktasında eğitimler düzenlemekteyiz. İnşallah bu eğitimler vesilesiyle de sinsi tehlike olan karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçmeyi hedeflemekteyiz. Son 4 yıl içinde kentimizin çeşitli bölgelerinde toplam 17 bin 719 vatandaşımıza karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı eğitimler verdik. Vatandaşlarımızın daha dikkatli olmalarını öneriyoruz."

Kış soğuklarına karşı böbrekleri koruma yolları

İLİŞKİLİ HABER

Kış soğuklarına karşı böbrekleri koruma yolları
Canan Karatay'dan modern buğday uyarısı

İLİŞKİLİ HABER

Canan Karatay'dan modern buğday uyarısı
Üsküdar'da asfaltın altından Osmanlı çıktı!

İLİŞKİLİ HABER

Üsküdar'da asfaltın altından Osmanlı çıktı!

BİR YORUM YAPIN 0