Kimyonun faydaları nelerdir? Kimyon hangi hastalıklara iyi gelir? Kimyon çayı nasıl yapılır?

Hint mutfağının ana maddesi olan kimyon birçok yemeği tatlandırmak amacı ile kullanılır. Bunun yanı sıra kimyonun insan sağlığına birçok faydası da vardır. Özellikle gaz söktürücü ve mide rahatlatıcı etkisi olan kimyon sindirim hastalıkları için mucize bir baharattır. Tane ve toz halinde kullanılabilir. Peki kimyonun faydaları nelerdir? Kimyon hangi hastalıklara iyi gelir? Kimyon çayı nasıl yapılır?

Ufak tohum parçacıkları olan kimyon yemeklere muhteşem bir lezzet verir. Özellikle etli yemeklerin tadını daha güzelleştiren kimyon Akdeniz ülkelerinde sıklıkla kullanılır. Lezzetli olduğu kadar faydası da olan bu tohum, folatlar, niasin, piridoksin riboflavin tiamin, A, C, E ve K vitaminleri bakımından zengindir. Bunun yanı sıra beta karoten deposu olarak da bilinir. Maydanoz ailesine ait olan kimyon, İlkbaharda olgunlaşır ama en çok sonbahar ve kış aylarında çayı yapılarak tüketilir. Şemsiye gibi açan bitkiden elde edilen tohumlar toplanır. Kurutularak baharat şeklinde tüketilir. Kokusu ile ortamda hemen kendini belli eder. Uçucu yağ, tanen ve reçine içeren kimyon sindirim hastalıkları için sıklıkla alternatif tıpta önerilir. Kebap yemeklerinde ete farklı bir tat vermek için kullanılır. Tadı biraz acı ve serttir.

KİMYONUN FAYDALARI NELERDİR?

- Güçlü bir demir deposu olan kimyon anemi hastalığında doğal ilaç olarak kullanılır. 

- Ciltte oluşan sivilce akne, dökülme ve tahriş gibi durumları yatıştırmada oldukça etkilidir. E vitamini bakımından zengin olan kimyon kırışıklık, yaşlanma ve sarkmaları önler. Sirke ile karıştırılıp cilde uygulandığında sivilce ve akne sorunlarını hafifletir. 

kimyonun faydaları nelerdir

kimyonun faydaları nelerdir

- Saçların daha sağlıklı büyümesini destekler. Kökünü yenileyerek dökülmeyi ve yıpranmayı önleyerek daha parlak ve canlı görünmesini sağlar. Siyah kimyondan elde edilen yağ ve zeytin yağını karıştırıp banyo sonrası saça masaj yaparak uygulandığında dökülmeyi sıfırlar ve bunun yanı sıra yeni saçlar çıkartır. 

kimyon neye iyi gelir

kimyon neye iyi gelir

- Kandaki şeker düzeyini yeniler ve diyabet rahatsızlığının risklerini azaltır. 

- Homeglobin içeriği sayesinde kansızlığı tedavi eder. Bunun yanı sıra oksijen seviyesini koruyarak vücut içi kan düzeyini dengeler. 

- Adet zamanlarını düzene sokar. 

rezene çayı nasıl yapılır

rezene çayı nasıl yapılır

- Özellikle kış aylarında yaşanan üst solunum rahatsızlıklarını giderir. Metabolizmayı hızlandırır sindirimi kolaylaştırır. Vücuttaki toksinlenmeleri idrar yolu ile atmaya yardımcı olur.

- Çay olarak tüketildiğinde gaz kusma, ishal ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Böbreklerin sağlığını korur.

- Karaciğerdeki iltihaplanma ve toksinleri atar. 

kimyon aşırı tüketildiğinde gaza neden olur

kimyon aşırı tüketildiğinde gaza neden olur

KİMYONUN ZARARI VAR MIDIR?

Uzun süreli kullanıldığında vücudun sıvı oranını etkiler. Bu da böbreklerin sağlıklı çalışmasını engeller. Ayrıca güçlü bir narkotik etkisi olduğundan zihinsel bulanıklığa, mide bulantısına ve vücut uyuşmasına sebep olur. Aşırı gaz sıkışmasına zemin hazırlar. Her besine olduğu gibi kimyona da alerjisi olan kişiler vardır. Bu yüzden uzmanlar mutlaka alerji testi yaptırmalıdır. 

KİMYON ÇAYI NASIL YAPILIR?

10 tane kimyon tohumunu 2 su bardağı su ile kaynatınız. Tatlandırmak için içerisine biraz karabiber ekleyiniz. C vitamini etkisi olan bu çay kış hastalıklarına karşı bünyenizi güçlendirir. 

kimyon besin değeri

kimyon besin değeri

Sararmış pimapenler nasıl beyazlatılır? Güneşten yanan pimapenler nasıl temizlenir

İLİŞKİLİ HABER

Sararmış pimapenler nasıl beyazlatılır? Güneşten yanan pimapenler nasıl temizlenir
Akdeniz anemisi (Talasemi) nedir? Akdeniz anemisi belirtileri nelerdir? Akdeniz anemisi tedavi

İLİŞKİLİ HABER

Akdeniz anemisi (Talasemi) nedir? Akdeniz anemisi belirtileri nelerdir? Akdeniz anemisi tedavi

BİR YORUM YAPIN 1

Ferya Ozel 3 yıl önce

Yazi cok iyi ama eksikler var ornegin, uzun sure kullanildiginda diyorsunuz bu sure ne kadardir? Sac icin ne kadar kimyon yagi ve zeytin yagi karistirilacak? Tesekkurler.

Toplam 8 beğeni