Magnezyum Eksikliği belirtileri! Magnezyum hangi besinlerde/yiyeceklerde?

Magnezyum Eksikliği problemi meydana geldiğinde vücudumuzdaki bütün organların işleyiş yapısının bozulmasına yol açabilmektedir. İlerleyen durumlarda hayati tehlikeye sebebiyet verebilen Magnezyum Eksikliği belirtileri nelerdir? Tıp dilinde Hipomagnezemi olarak tanımlanan Magnezyum hangi besinlerde yiyeceklerde bulunur?

Magnezyum Eksikliği belirtileri! Magnezyum hangi besinlerde/yiyeceklerde?
Magnezyum Eksikliği belirtileri! Magnezyum hangi besinlerde/yiyeceklerde?
GİRİŞ 15.11.2018 10:31 GÜNCELLEME 16.11.2018 11:36

Magnezyum insan sağlığı için en gerekli ve olmazsa olmaz minerallerin başını çekmekte olup, vücut mekanizmasının doğru bir şekilde çalışabilmesi ve faaliyete geçebilmesi açısından herhangi bir eksikliğin meydana gelmesi durumunda ciddi sorunları da beraberinde getirebilmektedir. Tıp dilinde Hipomagnezemi olarak tabir edilen Magnezyum Eksikliği bilhassa beyin, kemik ve kas/sinir hücrelerinin işleyiş yapısının bozulmasına sebebiyet verebildiği için bu nedenle magnezyum oranı yüksek besinlerin ve yiyeceklerin tüketilmesi zorunluluğunu getirmektedir. Peki, son dönemlerde yetersiz, sağlıksız ve dengesiz beslenmenin getirdiği olumsuz etki sonucunda ağırlıklı bir şekilde görülen sağlık problemi olan ve bununla birlikte değişken pek çok nedenlerden ötürü oluşum gösterebilen Magnezyum Eksikliği belirtileri nelerdir? Meydana gelen bu eksikliği giderebilmek, ileri safhaya taşınmasını önleyebilmek ve miktarını ideal seviyede yükseltebilmek için sıklıkla sorgulamaya alınan Magnezyum hangi yiyeceklerde ve besinlerde bulunur?

Çinko Eksikliği belirtileri neler? Çinko hangi besinlerde/yiyeceklerde?

MAGNEZYUM EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

->Magnezyum eksikliğinin en yaygın belirtilerinden biri aşırı susama ve her gün bol miktarda su veya sıvı tüketmektir. Bunun nedeni, vücudunuzun gıdalardan gerekli besinleri alamaması ve bu eksikliği daha fazla sıvıya ihtiyaç duyarak ifade etmesidir.

*Sinirlilik, gerginlik ve stres hali yaşanması

*Kolesterol seviyesinde yükseliş meydana gelmesi

*Regl (adet) döneminin şiddetli sancı eşliğinde geçmesi

* Kronik yorgunluk, halsizlik ve isteksizliğin baş göstermesi,

*Enerjide düşüş durumu meydana gelmesi,

*Uykuya geçiş yapmakta zorlanma hali,

*Böbrek taşı veya idrar yollarında kum şikayetlerinin yaşanması

*Nedensiz bir şekilde kalp çarpıntısı, ani tansiyon yükselmesi ve baş dönmesi, mide bulantısı durumu

*İdrar söktürücü tansiyon ilaçları kullanıldığında

*Nefes darlığı/solunum yolları sorunlarının yaşanması

*El ve ayak bölgesinde uyuşma, vücutta üşüme hali

*Saç dökülmesi, kemik erimesi ve hafıza zayıflığı probleminin oluşması

*Sırt ağrısı, kabızlık ve kısırlık meydana gelmesi

magnezyum hangi besinlerde ve yiyeceklerde bulunur

MAGNEZYUM HANGİ BESİNLERDE VE YİYECEKLERDE BULUNUR?

1)Balık çok iyi bir D vitamini ve omega-3 yağ asitleri kaynağı olmasının yanında iyi de bir magnezyum kaynağıdır.

magnezyum hangi besinlerde ve yiyeceklerde bulunur

2)Bakliyat: Baklagiller, mercimek, fasülye, nohut, bezelye ve soya fasulyesi, yoğun miktarda magnezyum içeren bir bitki ailesidir. Ayrıca potasyum ve demir oranı da yüksektir, özellikle vejeteryanlar için önemli bir protein kaynağıdır. Baklagiller lif bakımından zengindir ve düşük glisemik indekse sahip oldukları için kolesterolü düşürür, kan şekerini kontrol edebilir ve kalp hastalığı riskini azaltabilirler.

magnezyum eksikliği belirtileri nelerdir

3)Kabak Çekirdeği: 100 gram kabak çekirdeği günlük magnezyum ihtiyacının %65’ini karşılar. Ancak aynı miktarda kabak çekirdeği 446 kalori içerdiğinden dikkatli tüketilmelidir.

magnezyum eksikliği belirtileri nelerdir

4)Soya Fasulyesi: K vitamini, tiamin, riboflavin, demir, fosfor, potasyum ve bakır içeren soya fasulyesinin 100 gramı günlük magnezyum ihtiyacının %70’ini karşılar.

magnezyum açısından zengin ve yüksek miktarda besinler yiyecekler

5)Yoğurt hem kalsiyum hem de magnezyum içerir. Yeterli magnezyumu almanız, vücudunuzun kalsiyum emilimini de artırdığından yoğurt da önemli bir magnezyum kaynağıdır.

magnezyum açısından zengin ve yüksek miktarda besinler yiyecekler

6)Fındık: Fındık besleyici ve lezzetlidir. Badem, kaju ve Brezilya fıstığı da dahil olmak üzere benzer kuruyemişlerde magnezyum oranı yüksektir. Buna ek olarak fındık, kalp sağlığı için yararlıdır ve aperatif olarak yendiğinde iştahı azaltabilir.

magnezyum hangi gıdalarda bulunur

7)Yeşil yapraklı sebzeler: Önemli miktarda magnezyum içeren yeşillikler arasında lahana, ıspanak, lahana ve şalgam sayılabilir. Yapraklı yeşillikler, A vitamini, C vitamini, K vitamini, demir ve manganez de dahil olmak üzere çeşitli besinlerin mükemmel bir kaynağıdır.

magnezyum hangi gıdalarda bulunur

8)Avokado: Magnezyum içeren meyveler konusunda akla ilk gelen avokadodur. Bu son derece besleyici ve kremsi meyve harika bir magnezyum kaynağıdır. Orta boy bir avokado içerisinde 58 mg magnezyum bulunur. Bu da günlük alınması gereken magnezyum miktarı değerinin yaklaşık %15’i demektir.

magnezyum eksikliği belirtileri nelerdir

9)Kinoa: Kinoa bir tam tahıldır ve dokuz önemli temel aminoasidin tamamını içeren bir protein kaynağıdır. Yarım bardak pişirilmiş kinoa yaklaşık 63 gram magnezyum içerir. Bu da günlük alınması gereken magnezyum miktarının yaklaşık %16’sıdır.

magnezyum hangi besinlerde ve yiyeceklerde bulunur

10)Badem: Bir avuç dolusu badem magnezyum almanıza yardımcı olur. Badem magnezyum içeren yiyecekler arasında yer almaktadır ve günlük alınması gereken magnezyum miktarı değerinin yaklaşık %20’sini karşılamaktadır.

magnezyum hangi besinlerde ve yiyeceklerde bulunur

MAGNEZYUM HANGİ GIDALARDA BULUNUR? MAGNEZYUM AÇISINDAN ZENGİN VE YÜKSEK MİKTARDA BESİNLER/YİYECEKLER…

*Domates

*Acı biber

*Bezelye

*Yeşil fasulye

*Brokoli

*Ahududu

*Mercimek

*Dereotu

*Ton balığı

*Karabuğday

*Karanfil

*Pırasa

*Patlıcan

*Nar

*Kimyon

*Barbunya

*Soya fasulyesi

*Karpuz

*Karalahana

*Ayva

*Brüksel lahanası

*Rezene

*Esmer pirinç

*Pazı

*Çilek

*Siyah fasulye

magnezyum hangi besinlerde ve yiyeceklerde bulunur

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan Bahçeli'nin DEM Parti çıkışına destek: Bedelini ödemeye hazır olmalılar
AK Parti'de vekillere sosyal medya uyarısı: Daha hassas olun