MPV nedir? MPV düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir?

Ortalama trombosit hacmi anlamına gelen Mpv değeri kandaki trombositin büyüklüğünü ölçer. Kan testi ile ölçülen mpv değeri yükseldiği vakit hamilelikten, vitamin eksikliğine ve dahi kan kanserine kadar pek çok nedene işaret eder. Peki, mpv nedir? mpv yüksekliği ne anlama gelir, hangi hastalıkların habercisidir?

MPV nedir? MPV düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir?
MPV nedir? MPV düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir?
GİRİŞ 20.11.2018 17:17 GÜNCELLEME 26.11.2018 17:13
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kanın pıhtılaşmasını sağlayan maddelerin hacmini ölçen mpv değerinin açılımı Mean Platelet Volume şeklindedir. Mpv değeri ölçümünde sağlıklı bir sonuç için kandaki trombosit değerlerini ölçen plt değeri ile beraber değerlendirilmesi gerekir. Peki, kan testinde ölçülen bir değer olan mpv nedir? Mpv değeri yüksekliği veya düşüklüğü ne anlama gelir? Mpv değeri yüksekliği bazı hastalıkların habercisi olurken tehlikesi merak ediliyor. İşte, mpv değeri hakkında merak edilen tüm detaylar...

 

 

mpv değeri nedir

MPV DEĞERİ NEDİR?

 

 

MPV trombositlerin etkinliği ve toplam hacmi konusunda çıkarımlar yapılmasını sağlayan kan testidir. Tam kan sayımı testleri CBC'de ölçülen kan değerlerinden biri de ortalama trombosit hacmini ölçen mpv testidir. Trombositlerin ortalama boyunu ölçen mpv testinde kandaki trombosit sayısı da hesaba katılarak bir değerlendirme yapılır. Trombositlerin ne olduğuna gelirsek, trombositler küçük kan hücreleridir ve kanın pıhtılaşmasında önemli rol oynarlar.  Trombositler kanamalarda kanı pıhtılaştırarak kanı durdurmaya çalışırlar. Ancak trombosit değerinde ve hacminde bir problem olduğu vakit kan hastalıkları baş gösterebilir. Mpv değerinin yüksekliği ise vitamin eksikliğinden kan hastalıklarına kadar pek çok problemin nedeni olabilir. 

MPV NORMALDE KAÇ OLMALIDIR?

Mpv testi trombosit sayısı gibi diğer CBC sonuçları bağlamında yorumlanmalıdır. Çünkü mpv değeri yüksekliği ve düşüklüğü tek başına bir anlam ifade etmemektedeir. Çoğu durumda, doktorunuz kemik iliği biyopsisi gibi ek testler yapıp yapmamaya karar vermek için MPV test sonuçlarınızı kullanacaktır.

Normal MPV değerleri; 7,5 fl – 11,5 fl aralığındadır. Bu, trombositlerin 2,65 – 2,8 mikrometre çaplarında olduğunu belirtmektedir. MPV değerleri 9,7 fl – 12,8 fl aralığında ise, genel olarak sağlıklı olarak değerlendirilmektedir.

mpv yüksekliği ne anlama gelir

MPV YÜKSEKLİĞİ NE ANLAMA GELİR?

Mpv değeri yüksek olan kişilerin bacaklarında uyuşma ve karıncalanma gibi semptomlar görüldüğü gibi baş ağrısı, baş dönmesi, görüş bozuklukları da görülebilir. 

Mpv değeri yüksekliği nedenleri:

* Hipertiroidizm

* Kalp hastalığı

* D vitamini eksikliği

* Yüksek tansiyon

* İnme

* Atriyal fibrilasyon

* Çok miktarda kan kaybetmek

* B12 vitamini veya folat yetmezliği

* Yakın zamanda cerrahi müdahale geçirmiş olmak

* Şeker Hastalığı: Mpv yüksekliği bazı tür şeker hastalıklarında yaygın olarak görülmektedir.

* Kan Zehirlenmesi: MPV değeri yüksek iken trombosit sayısının (PLT) az olduğu durumlar, kandaki trombositlerin yıkıma uğradığını gösterebilir. Vücudun iltihaplara bir tepki olarak geliştirdiği kan zehirlenmesi (sepsis) böyle bir etkiye neden olabilir.

* Kan Kanseri:  MPV değeri yüksek iken trombosit (PLT) sayısını normal ise bir çeşit kan kanseri olan miyeloid lösemiden şüphe edilebilir. Bu hastalıkta çok fazla beyaz kan hücresi üretilmektedir.

* Tiroit hormonu yüksekliği (hipertiroidi) de benzer bir etkiye neden olarak MPV yüksekliğine yol açabilir.

* Kemik iliği sorunları: MPV değeri yüksek iken trombosit (PLT) sayısı da yüksek ise aşırı miktarda hücre üretilmesine neden olan kemik iliği hastalıklarından şüphe edilebilir.

MPV DÜŞÜKLÜĞÜ NE ANLAMA GELİR?

MPV’nin düşük olması kan pıhtıcıklarının oluşmasında görevli plataletlerin boyutunun normalden düşük olduğu anlamına gelir. Bunun pek çok farklı nedeni olabilir.

Mpv değeri düşüklüğü nedenleri:

* MPV düşüklüğü viral enfeksyonlardan kaynaklanabilir. 

* İltihabik hastalıklar ve enfeksiyonlar da MPV düşüklüğünün sebebidir. 

* AİDS viral enfeksiyonun en bilinenidir. 

* Kansızlık gibi hastalıklarda da MPV düşüklüğü ile karşılaşılır. 

* Wiskott Aldrich sendromu da MPV düşüklüğüne yol açabilir.

* Lösemi, romatizmal artrit ve lupus gibi bağışıklık sistemi hastalıkları düşük MPV değerinin nedenleridir.  

* MPV değeri düşük iken trombosit sayısı (PLT) normal ise bu durum kronik böbrek yetmezliğinin habercisi olabilir.

* PLT yani trombosit sayısı normal MPV değeri düşük ise bu kronik böbrek yetmezliği belirtisi olabilir. Eğer PTL yani sayısı fazla MPV değeri düşük ise vücutta iltihaplanma olabilir. İltihabın sebebi bulaşıcı bir hastalık olabilir. Bazı kanser türleri de bu durumdan kaynaklı olabilmektedir. 

* Kanser gibi hastalıklarda MPV değeri normalden düşük olur. MPV düşüklüğü kemik iliğinde trombosit üretiminde bir sorunun habercisi olabilir. MPV değerini düşüren bir başka etken kan zehirlenmesidir. 

* Bazı ilaçlar MPV düşüklüğüne yol açabilir: Hücrelerde toksin etkisi gösteren ilaçlar (kemoterapi ilaçları gibi), Trombositleri direk öldüren ilaçlar, Megakaryosit isimli trombositlerin üretiminden sorumlu kemik iliği hücrelerine hasar veren ilaçlar

MPV DÜŞÜKLÜĞÜ VE YÜKSEKLİĞİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

MPV yüksekliği yahut düşüklüğü için bir dahiliye uzmanından yardım almak gerekir. Dahiliye uzmanı çeşitli testler sonucunda durumun neden kaynaklandığını tespit edecek ve gereken tedaviyi uygulayacaktır. 

MCH nedir? Kan tahlilinde MCH değeri düşüklüğü ve yüksekliği anlamı...

MCV değeri nedir? MCV kan tahlili düşüklüğü ve yüksekliği anlamı...

CRP nedir? CRP yüksekliği hangi hastalıkların habercisidir?

PDW testi nedir? PDW düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir?

RDW nedir? RDW yüksekliği ve düşüklüğü neden olur? Tedavisi...

YORUMLAR 1
  • ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    kötü
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında nisanda değişiklik olmayacak