İdrar kaçırma hastalığı nedir? Neden olur tedavi yöntemleri nelerdir?

İdrar Kaçırma Hastalığı; kişinin kendi iradesi dışında gelişen, çoğunlukla kontrolünü sağlayabilmenin mümkün olmadığı sağlık problemidir. Kadınlarda, erkeklere oranla daha sık bir şekilde oluşum gösterebilen İdrar Kaçırma Hastalığı nedir? Kişiye oldukça sıkıntı veren İdrar Kaçırma Hastalığı neden olur tedavi yöntemleri!

İdrar kaçırma hastalığı nedir? Neden olur tedavi yöntemleri nelerdir?
İdrar kaçırma hastalığı nedir? Neden olur tedavi yöntemleri nelerdir?
GİRİŞ 31.12.2018 17:05 GÜNCELLEME 09.01.2019 13:12

İdrar Kaçırma Hastalığı'na tanımsal bir şekilde açıklık getirilecek olursa; kişilerin anormal bir şekilde kendi kontrolünü sağlayamayıp mesane olarak adlandırılan idrar torbasından idrarını dışarı boşaltması durumu olarak ifade edilmektedir. Toplumumuzda yaygın surette meydana gelmesine rağmen, insanlar sağlık kuruluşuna başvurup bunu dile getirmek noktasında zorluk çekmelerinden ötürü çoğu durumda aldırış edilmeyen bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Fakat kişiler tarafından genellikle aldırış edilmeyen ve dikkate alınmayan İdrar Kaçırma Hastalığının teşhis ve tedavisi erken dönemde gerçekleştirilmediği takdirde hem önüne geçilmesi giderek güç bir hal almakta ve hem de hastaya gün geçtikçe daha büyük problemler yaşatmaktadır. Peki, erkeklere nazaran kadınlarda ağırlıklı olarak kendini gösterebilen İdrar Kaçırma Hastalığı nedir? Oluşumunda birçok önemli faktörün etkili olabileceği İdrar Kaçırma Hastalığı neden olur tedavi yöntemleri nelerdir?

 

 

İDRAR KAÇIRMA HASTALIĞI NEDİR?

İdrar Kaçırma Hastalığı nedir? İdrar kaçırma her türlü kontrol edilemeyen ve istenmeyen idrar tutamama durumudur. Eğer bu durum düzenli olarak tekrarlarsa tıbbi bir sorun olarak kabul edilir. Kadınlar, erkeklere göre idrar kaçırma sorunlarından daha fazla şikâyetçi olurlar. Birçok hasta doktorlarıyla idrar kaçırma durumunu konuşmaktan rahatsızlık duydukları için tedavisiz kalmaktadır. İdrar kaçırma sıklıkla meydana geliyor veya hayat kalitesini etkiliyorsa doktora görünmek ve tıbbi tedavi önerileri almak oldukça önemlidir.

 

 

İdrar kaçırma tıbbi literatürde “üriner inkontinans ( urinary incontinence)” olarak geçmektedir. Burada ürin (urine) “idrar”,  üriner “idrarla ilgili”, inkontinans ise “yetmezlik” anlamına gelmektedir. Toplumda pek çok kişide istemsiz bir şekilde aksırma, öksürme, ıkınma gibi durumlarda karın içi basıncının artışına bağlı olarak mesaneden idrar kaçağı şeklinde idrar kaçırma şikayeti mevcuttur. Pek çok kişide ise idrar geldikten sonra “tuvalete yetiştirememe” şeklinde idrar tutamama yani “inkontinans” şikayeti bulunmaktadır.

İDRAR KAÇIRMA HASTALIĞI NEDEN OLUR?

İdrar Kaçırma Hastalığı neden olur? İdrar kaçırmalarda altta yatan başka sorunlarda araştırılmalıdır. Sorun, basit bir idrar kaçırma gibi görünse de bazen altta yatan neden, şeker hastalığı ve çeşitli sinir sistemi hastalıklarının habercisi olabilir. Eğer kanda şeker seviyesi yüksekse kişi sık idrara çıkmakta ve idrar kaçırma riski de artmaktadır.

İdrar Kaçırma Hastalığı neden olur? Özellikle kadınlarda ileri yaş, çok sayıda doğum yapmak ve aşırı kilo gibi nedenlerle ortaya çıkan idrar kaçırma, önemli hastalıkların belirtisi de olabilir. Aşırı kilolar, idrar kaçırmaya neden olan faktörlerin başında gelmektedir. Çünkü aşırı kilo ile karın içindeki basıncın artışı, idrar yollarını olumsuz etkiler.

idrar kaçırma hastalığı nedir

İDRAR KAÇIRMA HASTALIĞI NEDENLERİ!

Yapılan çalışmalar; idrar kaçırmanın genç kadınlarda yüzde 20-30 oranında görüldüğünü, orta yaşlılarda bu oranın yüzde 30-40'lara çıktığını, yaşlılarda yüzde 40-50'lere kadar yükseldiğini gösteriyor. Vakaların sadece yüzde 10'luk kısmında ilaç tedavisi veya ciddi bir ameliyata gerek duyuluyor. İdrar Kaçırma Hastalığının nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır:

-Zor gerçekleşen doğum

-Kalıtımsal bozukluklar

-Menopoza bağlı hormonal değişiklikler

-İleri yaş

-Cinsiyet (Kadınlarda sıklıkla görülmektedir)

-Beyin ile ilgili hastalıklar

-Kabızlık hali

-Alkol ve Sigara gibi kötü alışkanlıklar

-Ailesel ve ırksal yatkınlığın bulunması

-Kilolu olmak (Şişmanlık/obezite)

-Tedavi edilmeyen şeker hastalığı

-İdrar enfeksiyonu

-Prostat kanseri ile ilgili ameliyatlar

İDRAR KAÇIRMA HASTALIĞI İÇİN DURUMLARDA DOKTORA GİDİLMELİDİR?

Güldüğünüzde, öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda, yürürken veya egzersiz yaparken, ağır bir eşya kaldırırken, oturur ya da yatar durumdan ayağa kalktığınızda idrar kaçırıyorsanız, bu durumdan kurtulmak için gün boyunca sık sık tuvalete gitmek zorundaysanız ve ped kulanmak zorunda kalıyorsanız, idrar yapma hissi geldiğinde tuvalete yetişemiyorsanız, tuvalette her zaman idrarınızı tamamen boşaltmadığınız hissine kapılıyorsanız mutlaka bir hekime görünmelisiniz.

idrar kaçırma hastalığı tedavisi ve belirtileri

İDRAR KAÇIRMA ÇEŞİTLERİ/TİPLERİ NELERDİR? İDRAR KAÇIRMA HASTALIĞI BELİRTİLERİ...

İdrar Kaçırma Hastalığı çeşitleri/tipleri aşağıda sıralanmıştır. İşte, İdrar Kaçırma Hastalığı belirtileri...

*SIKIŞMA TİPİ İDRAR KAÇIRMA: Ani, engellenemeyen idrar hissi ile birlikte tuvalete yetişemeden olan idrar kaçırma tipidir. Sıkışma tip idrar kaçırmanın en sık tetikleyicileri eve girerken kapıyı açmak, soğukta dışarı çıkmak, sifonu çekmek veya elleri yıkamaktır. 

*STRES TİPİ İDRAR KAÇIRMA: idrar kaçırmanın bu tipinde stres ile kastedilen ani karın içi basınç artışıdır. Yani öksürmek, hapşırmak, ıkınmak veya gülmek gibi karın içi basıncını arttıran durumlarda idrar yolu çevresini saran kas ve dokuların üretra (idrar yolu) çevresinde doğru bir şekilde destek sağlayamadığı için gelişen idrar kaçırma tipidir. Özellikle doğum yapan kadınlarda sık görülür.

*KARIŞIK TİP İDRAR KAÇIRMA: Sıkışma ve stres tipi idrar kaçırmanın birlikte görülmesidir.         

*REFLEKS TİPİ İDRAR KAÇIRMA: Herhangi bir uyarı olmaksızın istemsiz olarak altına kaçırma durumudur.

*TAŞMA TİPİ İDRAR KAÇIRMA: Her yaşta oluşabilecek idrar yolu darlıkları veya ileri yaşlardaki prostata bağlı tıkanıklar sonucu boşaltılamayan idrar torbasındaki basıncın artmasıyla taşan idrarın kaçmasıdır. İdrar kanalında darlığı olan gençlerde de görülebileceği gibi prostat hastalıklarında da karşımıza çıkabilir.

idrar kaçırma hastalığı neden olur nedenleri

İDRAR KAÇIRMA HASTALIĞI TEDAVİ YÖNTEMLERİ...

İdrar Kaçırma Hastalığı; sosyo-ekonomik düzey gebelik sayısı, vücut kitle indeksi, şeker hastalığı, depresyon, sigara ve menopoz zamanı gibi idrar kaçırmanın birçok risk faktörü ile ilişkilidir. Fiziki muayene, hasta sorgulamaları, mesane günlüğü, idrar testi, işeme sonrası kalan idrarın ölçümü ve ped testiyle İdrar Kaçırma Hastalığı teşhisi konulur. 

İdrar Kaçırma Hastalığı tedavi yöntemleri? İdrar Kaçırma Hastalığının tedavisinde, kişinin sosyal yaşamında yaptığı değişiklikler önem taşıyor. Hastaların özellikle sigara, alkol, çay ve kahve tüketiminden uzak durmaları öneriliyor. Düzenli spor yapmak, bu hastalıktan koruyor. Fazla kiloların da idrar kaçırmayı tetiklediği İdrar Kaçırma Hastalığında, mesane bölgelerindeki kasları geliştirmek için egzersizler yapmak gerekir. Sorun düzelmezse, ilaç tedavisi ya da cerrahi yöntemleri kullanılmaktadır.

İdrar Kaçırma Hastalığı Tedavisi nedir? Hastada aşırı kilo varsa uygun diyet ve egzersiz programı ile zayıflaması sağlanır. Sebep kabızlık ise diyeti düzenlenir ve ilaç tedavisi verilir. Kontrolsüz şeker hastalığı sebebi ise hastanın ilaçları ve diyeti düzenlenir. Aşırı sıvı alımı önlenir. Aşırı sigara ve alkol kullanan hastalardan bunları azaltmaları istenir. İdrar yolu enfeksiyonları uygun antibiyotiklerle tedavi edilir. Mesane ve pelvik kasları güçlendirici egzersizler tavsiye edilir. Bu egzersizler idrar yaparken idrarın tutulması ve bırakılması prensibine dayanır. 

İdrar Kaçırma Hastalığı tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanmaktadır:

-Cerrahi olmayan tedavi: Amaç, sorunu kötüleştiren faktörleri (kabızlık, şişmanlık, sigara kullanımı, aşırı sıvı tüketimi, çoğalmış karın içi basınç) ortadan kaldırmaktır. Bunun için bölgedeki kasları çalıştırmak ve kadınlık hormonunu düzenlemek gerekir.

-İlaçla tedavi: Konunun uzmanı hekimler tarafından karar verilen, mesane gevşetici ilaçların kullanımıdır.

-Cerrahi tedavi: Bu sorunu düzeltmek için günümüzde uygulanan çeşitli ameliyat tipleri mevcuttur.

İDRAR KAÇIRMA HASTALIĞI NASIL ÖNLENİR? İDRAR KAÇIRMA HASTALIĞINI ÖNLEMENİN YOLLARI NELERDİR?

İdrar Kaçırma Hastalığı nasıl önlenir? Sigara ve alkol tüketiminden kaçının. Uzun süreli içen kişilerde pelvik kaslarda güçsüzlük ve idrar kaçırma durumu meydana gelebilir.

İdrar Kaçırma Hastalığını önlemenin yolları? Mesanenizin dolduğunu ve ilk idrarı hissettiğiniz anda tuvalet ihtiyacınızı giderin, Sürekli olarak idrarınızda geciktirme yaptığınızda idrar kesenizin duyarlılığında azalma ve idrar kesenizin boşaltımında da problem yaratacaktır.

Kahve ve kafein içeren ürünlerin tüketilmesi, idrar kesesinde irritasyona sebebiyet vereceğinden bu içeceklerden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.

Sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Meyve, sebze, kuru yemiş tarzında lifli gıdalar devamlı surette tüketilmelidir.

Vücut kitle indeksinizin 25 ve altında olmasına özen gösterin. Fazla kilo, şişmanlık-obezite durumu pelvik kaslarda zaafiyete ve idrar kesesinin kontrolünde sorunlara yol açabilir.

İdrar Kaçırma Hastalığı nasıl önlenir? Günde 6-8 bardak (1.5-2 lt) su içmeye gayret edin. Aynı zamanda bu miktarı eşit ölçüde olmak üzere tüm güne bölüştürünüz. İdrar kaçırmanın önüne geçmek adına için su içmezlik yapmayınız. Çünkü daha konsantre şekilde çıkacak olan idrar, idrar kesenizde daha fazla irritasyona neden olarak durumuzu kötüleştirecektir.

İdrar Kaçırma Hastalığını önlemenin yolları? Günde 5-20 dakika boyunca pelvik kasları güçlendiren egzersizler yapmaya özen gösterin. Pelvik kaslarınızı periyodik olarak sıkın ve gevşetin. Bu basit egzersiz idrar kesesi kontrolünde büyük önem teşkil etmektedir.

DOĞAL VE BİTKİSEL İDRAR KAÇIRMA HASTALIĞI TEDAVİSİ...

Doğal ve bitkisel idrar kaçırma hastalığı tedavisi? Sıkça görülen sağlık problemlerinden biri olan idrar kaçırma hastalığının birçok sebebi bulunabilir. Kasların gevşekliğinden dolayı idrar kaçırmanın meydana geldiğini söyleyen Kunak, kasları, idrar yollarını güçlendirmek için evde kolay yapılabilecek egzersizleri ekrana getirdi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD'de neler oluyor? Columbia Üniversitesinde Arap rektör detayı!
Selçuk Bayraktar heyecanlandıran gelişmeyi duyurdu! Rekor üstüne rekor kırıldı