Boyun düzleşmesi nedir? Boyun Düzleşmesi neden olur, belirtileri tedavisi

Günümüzde yaygın şekilde uzun bir süre boyun bölgesini aynı pozisyonda tutmaktan ötürü oluşum gösterebilen boyun düzleşmesi nedir? Teknoloji gelişimi ve kullanımının çoğalmasıyla artış gösteren boyun düzleşmesi neden olur? boyun arkasındaki kasların zayıflamasıyla meydana gelen boyun düzleşmesi belirtileri ve tedavisi!

Boyun düzleşmesi nedir? Boyun Düzleşmesi neden olur, belirtileri tedavisi
Boyun düzleşmesi nedir? Boyun Düzleşmesi neden olur, belirtileri tedavisi
GİRİŞ 04.01.2019 10:13 GÜNCELLEME 09.01.2019 13:02

Her yıl binlerce kişinin yaşadığı ve son dönemlerde görülme sıklığının giderek yaygınlaştığı boyun düzleşmesi rahatsızlığında, insan vücudu öne doğru çok uzun süreli bir şekilde durduğunda ve duruş bozukluğu meydana geldiğinde ilk etapta boyun kaslarında zayıflık durumu kendini gösterir. Ve sonuç itibariyle boyun kasları görevini tamamlayamaz ve omurganın hali hazırda olması gereken kıvrım C şeklini almasına neden olamayıp zaman içerisinde düzleşmesi kaçınılmazdır. Peki, çoğunlukla hareketsiz bir hayat şekline sahip ve bilgisayar başında uzun süre sabit pozisyonda durmanın sonucu meydana gelebilen, toplumda beyaz yakalı hastalığı olarak tanımlanan boyun düzleşmesi nedir? Hayat kalitesinde düşüş yaşanmasına sebebiyet veren ve günümüzde ağırlıklı biçimde genç olan kişilerde oluşum gösterebilen Boyun düzleşmesi neden olur? İşte, insan vücudunda yer alan boyun bölgesinin C biçimindeki kıvrımın I biçimime dönüşmesi olarak ifade edilen fiziksel bir sağlık problemi olan boyun düzleşmesi belirtileri ve tedavisi...

 

 

BOYUN DÜZLEŞMESİ NEDİR?

Boyun Düzleşmesi nedir? Boyun düzleşmesi, üst omurgada (servikal bölge), yani boyun omurunda bir eğridir. Omurgadaki eğrilik normalde dengeyi korurken baş ve omurgayı sabitlemeye etmeye yardımcı olur. Servikal omurga genellikle C şeklindedir fakat eğriliğin normalden daha derin olduğu zamanlar vardır ve boyun düzleşmesi (servikal lordoz) olarak bilinen duruma neden olur. Servikal lordoz, boyun bölgesinde içe doğru anormal bir kurvatürdür ve bu da başın normal pozisyonunun ötesinde ileriye doğru (veya çıkıntılı) görünmesini sağlar. Ayrıca servikal omurganın düzeldiği veya diğer yönde yayıldığı bir ters lordoz (servikal kifoz olarak bilinir) vardır.

 

 

BOYUN DÜZLEŞMESİ NEDEN OLUR?

Boyun Düzleşmesi neden olur?

-Egzersiz esnasında boyun bölgesinin zorlanması ya da fazla esnek bırakılması,

-Kemik erimesi hastalığı,

-Çalışma hayatından kaynaklı yanlış duruş ve oturuş bozuklukları,

-Ruhsal bozuklukların şiddeti,

Boyun Düzleşmesi neden olur?

-Uyku sırasında bozuk vücut duruşu gibi durumlar boyun düzleşmesine yol açar.

-Obezite hastalarının kullandığı ilaçların yan etkileri,

-Islak saçla uyumak,

-Aşırı yemeden kaynaklı kilo alımı.

boyun düzleşmesi nedir, boyun düzleşmesi neden olur

BOYUN DÜZLEŞMESİ NEDENLERİ…

Boyun düzleşmesi nedenleri arasında birçok etken yer almaktadır. Hastalığın sebepleri arasında en çok bilinenleri, çok uzun süre şekil değiştirmeden kalmak, pasif bir yaşantı hali, aşırı fazla yük kaldırmak ve bu yanlışı defalarca uygulamaktır. Aynı zamanda doğru yatak ve yastık tercihi de boyun düzleşmesinde oldukça etkilidir. 

Boyun Düzleşmesi nedenleri? Bitkinlik, fiziki güçsüzlük, stres,depresif hal, üzüntü gibi durumlar etkilerini öncelikle bireyin boyun bölgesine gerçekleştirir. Bu duruma maruz kaldığımızda önce boyun düzleşmesi, ardından da boyun fıtığı riski tehdidi altına girebiliriz.

BOYUN DÜZLEŞMESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Boyun Düzleşmesi belirtileri? Kavisli olması gereken boyun giderek düzleştiğinde, boynun bağlı olduğu kas grubu bir bütün olarak bu durumdan etkilenir. Boynumuzun kafatasımızla birleştiği yer de boyun düzleşmesine bağlı olarak gerilir. Bu durum baş bölgesinde de ağrıya sebep olur.

Boyun Düzleşmesi Belirtileri aşağıda sıralanmaktadır:

*Kollarda halsizlik

*Ellerde uyuşma, güç kaybı, tutma becerisinde azalma

*Sırt ağrısı

*Baş bölgesinde, ense kökünden alın bölgesine kadar olan kısmı kapsayan ağrı

*Mide bulantısı

*Kürek kemiklerinin olduğu bölgede ağrı

*Baş dönmesi

*Denge kaybı

*Boyunda sinir sıkışmasına bağlı olarak bayılma hissi hatta bayılma

*Baş çevresinde sıcaklık hissi

*Gözde uçuşan noktalar

*Kulaklarda uğultu

*Uyku bozuklukları

boyun düzleşmesi belirtileri ve nedenleri

BOYUN DÜZLEŞMESİ EN ÇOK KİMLERDE GÖRÜLÜR? RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

-Aşırı kitap okuyan kişilerde,

-Aynı aktiviteyi sıklıkla yapan,

-Vaktini bilgisayar, telefon gibi elektronik aletlerde harcayanlarda

-Devlet memurlarında,

-Çok fazla ders çalışan kişilerde,

-Bankacılarda,

-Çok oturan, çok fazla televizyon izleyen kişilerde

-Öğretmenlerde,

-Örgü işleriyle meşgul olanlarda daha çok görülmektedir.

BOYUN DÜZLEŞMESİ TEDAVİ EDİLMEZSE NE GİBİ PROBLEMLER OLUŞTURABİLİR?

Hastalığın bir üst seviyesi boyun fıtığıdır,daha zahmetli ve daha yoğun bir bakım dönemi isteyen bu hastalık boyun düzleşmesine göre daha tehlikelidir. Kaslarda gerginlik,aşırı baş ağrıları,baş dönmesi,boyun fonksiyonlarında bozukluk gibi kalıcı rahatsızlıklara yol açabilir. Hastalığın erken teşhisi ve tedavisi çok önemlidir. Ömür boyu sizleri rahatsız edecek ve yaşamınıza müdahale edebilecek kalıcı hasarlar meydana getirebilir.

BOYUN DÜZLEŞMESİ TEDAVİSİ…

Boyun Düzleşmesi tedavisi? Kesin tanı için röntgen ya da MR yöntemlerinin tercih edildiği boyun düzleşmesinde tedavi için öncelikli olarak boyun ve omurilikle herhangi bir baskı olup olmadığının tespit edilmesi gereklidir. Baskı varsa bunun için kasları güçlendirecek fizik tedavi ve egzersizler yapılması uygun bir tedavi yöntemi olacaktır. Boyun düzleşmesi tedavisi için uygulanacak diğer bir yöntem ise boyunluk kullanımıdır. Boyunluk kullanımının etki etmediği daha büyük problemlerde ve disk kayması gibi sorunlarda ise hastaya uzun süreli fizik tedavi seansları önerilmektedir. Tedavi edilmediği takdirde daha ciddi nörolojik hastalıklara yol açan boyun düzleşmesi sorununda son çare olarak doktor tavsiyesi ile cerrahi işlem uygulaması yapılmakta ve sonuç alınabilmektedir. 

Boyun Düzleşmesi tedavisi? Boyun düzleşmedeki tedavi hastalığın derecesine göre değişmektedir. Eğer rahatsızlık henüz sinirlere baskı yapacak şekle gelmemiş ise boyun egzersizleri verecektir. Aynı zamanda ağrıların dinmesi için boyunluk ve ağrı kesici ilaç kullanmanızı tavsiye edecektir. (Egzersizler sayfanın en altında yer almaktadır.) 

Boyun Düzleşmesi tedavisi? Eğer hastalık ilerlemiş ve sinir köklerinebaskı yapar hale gelmiş ise tedavide izlenecek yok farklı olur. Bu nedenle vücudunuzda güç kaybı görülüyor ise doktorunuz cerrahi operasyon önerebilir. Ancak unutulmamalıdır ki bu bölgede pek çok sinir ucu olduğu için yapılacak operasyon büyük risk taşır

boyun düzleşmesi tedavisi, boyun düzleşmesine ne iyi gelir nasıl geçer

BOYUN DÜZLEŞMESİ NASIL GEÇER? BOYUN DÜZLEŞMESİNİ ÖNLEMEK/ENGELLEMEK VE KURTULMAK İÇİN…

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op.Dr.Aybars Akkor Boyun Düzleşmesi nasıl geçer? Sorusuna yanıt vererek: “Boyun düzleşmesi için öncelikle stres ve üzüntüden uzak durmalıyız. İş, aile ve sosyal hayatımızdaki gerginlikler ilk olarak boynumuza etki eder. Stresi kontrol altına almak için tüm zamanımızı yoğun iş temposu içinde geçirmemeli, hobilerimize, zevkle yaptığımız faaliyetlere de zaman ayırmalıyız.

Boyun Düzleşmesi nasıl geçer? Ayrıca kontrolsüz ağırlık kaldırmak, tek kolla yük taşımak, yukarıya uzanmak, uzun süre hareketsiz kalmak, ıslak saçla dışarı çıkmak, vantilatör, klima önünde, hava akımı olan yerlerde durmak boyna zarar verdiği için dikkat edilmelidir. Son olarak boyun düzleşmesi rahatsızlığınız varsa tedaviyi ertelememelisiniz. Bu sayede boyun fıtığı ve kireçlenme riskini ortadan kaldırabilirsiniz.” Şeklinde ifadeler kullandı.

BOYUN DÜZLEŞMESİNE NE İYİ GELİR?

Boyun Düzleşmesine ne iyi gelir? Ağrıyı çoğaltacağından ve iyileşme sürecini gecikmesine sebebiyet vereceğinden boyun kaslarını herhangi bir nedenden ötürü zorlamamaya dikkat edin.

Otururken ve ayakta dururken gün boyunca dik durmaya çalışın.

Yüz üstü uyumamaya özen gösterin. Yanınızın üstüne ya da sırt üstü uyumaya gayret edin.

Boyun Düzleşmesine ne iyi gelir? İş yerinizde boynunuzdaki stresi azaltmak için sık sık mola verin.

Her gece muhakkak 7 ve 8 saat arasında uyumaya özen gösterin. Yeteri kadar dinlenmek, vücudunuzun rahatlamasını sağlayacaktır.

Boyun Düzleşmesi nasıl geçer? Aşırı kilolu olmak, insan vücudunda yer alan bütün kasları bir yük getirir, o nedenle kilo vermeye çalışın.

Boyun Düzleşmesine ne iyi gelir? Ağrıyı artıracağından uzun zaman boyunca ağır fiziksel egzersiz yapmamaya dikkat edin.

Yatağınızın hem omurga hem de boynunuza destek verecek kadar sağlam olmasına gayret edin.

Boyun Düzleşmesine ne iyi gelir? Kas gerginliğinin çoğalmasına neden olabilecek duygusal stresle baş edebilmek adına gevşeme tekniklerinden faydalanın.

DOĞAL VE BİTKİSEL BOYUN DÜZLEŞMESİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ…

Fiziksel bir sağlık sorunu olarak görülen boyun düzleşmesi, düzenli egzersiz ve sağlıklı bir yaşam ile yok edilebilir. Dr. Feridun Kunak, boyun düzleşmesinin boyundaki kemiklerin düzleşmesi olduğunu, bu nedenle sinirlerin sıkışıp kola doğru ağrılara sebep olabileceğini belirtti. Kunak, boyun fıtığından, boyun düzleşmesinden kurtaran kolay yapılabilen egzersizleri uygulamalı olarak gösterdi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: İsrail'den İran'a misilleme saldırısı
Ukrayna, Kırım'daki Rus S-400 sistemlerini vurdu