Fibromiyalji nedir, belirtileri? Fibromiyalji nedenleri ve tedavisi...

Günümüzün hastalığı olarak nitelendirilen Fibromilyaji, bilindiğinden daha yaygın bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Erkeklere nazaran kadınlarda daha sık şekilde meydana gelebilen Fibromiyalji nedir, belirtileri nelerdir? Yumaşak doku romatizması şeklinde de ifade edilen Fibromilyalji nedenleri ve tedavisi!

Fibromiyalji nedir, belirtileri? Fibromiyalji nedenleri ve tedavisi...
Fibromiyalji nedir, belirtileri? Fibromiyalji nedenleri ve tedavisi...
GİRİŞ 13.02.2019 17:05 GÜNCELLEME 14.02.2019 10:07
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Fibromiyalji, tüm yaş gruplarını etkileyebilecek düzeyde bir hastalık olmakla birlikte ağırlıklı olarak genellikle 30'lu ya da 50'li yaşlarda oluşum göstermektedir. Bu hastalığa yakalanan kişilerin vücutlarında omuz, diz, sırt, bel, kol, bacak ya da boyun gibi bölgelerinde aynı anda yaygın bir ağrı söz konusu olmaktadır. Pek çok hastalığa zemin hazırlayabilen Fibromiyaljinin tanısının yapılabilmesi için birden fazla tetkikin uygulanması lazım gelmektedir. Hastalarda yaygın kas ağrıları, yorgunluk, halsizlik, bitkinlik ve baş ağrısı, uyku düzensizlikleri ve bağırsak problemleri gibi şikayetlerin görüldüğü ve yaşam kalitesini ciddi ölçüde bozabilen Fibromiyalji nedir, belirtileri nelerdir? Üç aydan uzun bir süredir devam eden ve teşhisi en zor hastalıkların başını çeken iltihabı olmayan romatizmal hastalık Fibromiyalji nedenleri ve tedavisi...

 

 

FİBROMİYALJİ NEDİR?

Fibromiyalji (yeni Latince fibro- fibröz doku, Yunanca myo- kas, Yunanca algos- ağrı; FM veya FMS olarak da bilinir), özellikle sırt, boyun, omuzlar ve kalçalarda belirgin olmak üzere yaygın kas-eklem ağrısı, yorgunluk, sabah tutukluğu ile karakterize kronik (süreğen) bir kas iskelet sistemi hastalığıdır.

 

 

FİBROMİYALJİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Fibromiyalji belirtileri aşağıdaki şekilde sıralanmıştır:

-Dinlenemeden uyanmış olma hissi

-Depresyon hali

-El ve ayaklarda karıncalanma hissi ve uyuşma

-Uyku kalitesinde azalma

-Boşaltım sistemi sorunları

-Kabızlık, ishal ve gaz şikayetleri

-Vücuta yaygın ağrı, tutulmalar ve hassasiyet

-Konsantrasyon bozukluğu, yeni şeyler öğrenme zorluğu

-Bitkinlik ve hatırlama sorunu

-Baş ağrıları

fibromiyalji nedir belirtileri nelerdir

FİBROMİYALJİ NEDENLERİ! FİBROMİYALJİ NEDEN OLUR?

Fibromiyalji nedenleri? Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte eğitim ve ekonomik düzeyi ortalamanın üzerinde olan kişilerde daha sık görülmektedir. Hastalığı olan kişilerin birinci derece yakınlarında da görülme sıklığı artmaktadır.

Fibromiyalji neden olur? Uyku bozuklukları, düşme ya da motorlu araç kazası gibi büyük fiziksel travmalar, ruhsal travmalar, bazı viral hastalıklar, romatoid artrit, ankilozan spondilit gibi bazı romatizmal hastalıkların fibromiyaljiyi tetikleyen faktörler olduğu bilinmektedir.

FİBROMİYALJİ TEŞHİSİ NASIL KONULUR?

Bu hastalığın tanısı için hiç bir özel tanı testi yoktur. FMS’de tüm laboratuvar tetkikleri normaldir. Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) ve radyolojik değerlendirme ile FMS’de herhangi bir bulguya rastlanılmaz.

Fibromiyalji teşhisi hastanın öyküsü, hastalık belirtileri ve fiziki muayene ile konur. Fibromiyalji teşhisi için üç ay şikayetlerin ve belirtilerin devam etmesi gerekir. Fibromiyalji muayenesinde tender point denilen vücudun 18 hassas noktasından yaklaşık 11’inde bu ağrılı noktaların bulunup bulunmadığı tespit edilir. Bu referans noktalarında hastanın aşırı hassas olması temek şart kabul edilir. Fibromiyaljinin sadece kan tetkiklerinde ortaya çıkmasını beklememek gerekir. Ancak kan tetkikleri ayırıcı tanı için istenebilir. Sık sık başka hastalıklarla karıştırılan fibromiyaljide, bu karışıklığı önlemek için yapılacak tetkikler büyük önem taşır.

fibromiyalhi nedenleri tedavisi

FİBROMİYALJİDE KİMLER RİSK ALTINDADIR?

*Yaş: En sık erken ve orta yetişkin dönemde görülür. Ancak çocuklarda ve daha yaşlılarda da görülebilir.

*Romatizmal hastalıklar: Romatoid artrit, lupus veya ankilozan spondilit gibi romatizmal hastalıkların varlığı fibromiyaljiye yatkınlık oluşturabilir.

*Uyku düzeninin bozulması: Fibromiyalji sendromunu nasıl etkilediği tam olarak bilinmemektedir. Kas spazmı ve huzursuz bacak sendromu (Bacaklarda ortaya çıkan, tam olarak tarif edilemeyen ve uykuya dalmaya engel olan garip duyu hissi) veya uyku apne sendromu (uykudayken solunumun kısa süreli durması) ile birlikte olabilir.

*Aile öyküsü: Bu hastalık, aile öyküsü olanlarda daha fazla görülmektedir.

*Cinsiyet: Erkeklere göre kadınlarda daha fazla oranda görülür.

yumuşak doku romatizması

FİBROMİYALJİ TEDAVİSİ NASILDIR?

Fibromiyalji çeşitli gruplara ayrılmaktadır. Bu hastalığın her bir türünün tedavisi bulunmamaktadır. Tıbbi tedavilerin yanı sıra bu hastalığın genellikle alternatif tıp yöntemleriyle tedavi edilmektedir. Bu hastalık alternatif tıp yöntemleriyle de tam anlamıyla tedavi edilmez ancak uygulanan yöntemler, hastalığın ortaya çıkarmış olduğu olumsuz belirtileri azaltabilir. Fibromiyalji Tedavisi çeşitli türlere ayrıldığından tıpta da birçok tedavi yöntemi belirlenmiştir.

Fibromiyalji tedavi yöntemleri şu şekildedir;

-Kasık masajları

-Proloterapi,

-Gerçe gevşeme eğitimleri

-Nöralterapi,

-Ozon tedavileri

-Prp (Trombositten Zengin Plazma),

-Masaj programları

FİBROMİYALJİ DOĞAL TEDAVİSİ…

Fibromiyalji hastalığı kaslarda uzun süre devam eden ve vücutta git gide yaygın ağrılara sebep olabilen bir romatizma türüdür. Dr. Feridun Kunak, içerisinde zeytinyağı, susam, kekik ve sarı kantaron olan fibromiyaljiye, omuz ve sırt ağrılarına iyi gelen karışım tarifi verdi. Kunak, karışımı bir hafta serin yerde beklettikten sonra süzüp uygulanmasını önerdi.

YORUMLAR 1
  • Hatice canan 5 yıl önce Şikayet Et
    Hacamat kadar tesirli başka bir tedavi yok bu çok şiddetli ise 3 ayda bir yaptırın Her seferinde hafifliyor
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Uzman isimden dikkat çeken faiz yorumu: ‘Merkez’ sürpriz yapabilir
Türkiye, Irak, Katar ve BAE'nin imzaladığı tarihi anlaşmaya ilişkin ABD'den ilk açıklama!