Ayak şişmesine ne iyi gelir: Tek, sağ ve sol ayak şişmesi neden olur? Aman dikkat!

Ayak altı ve bileği şişmesi bazı dönemlerde çeşitli etkenlerden kaynaklı olarak herkesin karşılaşabileceği bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla endişeye mahal vermeyecek bir durum olmakla birlikte etkisini çok uzun süre devam ettiriyorsa ciddiye alınması gerekir. İşte tek, sağ ve sol ayak şişmesinin nedenleri...

Ayak şişmesine ne iyi gelir: Tek, sağ ve sol ayak şişmesi neden olur? Aman dikkat!
Ayak şişmesine ne iyi gelir: Tek, sağ ve sol ayak şişmesi neden olur? Aman dikkat!
GİRİŞ 19.02.2023 12:15 GÜNCELLEME 19.02.2023 12:15
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Çok uzun bir zaman boyunca ayakta duran, yeteri kadar hareket etmeyen veya çalışma temposu yüksek olan kişiler için kaçınılmaz bir son olan ayak şişmesi, ayağın mevcut boyutundan daha büyük bir boyuta ulaşması şeklinde kabaca tabir edilmektedir. Genellikle kişiler ayak altı ve bileği şişmesi durumunda, gerek ayakkabı gerekse çorap giymenin çok daha zor bir hal alması, aynı zamanda ayak bölgesinin gergin ve ağır hissedilerek hareket kısıtlılığının meydana gelmesi şeklinde yakınmalar söz konusudur.

Çeşitli faktörlerden ötürü tek veya iki ayağın birden şişmesi şeklinde sonuçlanan ayak altı ve bileği şişmesi neden olur, ne iyi gelir? Şayet bu şikayet birkaç gün içerisinde geçmiyor ve şişkinlik durumu halen baş gösteriyorsa muhakkak uzman hekime başvurmanız gereken ayak şişmesi nasıl geçer?

AYAK ŞİŞMESİ NEDİR?

Ayak şişmesi ve ayak bileği şişmesi tipik olarak yumuşak dokularda biriken sıvı nedeniyle gelişmektedir. Sıvı küçük damarlardan sızmakta ve yakındaki dokularda toplanmaktadır. Sonuç olarak da, sodyum (tuz) ve su seviyeleri yükselmektedir.

AYAK ŞİŞMESİ NEDENLERİ…

Çoğu durumlarda, ayak şişme herkesin başına gelen basit nedenler sonucu oluşmaktadır. Diğer yandan, altta yatan daha ciddi tıbbi bir durumun bir belirtisi olarak da ortaya çıkabilmektedir. En sık görülen Ayak Şişmesi nedenleri arasında burkulma, hamilelik, konjestif kalp yetmezliği, obezite, osteoartrit, siroz, Aşil tendiniti, PMS ve derin ven trombozu bulunmaktadır.

Aynı zamanda Ayak Şişmesi; Enfeksiyon rahatsızlıklarında, lenf damarı rahatsızlıklarında ve kan damarlarının tıkanması gibi rahatsızlıklardan da meydana gelebilmektedir.

Burkulma ve Ayak Yaralanması: Herhangi bir nedenle ayakta meydana gelen yaralanmalar ve ayağın burkulması ayak şişmesi oluşumuna neden olur. Bu durumda eklem yerlerinde bulunan dokular zedelenir ve buralarda sıvı toplanarak şişmeler meydana gelir.

Obezite: Obezite, ayaklarınıza aşırı ağırlık binmesinden dolayı, ayak bileği ve ayaklarda şişmeye sebep olabilir.

İlaçların Yan Etkileri: Birçok ilacın sıvı toplama ve şişmeye neden olan yan etkileri vardır. Genel ve ayak şişmesine neden olan bazı ilaçlar diyabet için kullanılan ilaçlar, antidepresanlar, anti inflamatuar, hormonlar ve kalp hastalıkları için kullanılan ilaçlar ayaklarda şişmeye neden olabilirler.

Hastalıklar: Kalp hastalığı, karaciğer, böbrek hastalıkları ayak şişmesine neden olabilir.

Uzun Süre Ayakta Durmak: Uzun süre ayakta durmak ya da yürümek de ayak bileği ve ayaklarda şişmeye yol açabilir.

ayak şişmesine ne iyi gelir

AYAK ŞİŞMESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Ayak Şişmesinin belirtileri aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır;

*Parmakla şiş alana bastırınca çukur olması

*Uyuşma, karıncalanma ya da ağrı

*Ayak şişmesinin dize kadar gelmesi

*Şişmiş olan alanlarda kızarıklık ya da sıcaklık hissi

*Ayak bileklerinin şişmesi

*Bastırınca oluşan çukurun 10 dakika daha fazla bir süre sonra düzleşmesi

AYAK ŞİŞMESİ NASIL GEÇER?

-Aşırı sıcakların hakim olduğu saatlerde dışarı çıkmamaya dikkat edilmeli

-Soğuk uygulamalar ödemi azaltma özelliği taşır. Bu nedenle ayaklar buzlu su dolu bir kovada 20 dakika kadar bekletilebilir.

-Ayakta kalmak zorunlu ise parmak uçlarına doğru yükselip alçalarak egzersizler yapılabilir.

-Şişme yaşanması durumunda ise; ayaklar yüksekte tutulmalıdır.

-Uzman hekim tavsiyesiyle ayak masajları da uygulanabilir.

-Ayaklar gün içinde uzatarak dinlendirilmeli, ayrıca ayakların altına da yüksek bir yastık koyulmalıdır.

-Şişme yaşanmaması için; sabit şekilde ayakta kalmamaya dikkat edilmeli.

-Ödem birikmesine yol açması nedeniyle tuzlu yemeklerden uzak durulmalı.

ayak şişmesi nasıl geçer

AYAK ŞİŞMESİNE NE İYİ GELİR?

-Elma sirkesi:

Elma sirkesi ayaklardaki şişliklerin inmesine yardımcı olurken ağrının hafiflemesini de sağlar. Elma sirkesini doğrudan şişliklere uygulayabilir veya ayağınızı beklettiğiniz suyun içerisine elma sirkesi ekleyebilirsiniz.

-Limon:

Limon suyu, toz tarçın, yağ, süt ve su karıştırın. Hamur haline gelen karışımı şişen ayaklara uygulayın. Bu çözüm en etkili çözümlerden biridir. Ayaklarda oluşan şişlik ve sertliklerin azalmasını sağlar.

-Bol sıvı tüketin:

Bol su tüketmeye çalışın.  Su yardımıyla şişe neden olan zararlı maddelerin daha kolay şekilde vücuttan atılmasına yardımcı olursunuz.

-Tarçın,

Yarım limonun suyu, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, yarım çay bardağı süt ve yarım su bardağı su, yeterince tarçın tozu ile karıştırılır. Hamur kıvamına gelen karışım ayakta şişen bölgelere sürülür ve bez sarılır.

- Epsom tuzu (magnezyum sülfat);

Ayak bileği şişmesi ve ağrısı için kullanılabilecek bir evde tedavi yöntemidir. Sadece kas ağrısına ve şişliğe yardımcı olmaz, aynı zamanda iltihabı da azaltabilir. Bunun nedeninin, epsom tuzunun toksinleri atması ve rahatlamayı sağlaması olduğu düşünülüyor.

-Zencefil;

Ayakların şişliği tedavisinde yardımcı doğal bir idrar söktürücüdür.
Şişmenin en büyük nedenlerinden biri olan sodyumun etkisini azaltır. Buna ek olarak, anti-inflamatuar özellikleri ile şişmeyi giderir.

ayak şişmesi belirtileri ve tedavisi

-Pirinç;

Pirinç suyunun içerisine yeteri miktarda (hamur kıvamı ) karbonat atın ve karıştırın elde edilen karışımı ayaklarda şişlik olan bölgelere sürün ve bez ile sarın. 2 saat kadar bekletildikten sonra ayaktan çıkarılır ve ayak sıcak su ile durulanır.

AYAK ŞİŞMESİ DOĞAL TEDAVİSİ…

Ayak şişmesi günlük hayatta sık görülen bir durumdur. Uzun süre ayakta kalmak, uzun süre hareketsiz kalmak nedenlerden dolayı ayak şişmesi meydana gelebilir. Dr. Feridun Kunak, sıcak suyun içerisinde tuz, nane, okaliptus yaprağı ve kuru çay olan ayak şişliğine iyi gelen, ayakları rahatlatan doğal ayak banyosu yapımını ekrana getirdi. Kunak, ayakların suda bekletilmesini tavsiye etti.

YORUMLAR 3
  • Ayka 4 yıl önce Şikayet Et
    Ayagin alti agrigir toluqlar şişdi neden olur
    Cevapla
  • seyhan Özbek 4 yıl önce Şikayet Et
    Ayak Üstü ve bacak larim şiş Cok da Ağrıyor bel fıtığım var ondanda olabilirmi
    Cevapla
  • Akil 4 yıl önce Şikayet Et
    Ayak topuğunun kendi kendisinin şişti Ne yapmam gerekiyor
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan son dakika emekli maaşı açıklaması: Masaya yatıracağız!
Türk savunma sanayiinin ihracat başarısı Çin'in gündeminde