Mide ekşimesi neden olur? Yemekten sonra çay yerine bir adet muz yerseniz...

Mide ekşimesi hemen hemen herkesin yemeklerden sonra yaşadığı sorunlardan biridir. Genellikle soda gibi içeceklerle yanma azaltılmaya çalışılsa da aslında mide ekşimesi ciddi bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Peki mide ekşimesi neden olur? Mide ekşimesi nasıl geçer? Mide ekşimesine iyi gelen besinler nelerdir? Sizler için çok merak edilen bu sorunların yanıtlarını araştırdık.

Mide asidinin fazla salgılanması ile mide ekşimesi yaşanır. Asidi artıran nedenler ise çevresel faktörlerdir. Yağlı ve ağır beslenme sonucu yaşanan bu durum kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Fazla ve düzensiz yemek yeme ve akabinde hareket etmeden uzanma sigara ya da çay tüketilmesi mide ekşimesini artırır. Bunun dışında da bazı rahatsızlıklara mide ekşimesini tetikler. Aynı zamdan sinirsel ve ruhsal bunalımlarda mide ekşimesini etkileyen durumlar arasında yer alır. Bağırsak ülseri, ülser, safra kesesi iltihabı, reflü ve gastrit gibi hastalıklar da mide ekşimesine neden olur. Ayrıca mide ekşimesi yemek borusu darlığı, mide çıkışı darlığı, kalp ve başka hastalıkların da habercisi olabilir. Bu yüzden mide ekşimesi hafife alınacak bir rahatsızlık değildir. Şikayetler artmadan bir uzmana görülmesinde fayda var. Uzmanlar genellikle mide ekşimesinin gece artığını vurguluyor. Bunun nedeni ise vücudun geceleri kendini yenilerken yaşadığı deformasyonları yenilemede zorluk çekmesidir.

mide ekşimesi

mide ekşimesi

MİDE EKŞİMESİ NEDEN OLUR?

- Aşırı yemek yiyerek mide duvarını genişletmek

- Düzensiz ve aşırı yağlı beslenme

- Stres, depresyon ve üzüntü

- Kötü alışkanlıklar

- Yemeği çiğnemeden yutmak

- Gluten ve laktoz 

- Antibiyotik ilaçların yan etkiler

MİDE EKŞİMESİNE İYİ GELEN BESİNLER NELEDİR?

BAL

Bir ılık su bardağına bir yemek kaşığı bal ve yarım çay bardağı limon ekleyin. Bu karışımı yemeklerden bir saat önce tüketin. Karışım mide asidini dengeleyerek ekşimenin şiddetini azaltır.

bal

bal

KARBONAT

Mide yanması ve mide ekşimesinde etkili olan karbonatı bir bardak ılık su ile karıştırıp yemek öncesi ve sonrası tüketiniz. 

karbonat

karbonat

ELMA

Elma suyu mide asidini dengelemede etkilidir. Ayrıca elma içerdiği antiseptik sayesinde mide duvarını yenileyerek mide ekşimesinin şiddetini azaltır. 

elma suyu

elma suyu

AYRAN VEYA YOĞURT

Tam yağlı yoğurt veya ayran mide asidinin oranını düşürür. Mideyi rahatlatarak yemek yerken yaşanan ağrıları azaltır. Uzmanlar özellikle yemekle beraber yoğurt tüketilmesini tavsiye eder.

yoğurt

yoğurt

MUZ

Doğada bulunan en etkili antiasit olan muz da mide ekşimesine iyi gelir. Yemekten hemen sonra çay yerine bir adet muz tüketerek bu rahatsızlığı azalta bilirsiniz. Ancak kabızlık sorunu yaşayanlar muz tüketimini dikkat etmeli.

muz

muz

BADEM

Sindirimde etkili olan badem mide ekşimesine de iyi gelir. Bademi ezerek tüketin.

badem

badem

BİR YORUM YAPIN 0