Uzun biberin (Darüfülfül) faydaları nelerdir? Uzun biber hangi hastalıklara iyi gelir?

Endonezya'nın en çok kullanılan baharatlarının ham maddesi olan uzun biberin ne olduğunu biliyor musunuz? Peki Uzun biberin (Darüfülfül) faydaları nelerdir? Uzun biber hangi hastalıklara iyi gelir? Meyve olarak da tüketilen uzun biber hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için araştırdık. Sindirim sorunlarından en yaygın olan gaz sıkışmasına iyi gelen uzun biberin diğer adı darüfülfüldür. Haberin detayında uzun bibere dair bilinmesi gerekenleri bulabilirsiniz.

Piper Longum olarak bilinen Endonezya uzun biberi bir asma bitkidir. Bol su verildiğinde evlerde bile yetiştirilebilir. Meyve olarak tüketilen uzun biber aynı zamanda kurutularak baharat olarak da kullanılır. Eski Türk eserlerinden olan Divanu Lügati't-Türk'te geçen uzun biber, yüzyıllardır ülkemizde de kullanılır. Güçlü bir antiseptik olduğundan vücutta yağ birikimini engeller. Yüzyıllardır yemeklerde ve çay çeşitlerini tatlandırmada kullanılır. Biber ailesine ait olan pippali de vücuttaki yağ asitlerini yakar. Böylece biriken toksinleri atar. Bakteriyel enfeksiyon özelliğine sahip uzun biber kısa sürede üst solunum yolu hastalıklarından kurtulmaya yardımcı olur. Uzun bibere halk arasında Tiflis biberi de denir. Osmanlı zamanında ise bu bibere darılfülfül denilirdi. İlaç yapımında kullanılan uzun biberde güç kuvvet ve şifa için macunlar yapılırdı. Kozalağın uzun haline benzeyen uzun biberin tadı karabiber ile aynıdır. Yemeklere aroma katan uzun biber insan sağlığına inanılmaz faydaları bulunur. İçerdiği fenol bileşikler vücudun ısısını artırarak hızla yağ yakmasını sağlar. 

Darülfülfül

Darülfülfül

UZUN BİBERİ (DARÜLFÜLFÜL) FAYDALARI NELERDİR?

- Vücutta toksin birikimini önleyen karaciğer bazı etkilerden dolayı yağlanmaya başlar. Bu durumda vücudun genel sağlığını olumsuz etkiler. Uzun biber karaciğerin hücrelerini yenileyerek yağlanmayı önler ve daha sağlıklı çalışmasını sağlar. 

- Uzun biberin neredeyse hiç yan etkisi bulunmaz. Çözücü maddeler içerdiğinden vücudun yağ bağlamasını engeller. Birikmiş yağları da çözümleyerek kısa sürede kilo vermeye yardımcı olur. 

DARÜLFÜLFÜL

DARÜLFÜLFÜL

- Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde bakteri oranı hızla artar. Bu da bir çok hastalığa zemin hazırlar. Özellikle bakteriler burun bezlerinde ve sinüs kanalarında birikerek, sinüzit ve burun tıkanıklığı gibi hastalıklara neden olur. Akabinde de stres, şiddetli baş ağrısı, yorgunluk, öksürük ve hapşırma gibi belirtilerle yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkiler. Ancak uzun biber vücutta bakteri birikimini önler. Bakterilere karşı bağışıklıkta kalkan oluşur. Uzun biber baharatını balla karıştırıp tüketildiğinde kuru öksürük sorununu gidermiş olur.

pippali faydaları

pippali faydaları

- Dünyada obeziteden sonra en çok yaşanan hastalıklardan biri diyabettir. Kan içerisindeki şeker oranını ayarlayamadığıdan yükselir. Bu da vücutta ciddi komplikasyonlara neden olur. Uzun biber kandaki şeker oranını düzenler. 

- İçerdiği mineraller sayesinde mide asidini dengeler. Yemeklerden sonra yaşanan hazımsızlığa iyi gelir. Bunun yaşanmaması içinde yemeklere bir tutam eklemeniz yeterli olur.

uzun biber

uzun biber

- Metropol hayatın en yaygın hastalıklarından biri stres ve depresyondur. Bu iki rahatsızlığın artmasındaki en büyük etken ise sinir hücrelerinin gün boyu deforme olmasıdır. Uzun biber içerdiği fenol bileşikler sayesinde sinirlerin sakinleşmesini destekleyerek bu rahatsızlıkların şiddetini azaltır.

DARÜLFÜLFÜL NEDİR

DARÜLFÜLFÜL NEDİR

- Diş eti hastalıkları içinde uzun biber baharatını tuz ve hamurla macun kıvamından biraz kalın bir hale getirin ve ağrıyan diş eti üzerine sürün bir saat bekletiniz. Acının yavaş yavaş azaldığını ve enfeksiyonların ise bir süre sonra azaldığını göreceksiniz.

- Ilık su ile karıştırılıp tüketildiğinde boğazdaki enfeksiyonu atar. Ses kısıklığına iyi gelir. Acı bir tadı olduğundan bal ile karıştırılarak da tüketilir. Özellikle yakılıp solunduğunda akciğerlerde oluşan enfeksiyonları yok eder. Astım hastaları için oldukça etkilidir. 

BİR YORUM YAPIN 0