Farenjit neden olur? Hayatı olumsuz etkileye farenjit nasıl geçer?

Ağız ve burun boşluğunda oluşan iltihaplanma ile ortaya çıkan farenjit nedir ve neden olur? Boğaz iltihabı olarak bilinen farenjit doğal yollarla nasıl geçer? Son zamanlarda en yaygın hastalıklardan biri olan farenjit hakkında bilinmesi gerekenler ve doğan tedavi yöntemleri.

Farenjit neden olur? Hayatı olumsuz etkileye farenjit nasıl geçer?
Farenjit neden olur? Hayatı olumsuz etkileye farenjit nasıl geçer?
GİRİŞ 02.04.2019 12:21 GÜNCELLEME 02.04.2019 12:23
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Farenjit, genellikle bakteriyel veya viral bir enfeksiyonun neden olduğu boğazın iltihaplanmasıdır (farenks olarak da bilinir) hastalığın ana sebebi boğaz ağrısıdır. Ses kısıklığı, boğaz ağrısı gibi belirtilerin ortaya çıkmasına sebep olarak yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir hastalık olmasından ötürü faranjitin tedavisi en sık merak edilen konulardan biri. Peki üst solunum yollarının iltihaplanması olarak tanımlayabileceğimiz faranjit nasıl geçer? 

 

 

FARANJİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Farenjit belirtileri arasında şüphesiz en önemlileri, boğazda batma ve yanma hissi, yutkunmada güçlük, geniz akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, ateş, boğazda kuruluk, kaşıntı ve yabancı cisim kaçmış hissidir. Bunların dışnda halsizlik, yorgunluk, eklem ağrısı gibi genel belirtiler de görülür. 

 

 

Bakteriyel sebeplerle oluşan farenjitte hastalık daha ağır seyreder. Doktorun yaptığı boğaz testi ile hastalık kolayca saptanabilir ve yayılmadan tedavi edilebilir. Bu nedenle kişide yukarıda sözü edilen belirtilerden bir veya daha fazlası görüldüğünde hemen bir uzmandan yardım alması önemlidir.

FARENJİT ÇEŞİTLERİ

Akut ve kronik olmak üzere iki tür farenjit çeşidi vardır. Sebepleri ve oluşum şekilleri nedeniyle birbirilerinden farklıdırlar. Bir anda gelişen ve şiddetli bir iltihaplanmayla sonuçlanan akut farenjittir. Akut farenjit sadece boğazı etkilemez.

Boğaz ağrısı,

Boğazda görülen yanma ve kuruluk,

Ateş,

Halsizlik,

Ses kısılması gibi belirtilerle kendini gösterir.

Kronik farenjit ise daha hafif seyretmekle birlikte daha uzun süren bir sağlık problemidir. Ateş ve halsizlik gibi belirtiler göstermese de;

Boğazda yanma, gerilme,

Çok şiddetli bir yutkunma zorluğu,

Boğaza bir şey takılmış hissi,

Gıcık öksürüğü görülür.

FARANJİTİN NEDENLERİ

Sık geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonları sonrasında,  kronik burun tıkanıklığı

Aşırı sigara ve alkol tüketimi

Kronik sinüzitlerde oluşan geniz akıntısı

Aşırı sıcak ve soğuk gıdaların sıkça tüketilmesi

Kuru ve kirli hava

Kronik diş ve diş eti enfeksiyonları

Sıkça yapılan tik şeklindeki boğaz temizleme alışkanlıkları

Kalabalık ortamlarda, yoğun klima kullanılan alanlarda çalışmak

Kirli havası olan kapalı alanlarda uzun süre çalışmak

Sesi yoğun ya da yüksek perdeden kullanmak akut veya kronik farenjite neden olabilir.

FARANJİTİN TEDAVİSİ

Kronik farenjit genellikle kesin çözüm sağlanamayan ancak uygun tedavi yöntemleri sayesinde belirtilerinin hafifletilebildiği bir türdür. Akut farenjitte ise doktorunuzun muayene sonrasında uygun gördüğü tedavi yöntemi ile yaklaşık 10 gün içinde iyileşme sağlanabilir. Farenjit tedavisinde doktorunuzun uygun gördüğü tedaviye uygun davranmak ve bol bol dinlenmek oldukça önemlidir. Farenjit tedavisinde sıkça antibiyotiklerden yararlanılmaktadır. Ancak antibiyotik tedavisi virüs kaynaklı meydana gelen farenjitte çok fazla etkili olmasa da bakterilerin ortadan kaldırılarak enfeksiyonun hafifletilmesine yardımcı olur. Farenjit tedavisi sürecinde bol bol su içmeniz, kirli havadan kaçınmanız, asitli ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmanız tedavi sürecini kısaltacaktır. Aynı zamanda aşırı sıcak ve soğuk yiyecekleri tüketmeniz farenjit tedavisini olumsuz yönde etkileyecek

FARANJİT İÇİN DOĞAL KÜR TARİFİ

Çoğu zaman üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla beraber ortaya çıkan farenjit, boğaz iltihabı olarak da bilinir. Burun ve ağız boşluğunda oluşan farenjit, boğazda kaşıntı veya ağrı ile kendini belli eder. Dr. Feridun Kunak, içerisinde sirke, kimyon ve kekik olan farenjit için doğal gargara yapımını ekrana getirdi. Kunak, karışımı beş dakika kaynatıp beş dakika demledikten sonra süzüp gargara yapılmasını tavsiye etti. 

YORUMLAR 1
  • mehmet 5 yıl önce Şikayet Et
    yıllardır çekiyorum,bir çözüm bulamadım maalesef
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ergin Ataman'dan Siyonist tehdide cevap: Türk vatandaşıyım bana hiçbir şey yapamazsınız!
Gece kulübü yangını ve teleferik kazası için Meclis komisyonu kurulacak mı?