Papayanın faydaları neledir? Papaya meyvesi nasıl yenir? Besin değeri...

Ülkemizde çok fazla tüketilmeyen ancak A ve C vitaminleri ile potasyum açısından oldukça zengin olan papayanın faydalarını uzmanlar birer bire sıraladı. Son zamanlarda faydası nedeniyle popüler olan papaya meyvesinin bilinmeyenlerini sizler için araştırdık.

Papayanın faydaları neledir? Papaya meyvesi nasıl yenir? Besin değeri...
Papayanın faydaları neledir? Papaya meyvesi nasıl yenir? Besin değeri...
GİRİŞ 05.04.2019 10:51 GÜNCELLEME 05.04.2019 11:08

Tropik bölgelerde yetişen küçük bir ağaç türü olan papaya, diğer bir adıyla da ”kavun ağacı” olarak anılmaktadır. Bunun sebebi bu bitkinin verdiği meyvelerin fotoğrafta da görülebileceği gibi kavuna benzemesindendir. 1 metre ile 3,5 metre arasında değişen boyuyla papaya; sulu toprakları, bol güneşli ortamı ve humusu sever. Mevsim geçişlerinde solmaz ya da yaprak dökmez. Papaya meyvesinin tam mevsiminde yenmesi gerekir. Bu meyve iç yapı olarak kavuna benzetilmekte, tat olarak da tatlımsı ekşimsidir. Papaya meyvesi olgunlaşma sürecinde yeşil, daha sonraları sarımsı turuncumsu bir renk alır.

 

 

Papaya Besin Değeri

PAPAYA MEYVESİ FAYDALARI

 

 

- Vücudun direncini artırı,
Kolesterolü düşürür,
Cilde güzellik ve parlaklık verir,
Karaciğeri temizler,
Bağışıklık sisteminin gücünü artırır,
Midede meydana gelen gaz, yanma ve hazımsızlığa iyi gelir,
Ciltteki lekeleri giderir,
Kilo vermeye yardımcıdır,
Göz rahatsızlıklarına iyi gelir,
Basur, kabızlık gibi rahatsızlıklıklara iyi gelir,
Enerji verir,
Vücudumuzun vitamin ihtiyacının önemli bir kısmını karşılar,
Papaya meyvesini tohumu böbrek rahatsızlıklarına iyi gelir aynı zamanda bakterilere karşı korur.

PAPAYA ÇEKİRDEĞİNİN FAYDALARI

Çekirdekleri blendırdan geçirilerek baharat gibi kullanılabilir. Çok sert bir tadı olsa da bu çekirdekler zararlı toksinlerin neden olduğu böbrek hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Özellikle böbreklerde taş ve kum oluşumunu engeller. Bağırsaklardaki tutucu parazitlerin vücuttan atılmasını sağlayarak; kabızlık ve şişlik gibi rahatsızlıklara iyi gelir. Yoğurt, çorba ve salatalarda kullanılabilir. 

Papaya Nasıl Yenir?

PAPAYA NASIL YENİR?

Olgun ve yemeye hazır bir papaya alın. Öncelikle dış yüzüne bakın yeşilden sarıya dönmüş olmalıdır. İkincisi parmağınızı bastırdığınızda lapa gibi olmalıdır. Su ile güzelce yıkayın. Bir bıçakla iki eşit parçaya ayırın, içende biriken siyah tohumlar bulacaksınız. Papaya tohumları ve cilt sağlığı araştırmak için oldukça ilginç bir konudur. Uzmanlar papaya tohumlarının detoksifikasyona yardımcı olduklarını böylece cildinizin ışıltısını arttırdıklarına inanıyor. Büyük bir kaşık alın ve onun yardımıyla tüm tohumlarını kazıyın. Gelecekte bir salata veya pudingte garnitür olarak kullanmak için buzdolabında bu papaya tohumları saklayabilirsiniz. Küçük parçalar halinde papayanın yarılarını kesin, parçaların şekli ve boyutu size bağlıdır. Bir parça alın ve dış kabuğunu soyun bunu yaparken sadece dış kabuğunu kestiğinize dikkat edin. Tüm parçaların kabuklarını soyun ve bir kaseye yerleştirin. İsterseniz üzerilerine az bir miktar tuz serpin. Bir çatal alın, batırın ve bu enfes lezzetin tadını çıkarın!

PAPAYAYI FAZLA TÜKETMEK ZARARLI MI?

Bununla birlikte çok aşırı papaya tüketimi tıpkı havuçta olduğu gibi beta karoten fazlalığından alerjiye yol açabilmektedir. 

Yine, olgunlaşmamış papaya meyvelerinin içerdiği lateks konsantrasyonu yüzünden rahim kasılmalarına ve düşük tehlikesine neden olabileceği iddia edilmektedir. Bunun yanında fareler ve maymunlar üzerinde yapılan deneylerde papaya tohumu ekstresinin aşırı dozajının doğum kontrol hapı gibi etki gösterip, hamile kalmayı engellediği, düşük dozunun ise doğmamış çocuklara herhangi bir zararının olmadığı tespit edilmiştir. Bu sebeple hamilelerin dikkatli kullanması gerekir.

Bunun yanında papayanın meyveleri, yaprakları, tohumları vs. parçaları vücuttan asalak solucanları ortadan kaldıran, parazit önleyici antihelmintik alkoloit içerir. Düşük dozlarda bunun herhangi bir zararı olmazsa da aşırı yüksek dozlarda tehlikeli olabilir.

Papaya Zararı Var Mı?

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Sur Belediyesi'nde DEM Partililer Atatürk ve Erdoğan'a hakaret etti! Skandal görüntüler
Gaziosmanpaşa'daki toprak kaymasının yaşandığı anlar ortaya çıktı!