Bademin faydaları neler? Çiğ badem nasıl tüketilmeli? Badem ile beraber ballı süt içerseniz...

Balık ve cevizden sonra omega-3 yağ asidi bakımından en zengin besin olan bademi uzmanlar, özellikle koronavirüsün artık gösterdiği bu zamanlarda bol bol tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Kuruyemiş olarak tercih edilen bademi uzmanlar genellikle çiğ olarak tüketiminin daha faydalı olacağını söyledi. Peki Bademin faydaları neler? Çiğ badem nasıl tüketilmeli?

Kuru yemiş olarak tüketilen badem, Asya ülkelerine özgüdür. Bilim insanlarının üzerinde en çok araştırma yaptığı meyve olan badem, kavrularak da tüketilir. Acı olan bademlerin genellikle yağı çıkartılır. Çünkü acı bademde daha fazla çözücü ve antiseptik madde bulunur. Bu maddeler özellikle cilt ve saç hücrelerine fayda sağlar. Diş, taş, nurlu, gababağ, acıpayam ve şeytan gibi çeşitleri vardır. Meyvesi çağla olarak tüketilir. Bileşiminde %54 yağ, %16,9 nişasta bulunuyor. E vitamini bakımından doğada bulunan en zengin besindir. Yapılan araştırmalara göre en etkili olan besin olduğu kanıtlanmıştır. Başka bir araştırmada safra taşlarının oluşumunu önlediği gözlenmiştir. Ezme olarak tüketilen badem ayrıca, tatlıların baş tacı malzemedir. Çiğ halde tüketilen badem kavrulmuşa göre daha fazla fayda sağlar. Uzmanlar sabah kahvaltısında 4 tane çiğ badem yiyerek gün boyu yaşanma ihtimali olan stres ve yorgunluk gibi ruhsal rahatsızlıkların yaşanma olasılığını sıfıra düştüğünü vurguluyor. 

Badem nasıl toplanır? Badem hangi mevsimde yenir? Badem içi nasıl toplanırİLİŞKİLİ HABERBadem nasıl toplanır? Badem hangi mevsimde yenir? Badem içi nasıl toplanır

badem besin değeri

badem besin değeri

BADEMİN FAYDALARI NELERDİR?

  • Doymamış yağ bakımından zengin olan badem kötü kolesterol seviyesini düşürür. Böylece kalp ve damar hastalıklarının önüne geçer. Aynı zamanda içeriğindeki lif sayesinde damardaki toksinleri temizler.
     
  • E vitamini sayesinde cildin adete yenilenmesini destekler. Çiğ bademin vücuttaki hücreleri yeniler. Yaşlanma ve kırışıklığın önüne geçer. Saç derisine kadar vitamin sağlayarak daha parlak canlı görünmesini sağlarken bir yandan da dökülmesini engeller.
     
  • İnsan vücudunun bazı organların çalışması için günlük magnezyuma ihtiyaç duyar. Günde tüketilen bir avuç çiğ badem bu vitaminin yüzde 50'sini karşılar. Bu eksiklik sayesinde vücudun direnci artar. Sinir, sindirim ve bağışıklık gibi sistemlerin daha iyi çalışması sağlanır. 
     
  • Sağlıklı kilo vermede birinci sıralarda yer alan besindir. Yağ ve kalorisi yüksek olmasına rağmen gün ortasında tüketilen bir avuç çiğ badem günün geri kalanında açlık hissi vermez. Ayrıca enerji seviyesini artırır.
     
  • İçerdiği yüksek fosfor sayesinde de kemik oluşumu ve iyileşmesini sağlar. Uzmanlar bu özelliği sayesinde hamile ve gelişim çağındaki kişilerin çiğ badem tüketmesini önerir.
     
  • Sinir sistemini sağlıklı işlemesini desteklediğinden bayinin daha konsantre çalışmasını sağlar. Ayrıca hafızayı güçlendirdiğinden unutkanlık hastalığının önüne geçer.
     
  • Uzmanlar 4 çiğ badem ile beraber bir bardak ballı süt içildiğinde yukarıda sayılan faydaların daha fazla olacağını vurguluyor. Kan dolaşımı sağlayan bu besinler kişinin direncini artırır. 

Bademden badem sütü nasıl yapılır? Badem sütü ne işe yarar?İLİŞKİLİ HABERBademden badem sütü nasıl yapılır? Badem sütü ne işe yarar?

çiğ bademin faydaları

çiğ bademin faydaları

ÇİĞ BADEM NASIL TÜKETİLMELİ?

Tuz da kavrulmuş bademin aksine içeriğindeki vitamin ve mineralleri daha saf barındırır. Özellikle demir ve E vitamini eksikliğini gidermek için vazgeçilmez doğal besinlerden biridir. Ayrıca kandaki kötü kolesterol seviyesini en aza indirir. Damarlarda besinlerden kaynaklı birikmeyi önler. Kandaki şeker düzeyini düzenlediğinden şeker hastalarına da fayda sağlar. Günde tüketilen 4 çiğ bademi vücudun enerjisini yükseltir. 

çiğ badem ne işe yarar

çiğ badem ne işe yarar

Badem kaç kalori? Bir avuç badem kaç kalori? Badem kilo aldırır mı? 5 adet çiğ badem kaç kaloriİLİŞKİLİ HABERBadem kaç kalori? Bir avuç badem kaç kalori? Badem kilo aldırır mı? 5 adet çiğ badem kaç kalori

ÇİĞ BADEM VE SÜT KARIŞIMI NE İŞE YARAR?

Çiğ bademleri blendrdan geçirin. 3 bardak süt ile beraber iyice kaynatın. Bir kaşık vanilya tozu da ekleyerek 10 dakika daha kaynadıktan sonra ocaktan alın. Bir kere daha blendrdan geçirin. Akşam yatmadan bir saat önce bir bardak tüketin. Hazırladığınız karışımı en fazla 3 gün içinde tüketin. Bu karışım hem rahat bir uyku çekmenizi sağlar hem de uyurken vücudunuzun daha sağlıklı yenilemesini sağlar. Ayırca vücudun ihtiyacı olan E vitamini eksikliğinin yaşanmasının önüne geçer.

badem yağı cilt ve saç kökleri için inanılmaz faydalar sağlar

badem yağı cilt ve saç kökleri için inanılmaz faydalar sağlar

BADEM YAĞI NE İŞE YARAR?

Güçlü bir E vitamini olan badem yağı cilt için vazgeçilmez besinlerden biridir. Özellikle egzama ve kuru ciltler için doğal ilaç olan badem yağı, cildin nem oranını artırır.  Bunun yanı sıra göz altı morlukları ve halkaları önler. Cilt düzeyindeki hücrelerin hızla yenilenmesini sağlar. Gençleştirir. Zayıflamış ve yıpranış saç kökleri dökülmelere neden olur. Bunu önlemek için saç diplerine badem yağı sürülüp üzerine nemli bir havlu koyarak yarım saat bekletilmeli. Uygulama saç köklerindeki hücreleri hızla yeniler. 

BADEMİN ZARARI VAR MI?

Vücudun günlük ihtiyacından fazla alınan E vitamini ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Aşırı derecede yenilenen hücreler organların komplikasyonlarını zedeler. Bu da bulantı, kusma, görme ve denge kaybına yol açabilir. 

BİR YORUM YAPIN 1

yasemin 3 yıl önce

degerli bilgiler için tesekkürler:)

Toplam 1 beğeni