Leblebinin faydaları nelerdir? Bir avuç leblebi kaç kalori? Besin değeri...

Leblebi, nohuttan elde edilen bir yiyecektir. Nohuttan elde edilmesi sebebiyle leblebinin sağlık açısından birçok faydası vardır. Nohut kökenli leblebi, içeriğindeki vitamin ve mineraller ile dikkat çekiyor. Sağlık açısından pek çok faydası bulunan bu mucizevi kuruyemiş, A, C, E vitaminleri ile kalsiyum, demir, bakır, potasyum mineralleri içeriyor. İşte leblebinin bilinmeyen tüm faydaları

Leblebinin faydaları nelerdir? Bir avuç leblebi kaç kalori? Besin değeri...
Leblebinin faydaları nelerdir? Bir avuç leblebi kaç kalori? Besin değeri...
GİRİŞ 25.04.2019 16:04 GÜNCELLEME 25.04.2019 16:05
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Leblebi nohutlardan yapılır ve 7000 yıllık bir geçmişi olduğu söylenir. Ortadoğudan çıktığı düşünülen leblebi,  Asya kıtasında yaygın olarak tüketilmektedir. Nohut özellikle Ortadoğu, Akdeniz bölgesi ve Afrika ülkelerinde sıklıkla yemeklere dahil edilen bir değerli bir gıdadır. Sağlıklı olmasıyla bilinen nohut, bu nedenle diyet programlarına özellikle eklenmiştir. Çorum ili ile özdeşleşmiş olan leblebi, kuruyemişçilerde bulunan ve çokça tercih edilen bir üründür. Peki leblebinin faydaları neledir? İşte besin değeri ve bilinmeyen yararları...

Leblebi Zararı Var Mı

 

 

LEBLEBİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Kalsiyum, magnezyum, fosfat, manganez, çinko gibi minerallerin yanı sıra K vitamini gibi vitaminler de içerir.

 

 

Sarı leblebi tüketerek açlığınızı bastırabilirsiniz. Böylece açlık krizlerini sağlıklı bir şekilde atlatabilir ve uzun süre tok kalabilirsiniz.

Sinir sistemini korur bağışıklığı güçlendirir.

Lapa şeklinde yüze uygulandığında cildi besler, kırışıklıkları geciktirir ve yara izlerinin iyileşmesini sağlar.

Leblebinin faydaları

Günlük 2-3 fincan leblebi tüketimi kötü kolesterol seviyesini düşürür.

Amino asitler, triptofan ve serotonin açısından zengin olan leblebi, uyku sorunu olan kişiler için faydalıdır. Akşam yatmadan önce bir miktar leblebi tüketimi derin bir uyku çekmenize yardımcı olabilir.

Sarı leblebi kansızlığı önlemek için gerekli olan demir açısından mükemmel bir kaynaktır. Kansızlık hastalığını önlemek için günlük olarak leblebi gibi baklagillerin tüketimi tavsiye edilmektedir. 

Leblebi kadın hastalıkları için de etkili şifa kaynağıdır. İçerdiği mineral ve maddeler meme kanserine engel olabilir. Bunun yanında menopoz döneminde yardımcı olabilir.

Sarı leblebi bol miktarda folik asit içerdiği için anne sütü için oldukça faydalıdır.

Yapılan bir araştırmaya göre günlük leblebi tüketiminin vücuttaki insülin miktarını düşürdüğü görülmüştür. Kan şekeri seviyesi düşerek diyabet riski azalır.

Leblebi, yetişkin bir insanın günlük alması gereken lif miktarının yaklaşık olarak % 22’sini karşılamaktadır. Lif ise, bağırsak faaliyetlerini düzenleyen en önemli besin bileşenidir. Leblebi de lif içeriği sayesinde, kabızlığı önler ve şişkinliği giderir. Leblebi lif içeriği sayesinde kalp sağlığını da korur.

Leblebi Besin Değeri

LEBLEBİ KAÇ KALORİDİR?

Leblebi, tok tutucu özelliği sayesinde kilo vermek için kullanılan bir yemiştir. Zayıflamak için kullanılınca leblebinin kalorisi de merak edilir. Bir avuç leblebi yenildiğinde ortalama olarak 50 gram civarında leblebi yenmiş olur. 100 gram leblebi yaklaşık olarak 180 kaloridir.

FAZLA LEBLEBİ TÜKETMENİN ZARARI VAR MI?

Çok fazla miktarda leblebi tüketmek, karın ağrısı ve karın bölgesinde kramplara yol açabilmektedir. Bazı daha duyarlı ve hassas bir bünyeye sahip kişilerde besin alerjilerine sebep olabilen fazla leblebi tüketimi, sindirim sistemi ile ilgili bazı problemlere yol açabilir.

Yüksek lif içeriği olan leblebi fazla miktarlarda tüketildiğinde, mide bulantısı, kusma ve ishal gibi sağlık problemlerine sebep olabilmektedir.

Diğer gıda alerjileri semptomlarında olduğu gibi, fazla leblebi tüketilmesi sonucu oluşan alerjik durumlarda, ağız çevresinde karıncalanma ve kaşıntı gibi durumlar gözlenebilir.

Leblebinin fazla tüketilmesi sonucu, şişkinlik ve gaz gibi problemler yaşanabilmektedir.

SARI LEBLEBİNİN MİDEYE FAYDASINA İNANAMAYACAKSINIZ

Mide ile ilgili sorunlar günlük hayatı olumsuz etkileyebilir. Dr. Feridun Kunak, sarı leblebi tozunun mideye faydalarından bahsetti. Kunak, midede gaz, yanma varsa sarı leblebinin yenmesi gerektiğini, böylece midenin rahatlayacağını belirtti.

YORUMLAR 1
  • Asagilayan 5 yıl önce Şikayet Et
    Tek faydasi ithalatcisina kazandirmasidir.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret öncesi Erdoğan açıklaması! Türkiye'ye net mesaj: İzin vermeyeceğiz
CHP Grup Sözcüsünden şoke eden gaf: Cemil Tugay'a “Cemil Bayık” dedi