Havlıcan faydaları nelerdir? Bahar nezlesine iyi geliyor mu?

Geçmişte de mutfaklarımızda yer Havlıcan, bilimsel adı ile Alpina officinarum bitkisi içerdiği şifa verici özellikleri ile dikkat çekiyor. Özellikle bahar aylarında kullanılması tavsiye edilen havlıcan geçiş mevsimlerinde artan alerjik reaksiyonlar ile oluşan bahar nezlesini yok ediyor. İşte havlıcanın bilinmeyen tüm faydaları

Havlıcan faydaları nelerdir? Bahar nezlesine iyi geliyor mu?
Havlıcan faydaları nelerdir? Bahar nezlesine iyi geliyor mu?
GİRİŞ 18.04.2019 09:53 GÜNCELLEME 18.04.2019 09:54

Havlıcan, ana vatanı Hindistan ve Güneydoğu Asya ülkeleri olan bir bitki olmak ile beraber zencefilgiller familyasından güzel çiçekli, ıtırlı, çok yıllık, otsu bitkidir. Asya’nın tropik bölgelerinde yetişir. 150 kadar çeşidi vardır. Yüksekliği pek çok türünde 3 metre'ye  varır. Yaprakları ince, uzun şeritler gibidir. Salkımlar halinde pembe ya da beyaz çiçekler açar. Baharat olarak kullanılan yerleri, uçucu yağ içeren kök saplarıdır. Günümüzde en çok Güneydoğu Asya ülkelerinde yetiştirildiği için havlıcan, toz halinde kullanılabildiği gibi yaş veya kuru olarak da tüketilmektedir. Özellikle de bu coğrafya ve çevre ülke mutfak kültürlerinde oldukça yaygın bir aromadır (geçmişte de Ortaçağ Avrupa lezzetlerinin önde gelen baharatı olarak kullanılmıştır).

 

 

HAVLICANIN FAYDALARI NELERDİR?

Havlıcanın, vücuttaki toksinleri temizlediği ve kan dolaşımını artırdığı bilinmektedir. Sonuç, daha fazla besinin vücuda girmesi demektir.  havlıcanın antioksidan özellikleri, serbest radikallerin cilde zarar vermesini engeller böylece cilt esnekliğini korur.

 

 

Mide rahatsızlığı yaşayan kişiler özellikle çay olarak tükettikleri zaman, hastalığın belirtileri azaltılmaktadır.

Unutkanlık yaşayan kişiler tarafından tüketildiği zaman, hafızayı güçlendirmektedir.

Havlıcan Faydaları

Süt ile birlikte karıştırılarak içildiğinde, testosteron hormonunu düzenler.

Ağız kokusunu giderir. Tükürük salgısını fazlalaştırır.

Özellikle bahar aylarında kullanılması tavsiye edilen havlıcan geçiş mevsimlerinde artan alerjik reaksiyonlar ile oluşan bahar nezlesini yok ediyor.

Havlıcan bitkisinin bir diğer önemli faydası da ıhlamur otu ile beraber kaynatılıp içerisine de bal eklendiği takdirde içilmesi halinde balgam söktürücü özelliğe sahip olmasıdır. Bel gevşekliğini azaltmada da birebirdir. Ayrıca tükürük salgılanmasını da artırır.

HAVLICAN BESİN DEĞERİ

Havlıcanın faydaları ve zararları bir yana, içerisinde bulunan maddelerin ne kadar eşsiz olduğuna dikkat çekmekte fayda var.

Bir porsiyon (64 gram) havlıcan; 2 gram diyet lifi ve 45 kalori içerir.

Aynı zamanda iyi bir sodyum kaynağı, A ve C vitaminleri ve demir gibi vitamin ve mineral kaynağıdır. 

100 gram havlıcan bitkisinde;

149 kalori
15 gram karbonhidrat
2 gram lif
1 gram protein
Toplam yağ 1 gram
4 gram C vitamini vardır.

Havlıcan Çayı

HAVLICAN ÇAYI NASIL YAPILIR?

Çayını hazırlamak için; 2 çay kaşığı kadar havlıcan kökünün ilk başta ince kıyılması gerekir. Üzerine 300 ml kadar kaynar su ilave edildikten sonra 5 dakika kadar demlenmeye alınır. Demi süzüldükten sonra tüketilmesi gerekir.

Havlıcan çayı romatizma, mide ekşimesi, idrar söktürücü ile adet söktürücü durumlarında kullanılacak ise; içerisine bir miktar bal ilave edilerek tüketilmesi önerilir.

Balgam söktürücü olarak kullanılacak ise; ıhlamur ile beraber kaynatıldıktan sonra bal ile tatlandırılarak içilmesi önerilir.

Ağız kokusunun giderilmesi için kullanılacak ise; bu bitkinin kökünün çiğnenmesi tavsiye edilir.

HAVLICAN MACUNU NASIL YAPILIR?

1 kilogram doğal bala, 20 gr zencefil, 10 gr havlıcan, 20 gr tarçın, 10 gr karanfil eklenerek karıştırılır. Bitkiler bal ile iyice karışarak macun kıvamına gelince havlıcan macunumuz tüketilmeye hazırdır.

Havlıcan tozu ve şeker karıştırılarak tüketilebilir. Ancak dikkat etmeniz gereken kısım eğer bu karışımı çocuğunuza verecekseniz havlıcan miktarı 2 gramı geçmemelidir. Kendiniz yiyecekseniz havlıcan miktarı 10 gramı geçmemelidir.

Havlıcan Tozu ve Macunu

HAVLICAN KİLO VERMEYE YARDIMCI OLUR MU?

Sindirim sisteminin hızlanmasını ve iyi çalışmasını sağlayan hemen hemen bütün bitkiler zayıflamayı destekler. Tek başına zayıflatıcı bir etkisi olmasa bile ödem atmanıza, vücudunuzdaki gereksiz şişliklerin yok olmasında etkilidir.

HAVLICAN YAN ETKİSİ VAR MI?

Havlıcan, çoğunlukla önerilen dozlarda kullanmak için güvenli bir bitkidir. Ülseri olan insanlar mide asidi salgılanmasını uyardığı için havlıcanı almamalıdır.

Önerilen en fazla tüketim miktarı günde bir yemek kaşığını geçmemesi şeklindedir. Eğer alerjik bir yapınız bulunuyorsa kullanmadan önce alerji testi yaptırmanızda fayda bulunmaktadır.

Hamilelik dönemindeki anne adaylarının ise mide bulantısı ve kusma hislerini arttırabileceği için kullanmadan önce doktorlarına başvurmaları tavsiye edilir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esprili gönderme: Artık Fenerbahçeli değilim
ÖSYM'nin izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı! Çöp bile 45 gün dışarı çıkmıyor