Canan Karatay'dan 2019 Ramazanına özel beslenme önerileri

Uzun günlere denk gelen Ramazan ayını nasıl sağlıklı geçireceğinizi biliyor musunuz? İftar ve sahurda ne yenmesi gerekir ya da neler tüketilmemesi lazım? Vücudumuzu oruç tutmaya nasıl alıştırmalıyız? İşte tüm bu soruların yanıtını İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay verdi.

İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, her yıl olduğu gibi bu yılda Ramazan ayına özel beslenme önerilerinde bulundu. İftar ve sahurlarda nelerden uzak durulmalı neler tüketilmeli gerektiğini açıklayan Karatay, ezberleri bozacak önerilere de imza attı. Uzun süreli açlık ve susuzluk yaşamamak için Karatay, sahurda özellikle sıvı gıdaların tüketilmesinin artırılmasının altını çizdi.

2019 ramazan

2019 ramazan

Ayrıca halsizlik ve baş ağrısına neden olabilecek karbonhidratlı besinler konusunda da uyaran Karatay, İftar sonrası sahura kadar günlük su ihtiyacı olan 2,5 litrenin tamamlanmasının sağlık açısından önemli olduğunu söyledi. Karatay ayrıca Ramazana günler kala vücudun oruç tutmaya hazır olması gerektiğini bunun içinde öğün sayısının azaltılmasını tavsiye etti.

2019 ramazan sahur

2019 ramazan sahur

Oruç süresindeki baş ağrısının nedenin açlık değil susuzluk olduğu söyleyen Karatay, ara öğün olarak mutlaka meyve tüketilerek vücudun ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin alınması gerektiğinin altını çizdi. Karatay, ayrıca İbn-i Sina'nın "İki öğün sağlıklıdır, üçüncü öğün hastalıktır" sözünü hatırlatarak mide sorunlarının yaşanmaması ve bağırsakların rahatlatılması için iftarda kahve ve zeytin yağı tüketilmesini önerdi. 

canan karatay

canan karatay

SAHUR İÇİN EN İDEAL BESİN...

Oruç açarken gazlı içeceklerden uzak durulması gerektiğini, sahurda ise tuzlu yiyeceklerin kesinlikle olmaması gerektiğini belirtti. Karatay orucun insan sağlığı için faydaları bir dönem olduğunu özellikle sindirim yollarını temizlenmesine ve vücudun dinlemesini sağladığını vurguladı. Bu yüzden iftarlarda çok fazla besin yükleyerek şok etkisine neden olup sağlığın bozulmaması tavsiye etti. Karatay sahur için en ideal besinin "Sahurda omlet yenebilir. Yumurta çok önemli ama köy yumurtası olacak" olduğunu söyledi. 

2019 yılına damga vuran Güney Kore dizileri

İLİŞKİLİ HABER

2019 yılına damga vuran Güney Kore dizileri

BİR YORUM YAPIN 5

realite 4 yıl önce

kahve bana dokunuyor ne yapcaz o zaman

NİYAZİ KARACA 4 yıl önce

Hocam yaş 55, orucun nasıl tutulacağını azçok biliyoruz. Biz iftardan sonra terevif namazına zor yetişiyoruz, siz kahve içmekten bahsediyorsunuz. Reçete ile oruç tutacak değiliz, vatandaşın kafasını karıştırmayın.

Toplam 1 beğeni

Yasin 4 yıl önce

Gittiği namazın adını bile öğrenemeyenler acaba o dinin kendisinden ne istediğini öğrenebilir mi?

Toplam 0 Beğeni

babacan 4 yıl önce

tamam sen 55 yaşındasın da 20 yaşındaki bir genç de bırak senin gibi dengesiz beslenmesin. öğrensin ne faydalı ne faydasız. dünya senin etrafında dönmüyor ustad

Toplam 2 Beğeni

ali haydar bektaşi 4 yıl önce

Canan Karatay bu kadar uzun yaşamanın sırrını da anlatabilir mi? 88 yaşında hala hekimlik yapıyor ve şifa dağıtıyor