Liçi meyvesinin faydaları nelerdir? Kanda biriken zararlı maddeleri...

Farklı dokusu ve lezzeti ile damaklarda eşsiz bir tat bırakan liçi meyvesi ülkemizde tropik meyvelerde en dikkat çekiciler arasında yer alıyor. Yaklaşık 3 santimetre çapında olan boyutları, pembe kabuğuyla sıcak iklimlerin vazgeçilmezi liçi meyvesinin faydası ise oldukça şaşırtıcı. İşte liçi meyvesi hakkında bilmeniz gerekenler...

Liçi meyvesinin faydaları nelerdir? Kanda biriken zararlı maddeleri...
Liçi meyvesinin faydaları nelerdir? Kanda biriken zararlı maddeleri...
GİRİŞ 08.05.2019 10:01 GÜNCELLEME 08.05.2019 10:03

Çin kökenli tropik bir meyve olan liçi, Güney Asya ve Güney Amerika’da yetişen bir süper besin. Adını henüz duymadıysanız yakında çok sık duyacağınız liçi meyvesinin faydaları saymakla bitmiyor.  100 gram meyvenin 70 gramını C vitamini oluşturuyor. Aynı zamanda A ve B6 vitaminleri ile selenyum, fosfor, bakır, magnezyum ve kolin mineralleri bakımından da oldukça zengin. Liçi meyvesi içerisinde bir de farklı olarak zeytinyağının içerisinde bulunan oleik asit bulunuyor. Bu asit özellikle metabolizmayı hızlandırmada oldukça etkili. İşte liçi meyvesinin bilinmeyen tüm faydaları.

 

 

LİÇİ MEYVESİ NEDİR?

Liçi ağacı, yaklaşık 15-20 m boyuna ulaşan, dört mevsim yeşil kalan bir ağaçtır. Meyvesi 3–4 cm uzunluğunda, yaklaşık 3 cm çapındadır. Kabuğu pembemsi kırmızı renkli ve serttir. Acımsı olan ve yenilmeyen kabuğu, oldukça incedir ve kolayca soyulur. Meyvesi yarı saydam-beyaz, üzüme benzer yumuşak kıvamda ve tatlıdır. Çekirdeği yaklaşık 2 cm uzunluğunda, 1–15 cm çapında, sert ve parlak kahverengidir. Çekirdeği hafifçe zehirlidir.

 

 

Liçi Nasıl Yenir

NASIL YENİR?

Liçinin dışındaki sert kabuk soyulduktan sonra yenilebilmektedir. Liçi içindeki çekirdeği çıkarılıp taze olarak tüketilmelidir. Liçi reçel yapılabilmekte, tatlı ve smoothie tariflerinde kullanılabilmektedir. Liçinin etli meyvesi, meyve salatalarına ve dondurmalara farklı bir lezzet katmaktadır.

LİÇİ MEYVESİNİN FAYDALARI NELER?

- İçeriğindeki lifler sayesinde bağırsak dostu bir meyvedir. Sindirim sisteminin fonksiyonlarını yerine getirmesinde aktif bir rol oynar.

Cildi gençleştirir. Parlak ve canlı bir görünüme kavuşturuyor.

- İçerisinde bol miktarda bulunan fiber oranı sayesinde kilo vermede yardımcı bir meyve.

- Vücutta ki sıvıyı dengeleme özelliğine sahip. Bu sayede kilo vermede yardımcı bir besindir.

Karbonhidrat ve minerallerden zengin olması ile ter ile kaybedilen minerali yerine koyar,  spor sonrası kas yorgunluğuna iyi gelir, laktik asit birikimini önler.

İçerdiği K vitamini ile kanın pıhtılaşmasını önleyerek kan akışını kolaylaştırır. Bunun yanı sıra kanda biriken zararlı maddeleri adete eritir. 

Doğu tıp anlayışında bu meyve böbrek, karaciğer, akciğer tedavilerinde kullanmışlardır.

İçerisinde bulunan polifenol sayesinde antioksidan özelliğine sahip bir meyvedir. Vücutta ki sıvıyı dengeleme özelliğine sahip. 

Liçi Besin Değeri

BESİN DEĞERİ

Liçi meyvesinin 100 Gramında

Kalori: 66

Karbonhidrat: 16,53 gr

Protein: 0,83gr

Yağ: 0,44gr

Kolesterol: 0

Lif: 1,3

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Hollanda Başbakanı ortak basın toplantısı düzenledi
Hababam Sınıfı'nın efsane sahnesi gerçek oldu!