Besin alerjisi nedir? Besin alerjisi kimlerde görülür ve belirtileri nelerdir?

İnsan sağlığı için oldukça etkili olan besinler bazı kişilerde alerji etkisine neden olabileceğini biliyor muydunuz? Peki besin alerjisi nedir? Besin alerjisi kimlerde görülür ve belirtileri nelerdir?Özellikle süt ve meyvelerin neden olduğu besin alerjisi ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Sizler için merak edilen besin alerjisi hakkında merak edilenleri araştırdık. Haberin detayında...

Her gün tüketilen besinlerin içerdikleri vitaminlere karşı bağışıklık sistemi, harekete geçer. Bu durum yetişkinlere oranla çocuklarda daha fazla yaşanır. Buna da tıp litaretüründe besin alerji denir. Alerji vücutta çeşitli nedenlerden ötürü kendini farklı gösterir.  Ancak her besin alerjisi aynı şiddette değildir. Bağışıklık sisteminin önceden zayıf olması ve kişilerin hastalıklara daha yatkın olması alerjinin şiddet oranını değiştirir. Besin alerjilerinin temelini proteinler oluşturur. Bağışıklık proteinlere karşı harekete geçer. Besin alerjisi birçok farklı belirtilerle ortaya çıkar. Kişinin yaşam kalitesini düşürür. Yaş fark etmeksizin görülen besin alerjisi çocuk yaşta kendini belli eder. Ancak bazı kadınlarda o güne kadar görülmeyen besin alerjisi hamilelik sürecinde ortaya çıkabilir. Besin alerjisinin tanısı deri ve kan testleri ile yapılır. Bu testler sonucunda uzman doktor hastanın hangi vitaminlere yönelik bağışıklığın harekete geçtiği tespit edilir. Bazen testeler tam sonuç vermediğinden akabinden besin karşılaştırması yapılarak kesin sonuca ulaşılmaya çalışılır. 

BESİN ALERJİSİ

BESİN ALERJİSİ

BESİN ALERJİSİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Cilt yüzeyinde kızarıklık, kaşıntı ve dökülme

- Sinüslerin tıkanması ile nefes almakta zorlanma 

- Damak yüzeyinde kızarıklık ve kaşınma

- Gözlerin kızarması ve sulanması

- Göğüs kafesinde ağrı ve nefes alırken hırıltı gelmesi

- Bozulan besinlerin sindirimde kanlı ishale neden olması

- Kan basıncının düşmesi ile tansiyon düşüklüğü

- Baş dönmesi, kalp çarpıntısı ve bayılma gibi durumlarla kendini gösterir.

BEBEKLERDE GÖRÜLEN ALERJİYE NE İYİ GELİR?

BESİN ALERJİSİ BELİRTİLERİ

BESİN ALERJİSİ BELİRTİLERİ

ALERJİYE NEDEN OLAN BESİNLER HANGİLERİDİR?

YUMURTA

Tehlikeli bir alerjiye neden olabilir. İçerdiği proteinler bağışıklığı zayıflatarak anafilaksi adı verilen yaşamı tehdit eden alerjiye neden olur. 

YUMURTA

YUMURTA

MAYA 

Yemeklerin kabarmasında kullanılan maya, nadiren görülen ancak tehlikeli bir alerji türüdür. Karbonhidratlı besinlerde görülen maya alerjisini anlamak için sabah poğaça veya simit tüketildikten sonra yorgunluk hissi verir.

MAYA

MAYA

YER FISTIĞI 

Yer fıstığı ilk tüketilir tüketilmez şiddetli dudak kaşıntısına neden olabilir. Daha sonra damak şişmesi olarak devam eden belirtiler gösterir. Yer fıstığı genellikle çocuklarda sıklıkla görülür. Ancak sonradan da ortaya çıkabilir. 

YER FISTIĞI

YER FISTIĞI

ÇİLEK

Nadiren görülen çilek alerjisi çocuklukta görülür. İlerleyen yaşlarda atlatılabilir. Ancak atlatılmadığında ciddi sorunlara neden olabileceğinden kişilerin dikkat etmesi gerekir. 

ÇİLEK

ÇİLEK

ÇİKOLATA

İçeriğinde süt ve yumurta barındırdığından laktoz alerjisine neden olur. Çikolata alerjisi yaygındır. Belirtileri çok şiddetli geçmez. Hatanın az miktarda tüketmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilir.

ÇİKOLATA

ÇİKOLATA

Zayıflatan ve yağ yakan diyet listesi! İkinci gün...

İLİŞKİLİ HABER

Zayıflatan ve yağ yakan diyet listesi! İkinci gün...

BİR YORUM YAPIN 0