Pikan cevizinin faydaları neler? Pikan cevizi besin değeri

Yerli cevizlere nazaran besin değeri açısından oldukça zengin olan pikan cevizi ülkemizde Güney Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişiyor. Güçlü bir antioksidan, yağ ve protein kaynağı olan pikan cevizinin faydaları saymakla bitmiyor. Peki pikan cevizi nasıl tüketilmeli? İşte bilinmeyen yararları ve faydaları...

Pikan cevizinin faydaları neler? Pikan cevizi besin değeri
Pikan cevizinin faydaları neler? Pikan cevizi besin değeri
GİRİŞ 27.05.2019 10:33 GÜNCELLEME 27.05.2019 10:41

Pikan cevizi özellikle büyümekte olan çocuklar için uzmanlar tarafından ısrarla önerilen bir meyvedir. Antioksidan, yağ ve protein kaynağı olan pikan cevizi, vücudu çeşitli hastalıklara karşı koruyarak vücut direncinin artmasına yardımcı olmaktadır. Ülkemizde Güney Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişen pikan cevizinin ana vatanı Güney Amerika’dır. Cevizgiller familyasından gelen ve yenilebilen kabuklu bir meyvedir. Tüylü yaprakları ve art arda dizilmiş halk arasında ceviz ağacı olarak bilinen ağaçtan yetişir. Alzheimer, parkinson, kalp ve kanser gibi hastalıklara karşı etkili bir koruma ve pikan cevizi, güçlü bir vitamin kaynağıdır.

 

 

Pikan Cevizi

PİKAN CEVİZİNİN FAYDALARI NELERDİR?

 

 

- Kalp dostu kuruyemiş olarak bilinen Pikan cevizi, kalp hastalıklarına iyi gelir ve olumsuz etkilerinin azalmasına yardımcı olur.

- Fındık, ceviz gibi kabuklu yemişlere göre 3 kat daha zengin olan pikan cevizi USDA verilerine göre antioksidan kapasitesi en zengin 15 besin arasında bulunuyor.

- Prostat kanserine karşı etkili bir koruma sağlamaktadır.

- İçerdiği E vitamini sayesinde özellikle kalp krizi, felç gibi hastalıklara karşı koruyucu, diyabet riskini azaltıcı ve bağışıklık sistemini de güçlendirici etkiye sahiptir.

- 6-12 yaş çocuklarda büyüme ve zekâ gelişimi için çok faydalı bir besin iken, tüm yaş aralıkları için bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi ile tercih sebebidir. 

- Pikan cevizi yağı eczacılık ve kozmetik alanında değerlendirilir. Çeşitli ürünlerin içeriğine eklenen yağ, cilt açısından da oldukça yararlıdır.

- Her gün bir avuç pikan cevizi, motor nöronları geciktirerek sinir sitemini koruyor. Bu nedenle de ALS hatalığını da iyi geldiği belirtiliyor.

PİKAN CEVİZİ NASIL TÜKETİLİR?

İnce kabuğu ve dolgun meyvesi ile uzun sürelerde bozulmadan ve içi boşalmadan saklanabilen pikan cevizini, kuruyemiş olarak tek başına tüketebileceğiniz gibi cevizin yer aldığı tüm tariflerde kullanabilirsiniz

Pikan Cevizi Besin Değeri

PİKAN CEVİZİ KALORİ VE BESİN DEĞERİ

100 gram pikan cevizi 690 kalori içerir. Toplam yağ oranı 72 g’dır. 9 g protein, 14 g karbonhidrat, 410 mg potasyum barındırır. Pikan cevizi besin değeri açısından vücuda güç ve enerji verecek özellikler gösterir. Ayrıca tok tutma özelliği nedeniyle atıştırmalık amacıyla çantanızda taşımak için ideal bir seçenektir.

Karbonhidrat oranının fazla olmaması da tok tutan bir besin olmasını sağlamaktadır. Kolesterol oranı sıfırdır. Ayrıca doymamış yağ asidinin az olması kalp sağlığı açısından faydalıdır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Rusya NATO'yu göz hapsine aldı! O ülkelerden ev satın alıyorlar
CHP Grup Sözcüsünden şoke eden gaf: Cemil Tugay'a “Cemil Bayık” dedi