Karabuğdayın faydaları nelerdir? Karabuğday besin değeri ve kullanımı

Diyet listelerinde mutlaka yer alan protein değeri yüksek olan karabuğdayın faydaları nelerdir? Gluten içermemesi nedeniyle özellikle çölyak hastalarına önerilen karabuğday vücut sağlığı için oldukça yararlı bir besindir. İşte karabuğdayın besin değer ve bilinmeyenleri...

Karabuğdayın faydaları nelerdir? Karabuğday besin değeri ve kullanımı
Karabuğdayın faydaları nelerdir? Karabuğday besin değeri ve kullanımı
GİRİŞ 30.05.2019 10:11 GÜNCELLEME 30.05.2019 10:11

Besin değeri yüksek kalorisi oldukça düşük olan karabuğday tam bir karaciğer ve bağırsak dostu. Yüksek protein içeren ve uzmanların, diyet olarak tüketilmesi gerektiğini söylediği karabuğdayın faydaları saymakla bitmiyor. Yüzyıllardır Asya ülkelerinin mutfaklarında sıkça tüketilen karabuğday Avrupa ve diğer ülkelerde popülerlik kazanmaya devam ediyor. Sıklıkla “süper besin” olarak adlandırılan karabuğday besin maddeleri ve antioksidanlar (rutin, tanen ve kateşin gibi) ile doludur. İşte karabuğdayın bilinmeyen tüm faydaları.

 

 

Karabuğday Faydaları

KARABUĞDAYIN FAYDALARI NELER?

 

 

İçerisinde bulunan bileşenler ve antioksidanlar sayesinde kolon kanseri, göğüs kanseri gibi hastalıklara karşı koruyucu görev üstlenir.

Karabuğdayın protein değeri oldukça yüksektir. Et yerine yiyebileceğiniz besinlerden biri olan karabuğday, aynı zamanda lif oranı çok yüksek olduğu için sindirimi de çok kolaydır. Böylece sindirim hastalıklarına da iyi gelir.

Karaciğer dostu olan karabuğday, karaciğere çeşitli faydaları olan ‘choline’ maddesince zengindir.

Fosfor, demir, magnezyum ve potasyum içeren karabuğday yüksek tansiyon ve kansızlığın giderilmesinde oldukça etkilidir. Özellikle demir içeriği diğer tahıllara oranla daha yüksektir.

Yüksek lif içerdiğinden diyet yapan kişilerin listesinde ilk yer alır. Aynı zamanda uzun süre tok tutar ve gün boyu vücudun enerji seviyesini yükseltir. Böylece diyet yaparken yorgunluk ve stres gibi rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltır. 

Karabuğday ‘fonksiyonel gıda' olarak bilinir. Fonksiyonel gıdalar, hastalık oluşma riskini azaltan gıdalardır.

Karabuğday çölyak hastaları ve glutensiz beslenenler için oldukça uygun bir besin. Gluten içeren tahılları, glutensiz besinlerle değiştirerek şişkinlik, kabız ve ishal gibi sorunlarla başa çıkabilirsiniz.

Karabuğdayın içerisinde bulunan B1, B3, B5 VE B9 vitaminleri sayesinde sağlıklı bir cilt ve güçlü saçların oluşmasını sağlar. İçindeki rutin maddesi sayesinde kırışıkları önler. Keratin, tırnak ve saçların temel bileşenidir. Karabuğday, keratin üretimi için gerekli aminoasitleri içerir. Saçların kolay uzamasını sağlar.

İnsülin direncini kırar. Magnezyum içeriğiyle insülin dengesini sağlar, diyabet hastalığı ve insülin direncine iyi gelir.

Karabuğday Besin Değeri

KARABUĞDAYIN BESİN DEĞERİ

Bir fincan pişmiş karabuğday aşağıdakileri içerir:

155 kalori
6 gram protein
1 gram yağ
33 gram karbonhidrat
5 gram lif
Sadece 1.5 gram şeker
86 miligram manganez (Günlük ihtiyacın % 34’ü)
86 miligram magnezyum (Günlük ihtiyacın % 21’İ)
118 miligram fosfor (Günlük ihtiyacın % 12’si)
6 miligram niasin (Günlük ihtiyacın % 8’i)
1 miligram çinko (Günlük ihtiyacın % 7’si)
34 miligram demir (Günlük ihtiyacın % 7’si)
0.13 miligram B6 vitamini (Günlük ihtiyacın % 6’sı)
24 miligram folat (Günlük ihtiyacın % 6’sı)
0.6 miligram pantotenik asit (Günlük ihtiyacın % 6’sı)

Karabuğday Tüketimi

KARABUĞDAYIN KULLANIM ŞEKLİ

- Karabuğdayın en fazla unu kullanılır: Ekmek başta olmak üzere, keklerde, pankek yapımında, krakerlerde ve kurabiyeler de kullanılır.

 Amerika da yulaf lapası imalatında kullanılır.

 Çorbaların içerisinde karabuğday unu kullanılır,

Puding gibi tatlılarda,

 Tavuk, kaz ve hindi gibi kümes hayvanlarının içinin doldurulmasında kullanılır.

 Dondurma külahı imalatında,

Konservelerde kullanılır.

Japonlar karabuğday yapraklarını sebze olarak tüketir.

Hollanda da Crumpet ismiyle bilinen pasta yapımı için kullanılır.

Karabuğday taneleri Amerikan üretimi bira yapımında kullanılır.

Karabuğday çiçeği kahverengi boya imalatında kullanılır.

Karabuğday Nasıl Pişirilir?

KARABUĞDAY NASIL PİŞİRİLİR?

Karabuğday bizim mutfağımıza yabancı bir malzeme olsa da kullanımı bulgura benzer pek yadırgamazsınız. Bulgurla yaptığınız pek çok yemeği karabuğday ile yapabilirsiniz. Mesela 1 ölçü karabuğday için 2 ölçü su kullanarak pilav yapabilir, mercimekli köftede, yoğurtlu çorbalarda veya dolmalarda bulgur yerine kullanabilirsiniz. Haşladıktan sonra süzüp kısır ya da salata yapabilirsiniz veya haşlanmış karabuğdayı makarna gibi hafif yağda pişirebilirsiniz. Yıkayıp sıcak suda bir gece bekletip süzdükten sonra kahvaltıda süt ile mısır gevreği gibi kahvaltıda yiyebilirsiniz. Bu sağlıklı besine sofralarınızda yer verip lezzetli yemekler pişirebilirsiniz.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tokat'ta peş peşe depremler: 4,4 büyüklüğünde bir deprem daha!
Keskin nişancı Gazze'de işgalci İsrail askerini böyle öldürdü