Çileğin faydaları yararları neler? Çilek sirkesi tam bir şifa deposu...

Müptelası olunan lezzetlerden biri olan Çilek, hastalıklardan korunmak için en güzel alternatif olmasının yanı sıra saç, göz cilt ve ağız sağlığının korunmasında da mucizevi özelliklere sahiptir. Kendine özgü bir tada ve göz alıcı bir görünüme sahip Çileğin faydaları nelerdir? Eşsiz kokusuyla dört bir tarafı sarıp sarmalayan Çileğin yararları nelerdir? Hem vitamin-mineral hem de demir-fosfor bakımdan zengin bir besin olan Çilek sirkesi tarifi!

Çileğin faydaları yararları neler? Çilek sirkesi tam bir şifa deposu...
Çileğin faydaları yararları neler? Çilek sirkesi tam bir şifa deposu...
GİRİŞ 29.05.2019 17:26 GÜNCELLEME 31.05.2019 08:36

Parmak ısırtan lezzetiyle yedikçe tekrar yeme isteği uyandıran Çilek, insan vücudunda enfeksiyon-iltihaba yol açabilecek bakteri ve virüslerin ortadan kaldırılmasını sağlayıp birçok hastalığa da iyi gelirken aynı zamanda güçlü bir bağışıklık sisteminin mimarlarındandır. Doyumsuz bir tada sahip olmasının yanı sıra sağlık bakımından birebir, etkili ve kalıcı yarar gösterecek birbirinden önemli özellikleriyle de cezbedici bir besin kaynağı Çileğin faydaları nelerdir? Zengin besin değerleri sayesinde vücudun gereksinim duyduğu maddeleri ciddi ölçüde karşılayan Çileğin yararları nelerdir? İşte, içerisinde bol miktarda barındırdığı antioksidanlar sayesinde vücuttaki hücrelerin yenilenmesini sağlayarak daima zinde ve diri kalmaya zemin hazırlayan Çilek sirkesi tarifi...

 

 

ÇİLEĞİN FAYDALARI NELERDİR? İŞTE, ÇİLEĞİN YARARLARI...

 

 

Çileğin cilt sağlığına olan katkısı yadsınamaz derece büyüktür, cildin elastikiyetini artırıp nem kazanmasını ortam oluşturarak kırışıklığın meydana gelmesini önlemektedir. Aynı zamanda kadın veya erkek demeden herkesin zaman içerisinde yakındığı ve estetik görünüme gölge düşüren sivilce-akne oluşumuna engel olmaktadır. 

Bununla birlikte halsizlik ve yorgunluk gibi son yıllarda sıklığı artan şikayetleri ortadan kaldırmaya yardımcı olacak özellikleri bulunan Çilek, gün içerisinde vücudunda güç kazanmasına direncinin kuvvetlenmesine destek olması sayesinde pek çok kişinin imdadına yetişmektedir.

Bununla birlikte bağışıklık sisteminin çeşitli etkenlerden ötürü zayıflayıp her türlü hastalığa yenik düşmesinin önüne geçen Çilek, hayatları boyunca sağlıklı kalmak isteyen kişilerin başvurduğu bir numaralı gıdalar arasında ilk sıraları çekmektedir.

Çileğin yararlarına bakıldığında, vücuttan idrarın sökülüp atılmasını yardımcı olmasının dışında hem kabızlık hem de ishal gibi sağlık problemlerinin ortadan kaldırılmasına katkı sağlamaktadır. 

Öte yandan çileğin faydaları arasında beyinsel faaliyetlerin de kuvvetlenmesini destekleyerek yaşlanmayla beraber meydana gelebilecek hasarların, tahribatların yahut hastalıkların önüne geçmek konusunda mükemmel bir besin kaynağı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Saçların parlak ve ışıl ışıl bir görünüm elde etmesine yardımcı olan Çilek, hemen herkesin ağırlıklı biçimde yakındığı ortak problemler arasında yer alan saç dökülmelerini de yok ettiği bilinmektedir.

Çileğin faydalarına bakıldığında, gerek böbrek gerekse mesane hastalıklarından herhangi birine sahip kişiler için adeta kurtarıcı görevi üstlenmektedir. Çilek, hem böbrek hem de mesane hastalıkları için yararlanabilecek doğal tedavi yöntemi olarak adını duyurmuştur.

Karaciğer hastalıklarının iyileşmesinde de etkisi azımsanamayacak kadar çok ola Çilek, tüm bunların dışında safra kesesinde pek çok faktörden kaynaklı olarak oluşum gösterebilecek taşların da dökülmesine de fayda sağlamaktadır.

Yapılan bilimsel araştırmalar ışığında çilek tüketen kişilerde çağımızın hastalıkları arasında yer alan kalp krizine yakalanma riskini önemli ölçüde azalttığı saptanmıştır. Bileşiminde antosiyaninler maddesi yer aldığı için çilek tüketimini alışkanlık haline getiren kimselerde kalp krizi hastalığına yakalanmayı yüzde 32'ye kadar azalttığı tespit edilmiştir.

çileğin faydaları

İçerisinde yüksek miktarda C vitamini ve antioksidon maddeleri barındırması sayesinde göz sağlığının korunması ve güçlenmesi açısından da Çilek baş kahraman olarak karşımıza çıkmaktadır. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak kendini gösteren bir hastalık olan katarakta karşı adeta savaş açan Çilek, güneşin saçtığı kötü ışınlara karşı da koruyucu görevi üstlenmektedir.

Aynı zamanda içerisinde en fazla antioksidan olan meyveler arasında yer alan Çileğin düzenli olarak tüketilmesi halinde vücudun son derece kuvvetli bir savunma mekanizmasına sahip olmasını sağlayarak hem kanser hücrelerinin oluşumunu engellemekte ve var olan kanser hücrelerinin azalmasına yardımcı olan muazzam bir besin kaynağıdır.

Şayet yüksek tansiyon yani tıp dilinde hipertansiyon hastasıysanız, uzmanlar tarafından doğal bir tedavi yöntemi olarak çilek tüketilmesi önerilmektedir. Çünkü tam bir potasyum deposu olan Çilek, yüksek tansiyonun düşürülmesini ve bu seviyenin daima dengede tutulmasını sağlayacak özellikleri bulunmaktadır.

çileğin yararları

Diğer taraftan fazla kilolardan şikayetçiyseniz ve kilo vermek sizin için eziyetli bir hale dönüşmüşse aşırıya kaçmayacak ölçüde çilek tüketilmesi önerilmektedir. Çünkü çilek yağ yakımı için en önemli bir adım olan metabolizmanızın hızlanmasına destek olacağı için aşırı kilodan kurtularak zayıflamanıza yardımcı olacak sağlıklı bir alternatiftir.

Çileğin faydaları arasında; diş ve diş eti sağlığını kuvvetlendirmesi, depresyon-stres gibi psikolojik problemlerden uzaklaşılmasını sağlayacak rahatlatıcı etkiye sahip olması, hem romatizma hastalıklarına hem de karaciğer rahatsızlıklarına karşı birebir olması yer almaktadır.

Çileğin yararları arasında; toksin olarak adlandırılan vücutta meydana gelebilecek zehir maddelerin dışarı atılmasına, kirli kanın temizlenmesine, damar tıkanıklığının önüne geçilmesine ve sindirim sistemini düzenlenmesine ve yüksek ateşin düşürülmesine destek olmaktadır.

ÇİLEK SİRKESİ TARİFİ…

Çilek sirkesi için gerekli malzemeler nelerdir?

*2 kg çilek

*2 yemek kaşığı toz şeker

*250 mililitre su

çilek sirkesi tarifi

ÇİLEK SİRKESİ NASIL YAPILIR?

Öncelikli olarak çileklerinizi güzelce durulayın ve her birinin sap kısımlarını ayıklayın. Çileklerinizi hafif ezme işleminde bulunduktan sonra evinizdeki cam kavanozun içerisine yerleştirin.

Ancak bu noktada dikkat edilmesi gerek önemli bir püf noktası, çileğinizin olabildiğince doğal/organik olmasına özen gösterin.

Mayalanmasına katkıda bulunmak için çileklerinizin içerisine 2 yemek kaşığı ölçüsünde toz şekerinizi ilave edin. Ardından suyunuzu da ekleyerek karıştırma işleminde bulunun.

Cam kavanozun hava alabilmesi adına ağzını kapakla değil de tülbent yardımıyla bağlayıp mayalamaya bırakın.

Bir diğer sunacağımız püf noktası ise çilek sirkesini hazırladığınız cam kavanozu serin ve güneş almayan bir bölgede saklamaya dikkat edin.

Mayalanmanın daha geç başlaması nedeniyle 10 gün beklettikten sonra kavanozun içerisindeki karışımı süzme işleminde bulunun.

Çilek suyunu yeniden kavanozun içerisine yerleştirip üzerini tülbentle bağlayın. Bu sirkeyi her on günde bir süzme işleminde bulunmaya devam edin. Hazırlayacağınız çilek sirkesini toplamda kırk gün boyunca bu şekilde bekletmeniz gerekmektedir.

Sirke tadı kendini göstermeye başladığında ise kavanozu son defa süzme işleminde bulunup koyu renkli bir cam şişeye yerleştirin. Afiyet olsun…

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gazze'de toplu mezar dehşeti! Canlı canlı gömmüşler
Arabalarda dijital devrim! Tek tuşla motor gücü değişecek