Zehirli karpuz nasıl anlaşılır? Karpuzu suya koyun ve bekletin...

Yaz aylarında sıkça tüketilen karpuz sağlık açısından da oldukça faydalı bir meyvedir. Fakat karpuz seçiminde belirtiler hususlara dikkat etmemeniz durumunda zehirlenmelere kadar giden sağlık sorunuyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Peki karpuzun zehirli olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Zehirli karpuz nasıl anlaşılır? Karpuzu suya koyun ve bekletin...
Zehirli karpuz nasıl anlaşılır? Karpuzu suya koyun ve bekletin...
GİRİŞ 03.07.2019 13:42 GÜNCELLEME 03.07.2019 13:42
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Zehirli karpuz ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. C vitamini ve antioksidan açısından oldukça zengin olan karpuzu alırken dikkatli ve seçici olmak çok önemli. Karpuzun yetiştirilme aşamasında azotlu gübrelerin yanlış kullanımı, meyvedeki nitrat seviyesini yükseltebilir. Aşırı miktarda nitrat alımı ise vücutta toksik olarak birikebilir ve bu da zehirlenmeye neden olabilir. Peki bu aşamada satın alacağınız karpuzun zehirli olup, olmadığını nasıl anlarsınız. Zehirli karpuz sağlık açısından ne gibi sorunlar oluşturabilir. İşte zehirli karpuzu anlamanın 5 kolay yolu.

 

 

ZEHİRLİ KARPUZUN BELİRTİLERİ

Eğer karpuz yedikten en az 2 saat sonra şu belirtileri görüyorsanız nitrat zehirlenmesi yaşıyor olabilirsiniz, hemen doktora görünmenizi tavsiye ederiz.

 

 

- Mide bulantısı
Kusma, şiddetli ishal
Baş dönmesi, baş ağrısı
Mide krampları
Ateş basması

Zehirli Karpuz

ZEHİRLİ KARPUZ NASIL ANLAŞILIR?

1. Karpuzu kesmeden satın almamaya dikkat edin. Eğer kabuğunun iç kısmı sarıysa almamalısınız. Kabuk kısmının beyaz olması gerekir, en sağlıklı olanı budur.

2. Bazı insanlar karpuzun içerisinde yer alan deliklerin böceklerin izleri olduğunu düşünüyor. Fakat bu noktada iğneler devreye girebilir. Bu y üzden delikli karpuzdan uzak durmaya çalışın. Etli kısmı iyi olsa bile, delikten sonra bozulma yaşanacaktır.

3. Karpuzu kestiğinizde ortaya çıkan o dev boşluk aslında o karpuza fazla hormon yüklendiğinin bir göstergesi. Bu tür bir karpuzu yemek sizi hasta yapabilir, aman diyelim.

4. Karpuzda bulunan nitrat seviyesini bu yöntemle kontrol edebilirsiniz. Bunun için; bir dilim karpuzu suyun içine koyun. Su bir süre sonra parlak ve pembe renge dönüşürse, aldığınız karpuz tehlikelidir.

5. Bazen daha ekonomik olması için daha hafif karpuzlar seçmeye çalıştığımız doğru. Ancak karpuzun olgun ve sağlıklı olduğunu ağırlığı ele veriyor. Karpuzun ağır olması onun iyi ve sağlıklı olduğuna işaret.

İyi Karpuz

İYİ KARPUZ NASIL ANLAŞILIR?

Yaz aylarının en çok sevilen meyvelerinden olan karpuzun en iyisini seçmek için neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? İşte sizlere karpuzun iyisinden anlamanızı sağlayacak birkaç tavsiye...

- Karpuzun üzerinde bulunan sarı lekelerin rengi ne kadar koyuysa karpuz o kadar lezzetli demektir. Bu nedenle sarı bölgeleri koyulaşan karpuzları tercih edin. 

- Karpuzdaki örümcek ağına benzer yerler, arıların karpuz çiçeklerini döllerken dokunduğu yerlere işaret eder. Bu nedenle lekenin fazla olduğu karpuzlar, daha tatlıdır ve organiktir. 

- Karpuz sapının kuru olması da karpuzun olgun olduğunun göstergelerinden biridir. Sapı sarı olan karpuzlar, yeni koparılmış demektir. 

- Karpuz seçerken en büyük ya da en ufak olanları değil, orta boy olanlarını tercih edin. 

- Uzun karpuzların sulu, yuvarlak karpuzların tatlı olduğunu unutmayın. 

YORUMLAR 4
  • zafergülten 4 yıl önce Şikayet Et
    vallla vatandaş bunlara dikkat etmek yerine,karpusun kilosunun kaç lira olduğuna bakıyor.7-8 kilo olan bir karpuz 12-15 tl ye geliyor çünki.bir yerde hormonsuz karpuzun kilosu 2 tl ise,vatandaş kilosu 1,5 tl olan hormonlu,ilaçlı karpuza koşuyor. diğer ürünler içinde böyle,zenginler dışında kimsenin organik gıda alabilecek durumu yok.
    Cevapla
  • HAKAN 4 yıl önce Şikayet Et
    akrabalarım karpuz üreticisi karpuzlara kabak aşısı yapıyorlar kabugu kalın içi de çok tatlı oluyor aslında yediginiz karpuz degil genetigi degiştirilmiş hormonlu bal kabagı buna biri dur demeli
    Cevapla
  • adil 4 yıl önce Şikayet Et
    o karpuzu kimse almaz tatsız oluyor
    Cevapla
  • Vusda 4 yıl önce Şikayet Et
    Nitrat meyveye taşınmaz. Alınan nitrat otsu bitkilerde yapraklarda güneş ışığının etkisi ile amonyuma dönüştürülür ve sonrasında proteinlerin yapısına bağlanır. Ancak yaprağı yenen bitkilerde bu durum problem olabilir. Bu da daha çok kış döneminde güneşlenmenin yetersiz olduğu kapalı havalarda olur.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret öncesi Erdoğan açıklaması! Türkiye'ye net mesaj: İzin vermeyeceğiz
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi