Kemik erimesi tedavisi bitkisel | Kemik erimesine ne iyi gelir, teşhisi!

Kemik, her ne kadar pek çok darbeye karşısında dayanıklılık gösteren ve kolay kolay hasara uğramayan yapıda olsa zaman içerisinde çeşitli etmenlerden ötürü giderek yıpranıp erimeye doğru gitmektedir. Peki, yaşın ilerlemesine bağlı olarak görülme sıklığı artış gösteren kemik erimesine ne iyi gelir? Erkeklere göre kadınlarda yaygın biçimde meydana gelen osteoporoz belirtileri, neden olur?

Kemik erimesi tedavisi bitkisel | Kemik erimesine ne iyi gelir, teşhisi!
Kemik erimesi tedavisi bitkisel | Kemik erimesine ne iyi gelir, teşhisi!
GİRİŞ 03.08.2019 10:35 GÜNCELLEME 03.08.2019 11:24

Kadın yahut erkek fark etmeksizin hemen herkesin belirli bir yaşın üzerine çıkıldığında karşılaşabileceği Kemik Erimesi, tıp literatüründe Osteoporoz şeklinde adlandırılmaktadır ve fark edilmesi zor olduğundan ötürü pek çok kişi kendisinde bu rahatsızlığın mevcut olduğundan habersizdir. Meydana gelen bu sağlık problemiyle beraber kemiğinin yapısının zayıflaması ve kolay bir şekilde kırılabilir hale gelmesinden ötürü aldığı en ufak bir darbe karşısında bile istenmeyen sonuçlara yol açabilmektedir. Genç yaştayken uygulanacak birtakım tedbirler sayesinde ilerleyen yaşlarda yakalanma riskinin en aza indirgenebileceği kemik erimesine ne iyi gelir? Sağlık açısından zararlı gıdalarla beslenme biçimine sahip olan, gün içerisinde yeteri ölçüde hareket etmeyen ve sigara tüketimi alışkanlığı bulunan kimselerde daha fazla oluşum gösterebilen Osteoporoz belirtileri, neden olur?

 

 

KEMİK ERİMESİ RİSK FAKTÖRLERİ…

*Hareket açısından son derece kısıtlı bir hayat tarzına sahip olan, spor ve egzersiz hareketleriyle kas ve kemik yapısını güçlendirmeyen kişiler risk grubu içerisindedir.

 

 

*Sigara tüketen kişilerin de kemik yoğunluğu olumsuz biçimde etkileneceğinden ötürü ilerleyen dönemlerde kemik erimesinin görülme riskini de ciddi olarak artıracaktır.

*Gün içerisinde yeteri kadar kalsiyum alınamaması, süt-süt ürünlerinin tüketimine gerektiği kadar önem verilmemesi kemik erimesine davetiye çıkarmaktadır.

*Bununla birlikte genetik (kalıtsal) faktörde bu rahatsızlığın meydana gelme riskini artırmaktadır. Ailesinde daha önce bu sağlık problemini yaşayan kişilerin yaşamları süresince kemik sağlığı konusunda dikkatli olmaları gerekmektedir.

*Kilosu az olan kişilerde yaşın ilerlemesine bağlı olarak kemik yoğunluğu azabilmektedir.

*Kortizon ilaçlarının uzun bir zaman boyunca kullanılması kemik yoğunluğunu azaltacağından ötürü bu kimseler de risk grubunda yer almaktadır.

kemik erimesi risk faktörleri

KEMİK ERİMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

-Kemik erimesi, genel olarak vücutta herhangi bir kırık meydana gelmedikçe sinsice ilerleyen bir rahatsızlık olma özelliği göstermektedir.

-Kemik kırılganlığının giderek artmasıyla beraber kalça, omur veya el bileğinde kırılmalar meydana gelebilmektedir.

-Omurga kırıklarının oluşumuyla birlikte boyda kısılma, sırt bölgesinde ağrı ve omurga bölgesinde şekil bozuklukları meydana gelebilmektedir.

-Kemik erimesine bağlı olarak karşılaşılan kalça kırıkları gerek yaşamsal açıdan tehlike arz eder gerekse kişilerin hayat kalitesinde azalma oluşturabilir.

-Kemik erimesinden şüphelenildiğinde durumlarda çekilen röntgen fiminde kemiklerin yoğunluğunda azalma ve omur kemiklerinde çökme kırıkları saptanmaktadır.

-Güneş ışığından yeteri ölçüde yararlanamayan kişilerde kemik erimesi görülebilmektedir. Bu nedenle her gün düzenli olarak yaklaşık yarım saat kadar el, kol yahut bacak bölgesinin güneş ışığına doğru tutulması gerekmektedir.

-Kadınlarda menapoz dönemine girmeden evvel şayet sağlam bir kemik yapısına sahip değilse ilerleyen dönemlerde kemik erimesi hastalığı kendini gösterebilmektedir.

-Kadınlar eğer ki 45 yaşından önce menapoz dönemine girdiyse kemik erimesi için risk grubu altındadır, bununla birlikte ameliyatla kadınların iki yumurtalığının da alınması osteporoz riskini artırmaktadır.

kemik erimesi belirtileri

OSTEOPOROZ KEMİK ERİMESİ TANISI NASIL KONULUR?

Kemik Dansitometri; Kemik erimesinin meydana gelip gelmediğinin anlaşılmasında yararlanılan bu cihazda, kemik yoğunluğunun azalıp azalmadığına bakılmaktadır. Buradan çıkacak sonuca bağlı olarak uygun tedavi programı verilmektedir.

osteoporoz tanısı

OSTEOPOROZ KEMİK ERİMESİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ...

Kemik erimesi şikayetlerini kendinizde görmeye başladığınız andan itibaren hiç vakit kaybetmeden uzman hekime başvurup gerekli muayene süresinden geçmeniz gerekmektedir. Eğer ki uzman hekiminiz tarafından size kemik erimesi hastalığı tanısı konulmuşsa yine doktorunuzun önerisiyle beraber kullanacağınız bifosfonat grubu ilaçlar kemiklerin erime riskini azaltıcı yönde görev üstlenmektedir. Ancak mutlaka bu ilaçları hekiminizin onayı ve gözetimi altında kullanmalısınız. Kemik erimesinin tedavisi için kesin çözümlerin bulunmamasıyla beraber kemiklerin yapısını sağlamlaştırmak ve güç kazandırmak için dışarıdan destek alınmalıdır ve kemik erimesinin yoğunluğunun ciddi bir boyuta dönüşmeden olabildiğince azaltılması sağlanmaktadır.

kemik erimesi tedavi yöntemleri

OSTEOPOROZ KEMİK ERİMESİ TEDAVİSİ! KEMİK ERİMESİNE NE İYİ GELİR?

*D VİTAMİNİ

Hem sağlıklı hem de güçlü kemiklere sahip olmanın en temel kurallarından bir tanesi de hiç şüphesiz D vitamini almaktan geçiyor. Çünkü, vücuda gerek güneş ışığı vasıtasıyla gerekse besinler aracılığıyla alınan D vitamini kemiklerin büyümesini sağlayarak yapım ve yıkım dengesinin kontrolüne de önemli ölçüde destek olmaktadır. D vitamini açısından eksiklik yaşayan kişilerin kemiklerinde daha kolay bir şekilde kırılabilme, bükülme veya eğilme görülmektedir.

kemik erimesi tedavisi

*KALSİYUM

Özellikle çocukluk ve ergenlik zamanında vücuda gerekli ölçüde depolanan kalsiyumun ilerleyen yaşlarda için kemikler için yapılabilecek en büyük yatırımdır. Aynı zamanda yetişkinlik zamanına gelindiğinde de yaşlılık zamanında kemik erimesi hastalığa yakalanmamak için kalsiyum açısından zengin gıdalarla beslenilmesi gerekmektedir. Gerçekleştirilen bilimsel araştırmalar neticesinde çocukluk döneminden itibaren yeterli miktarda vücuduna kalsiyum alan kimselerde kemik erimesi hastalığıyla beraber gören kırıklar, yeterli miktarda kalsiyum almayanlara nazaran %30 daha az meydana gelmektedir.

*FOSFOR

Kemik sağlığının geliştirilmesi, korunması ve yaşam boyu sürdürülmesi için fosfor alımına özellikle dikkat edilmelidir. Bu nedenle kemik erimesi hastalığına yakalanmamak için içerisinde bol miktarda fosfor bulunan koyu yapraklı yeşil sebzelerin, baklagillerin ve badem gibi kuru yemişlerin tüketilmesi önerilmektedir. Bununla birlikte kahve, fosfor maddesinin bağırsaklardan emilmesine azalttığı için çok fazla miktarda kahve tüketimine yer verilmemesi gerekmektedir.

*K VİTAMİNİ

Kemik oluşu için K vitamini çok önemli bir görev üstlenmektedir. Son dönemlerde gerçekleştirilen bilimsel araştırmalardan elde edilen verileri göre vücudunda K vitamini açısından eksiklik bulunan kimselerinde kemiklerinde kırık meydana gelme riskinin artış gösterdiğini ortaya koymuştur. Bu nedenle K vitamini açısından bir hayli zengin olan süt-süt ürünleri, yeşil yaprakları sebzeler, kivi ve kuru erik gibi meyvelerin tüketimine yer verilmesi tavsiye edilmektedir.

*C VİTAMİNİ

Kemiklerinin gelişimini önemli ölçüde destekleyen, sağlıklı-güçlü bir kemik yapısının mimarı olan C vitamini, kemiklerin kolajen ile depolanmasını sağlayarak darbeye karşı dayanıklı olmasını desteklemektedir. İçerisinde yüksek miktarda aktioksidan maddesi barındıran C vitamini, kemiklerde meydana gelebilecek yıkımın engellemesine yardımcı olmaktadır. Kemiklerin hassas ve kırılgan bir yapıda olmasının önüne geçmek için kadınların gün içerisinde 75 mg erkeklerin ise 90 mg C vitamini almaları gerekmektedir. Yüksek oranda C vitaminine sahip olan besin/yiyeceklere de, turunçgiller, karnabahar, sivri biber, brokoli ve kivi olarak örnek verebiliriz.

KEMİK ERİMESİNİN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN NE YAPILMASI GEREKMEKTEDİR? 

Kemik erimesinin önüne geçebilmek için sağlıklı beslenme düzenine dikkat etmeli ve hem unlu hem de şeker içeren besin/yiyeceklerden olabildiğince kaçınmanız gerekmektedir.

Kemik yapısının daima dayanıklı ve güçlü olması için bol miktarda sebze ve meyve tüketimine yer vermeniz gerekmektedir. Çünkü taze olarak tükettiğiniz meyve ve sebzelerin kemik yapısının sağlığını sorunsuzca sürdürebilmesi için gereksinimi olan kalsiyum, çinko, fosfor ve magnezyum gibi minerallerin ve folik asit, C ve K vitaminlerinin alınmasını sağlamaktadır.

Kemik sağlığının yaşam boyunca sekteye uğramaması ve bozulmaması açısından içerisine katkı maddesi eklenmiş ve paketlenmiş rafine gıdaları tüketmemeniz gerekmektedir.

Gün içerisinde en az yarım saat boyunca tempolu yürüyüş yapmanız ve 3 ila 5 dakika boyunca kültür-fizik hareketlerinde bulunmanız gerekmektedir.

Kemiklerin ilerleyen dönemlerde erimemesi ve kırılmaması için içerisinde yüksek oranda probiyotikl bulunduran yoğurt, boza, turşu, kefir, nar ekşisi ve sirke gibi içerikleri tüketmeniz gerekmektedir.

Kemiklerinizin sağlığı için tereyağı, zeytinyağı, kuyruk yağı ve iç yağı gibi hayvansal yağları tüketmeye özen göstermeniz gerekmektedir. Aynı şekilde beslenme düzeninizde kesinlikle mısır, margarin, ayçiçeği gibi yağların bulunmaması gerekmektedir.

D vitamini seviyesini artırmak adına düzenli şekilde güneşlenmeye dikkat etmeniz ve muhakkak D vitamini açısından zengin gıda/yiyeceklerle beslenmeniz gerekmektedir.

İçerisinde aşırı miktarda şeker bulunması nedeniyle kemik sağlığı için tehdit unsuru oluşturan gazlı içeceklerden mümkün olduğunca uzaklaşmanız gerekmektedir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!