Isırgan Otunun faydaları ve zararları neler? Isırgan otu çayı ne işe yarar ve nasıl yapılır?

Hastalıkların tedavisinde aktif şekilde rol üstlendiği alanında uzman kişiler tarafından özellikle belirtilen ısırgan otu, kilo verme / zayıflama sürecine girenlerin işini kolaylaştıran Isırgan otunun faydaları ve zararları? Yaprak ve köklerinden yararlanılmasının yanı sıra tohumları da kullanılabilen, bedenimizi tepeden tırnağa tüm toksinlerden hızlıca temizleme faaliyetini tamamlayan Isırgan otu çayı ne işe yarar?

Isırgan Otunun faydaları ve zararları neler? Isırgan otu çayı ne işe yarar ve nasıl yapılır?
Isırgan Otunun faydaları ve zararları neler? Isırgan otu çayı ne işe yarar ve nasıl yapılır?
GİRİŞ 06.10.2020 08:57 GÜNCELLEME 06.10.2020 09:32

Isırgan otu; her ne kadar kendisine dokunulduğu vakit rahatsızlık duymanıza sebebiyet verip yakıcı bir özelliğe bulunsa da birçok hastalığın tedavisi, sağlıklı ve güçlü bir vücut yapısına sahip olmak noktasında hünerlerini en etkili şekilde sergilemektedir. Ülseri önleyen ve yaraları iyileştiren, dirençli mikroorganizmaların yayılmalarını bile engelleyen ve ağrı kesici özelliği olduğu bilimsel araştırmalarla beraber kanıtlanan Isırgan otunun faydaları nelerdir? Ağız-diş sağlığından, kalp ve kemik sağlığına kadar faydalarını gösteren, vücudun bağışıklık sisteminin güç kazanmasına büyük katkı sağlayan ve çeşitli rahatsızlıkların iyileşme süresini önemli ölçüde hızlandıran Isırgan otunun zararları - yan etkileri ve yararları nelerdir? Bileşimindeki klorofil, vitaminler ve demir nedeniyle yiyecek veya içecek olarak kansızlığa karşı da kullanılan ve hem ülkemizde hem de bütün dünyada sıklıkla yetişen, özellikle cilde ve saça da son derece iyi gelen ısırgan otu çayı ne işe yarar?

ISIRGAN OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Isırgan otu, yeşil yapraklı diğer sebzelere kıyasla, kalsiyum ve magnezyum açısından çok zengindir. İçerdiği demir, kansızlığı önlediği gibi, kadınlarda östrojen hormonunu arttırdığı için, doğum yapmış hanımların süt salgılamasını artırmaktadır.

Yara, çatlak gibi cilt şikayetlerinizde hiç düşünmeden kullanabilirsiniz. Kısa sürede yaralı hücreleri iyileştirecektir. El ve ayaklarda oluşan çatlaklar için birebir bir bitki olarak karşımıza çıkmaktadır.

Isırgan otunda mide, bağırsak, safra kesesi, karaciğer ve pankreas salgılarının uyarılmasını sağlayan maddeler bulunur. Yani bu durum, sindirim sistemini düzenlerken, safra kesesi taşlarının oluşumunu ve mevcut taşların büyümesini engeller.

Isırgan otu idrar söktürücü özelliğe sahiptir bu nedenle de vücutta etkisiz hale gelen toksinler hızlı bir şekilde vücuttan atılır. Toksinlerden kurtulan vücutta bağırsakların besin alımı artar ve sindirim süreci hızlanır. Bu süreç hızlandıkça tehlikeli toksinlerin vücutta birikmesi engellenir.

Yapılan araştırmalarda bu otun alerjik hastalıklara karşı olumlu etkisi olduğu ortaya çıkmış oldu. Ekstrakt birleşimleri içeren ot alerjik hücrelerini azalttığı görülmüş. Sıklıkla alerjik reaksiyon yaşayanlar için uzmanlar bu otun çayından bir bardak içmelerini öneriyorlar.

Romatizma ağrılarına karşı ısırgan otu suyunun ağrılı yerlere sürülmesi yararlıdır. Romatizma ağrılarına karşı taze ısırgandan hazırlanan ısırgan lapasının haftada birkaç kez uygulanması tavsiye edilmektedir.

ısırgan otunun faydaları ve zararları

ISIRGAN OTUNUN YARARLARI NELERDİR?

Neuroscience Letters'ta yayınlanan araştırmaya göre; ısırgan otu diyabete bağlı semptomları azaltmaya yardımcı oluyor. Yüksek kan şekerini düşürüyor, aşırı susamayı azaltıyor, kiloyu dengeliyor, insülin seviyesini düzenliyor, nöropati ağrısını azaltıyor ve hatta hafızaya iyi geliyor.

Isırgan otu, soğuk algınlığı konusunda oldukça faydalı olduğu gibi bağışıklık sistemini de güçlendirip diğer hastalıklara yol açması muhtemel olan virüslerin bedeninize zarar vermesine engel olur.

Isırgan otunun yapraklarının kaynatılmasıyla elde edilen sıvının saç dökülmesini ciddi derecede azalttığı bilinmekedir. Yine ağır hastalıklar sırasında dökülen saçların çıkışını hızlandırmak için de yararlanılabilmektedir.

Isırgan otunun içeriğindeki yüksek C vitamini ve demir birleşimi kırmızı kan hücresi üretimini uyarır. Böylece kan dolaşımı artar, yaralar hızla iyileşir ve enerji seviyesinde artış olur. Bu özelliği nedeniyle kronik yorgunluğu ve anemiyi hafifletmesi için önerilebilir.

Isırgan otu yüksek miktarda demir içerdiği için kan yapıcı özelliği vardır. Bunun dışında kanın temizlenmesine yardımcı olur. 

Isırgan otu genellikle eller, dizler, kalçalar ve omurgada eklem ağrısı yaşayan osteoartrit ve artrit hastalarının sıkıntılı bölgelerine haricen sürülerek ağrıların hafiflemesine yardımcı olur. Ayrıca ağız yoluyla alındığında da rahatlama sağlayabilir. Eklem ağrıları için ısırgan otu banyoları tavsiye edilir. 

Isırgan otu, içerdiği flavonoit bileşikler, mineral maddeler nedeniyle diüretik etki gösterir. Isırgan otunun idrar söktürücü bu özelliği ise vücuttaki toksin maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Böylece bağırsakların çalışması düzenlenmiş ve besin alımı artmış olur.

Isırgan otunun diüretik olması böbrek sağlığı içinde çok önemlidir. Mesaneyi enfeksiyondan korur, böbreklerdeki taş ve kumun kolayca dışarı atılmasını sağlar. Isırgan otu diüretik olduğu için prostat kanserine karşı da etkilidir.

ISIRGAN OTUNUN BESİN DEĞERİ NEDİR? İÇERİSİNDE NELER BULUNMAKTADIR?

Isırgan otu bitkisi aslında mükemmel bir besin değeri sunar. Bir fincan ısırgan çayı yaklaşık 30-35 kalori içerir. İçinde sodyum, yağ, kolesterol veya şeker yoktur, ancak önemli miktarda karbonhidrat ve protein sağlar. Isırganlar ayrıca potasyum, demir ve silika gibi minerallere sahiptir. Isırgan otu serbest radikaller ve diğer toksinlerin karşı vücudun korunması antioksidanlar açısından zengindir.

ISIRGAN OTUNUN SAÇA FAYDALARI NELERDİR? MUCİZEVİ ETKİ GÖSTERİYOR!

Isırgan otunun saçlara olan faydasını da anlatan uzmanlar, 4-5 avuç dolusu taze veya kurumuş ısırgan otunun, 5 litre soğuk suya konulması, yavaş ateşte kaynama noktasına kadar ısıtılıp 5 dakika demlenmeye bırakıldıktan sonra, suyla saçların yıkanmasını öneriyor. Ya da bir avuç dolusu ısırgan kökü, akşamdan soğuk suya bırakılır. Sabahleyin kaynayıncaya kadar ısıtılır. 10 dakika demlenmeye bırakılır, daha sonra süzülerek saç yıkanabilir.

ISIRGAN OTU ZAYIFLATIR MI? ISIRGAN OTUNUN KİLO VERMEYE OLAN ETKİSİ NEDİR?

Doğrudan zayıflatma etkisi olmasa da dolaylı olarak zayıflamaya yardım eder. Isırgan otu çayı içilerek vücutta biriken ödem ve şişkinlik atılabilir. Ödemin ve şişkinliğin atılması ile zayıflamaya yardım eder. Aynı zamanda idrar söktürücü özelliğinden dolayı özellikle karın bölgesindeki şişliğin inmesine yarar sağlar. Bu şişlikten kurtularak zayıflama sağlanabilir.

ISIRGAN OTU NASIL TÜKETİLİR?

Isırgan otunu çay olarak tüketebilirsiniz, özellikle yaz ayları için en çok önerilen tüketim şeklidir. 1 çay kaşığı ısırgan otunu sıcak suya atıp, 10 dk demlendikten sonra süzerek içebilirsiniz. Taze ısırgan otunu haşlayarak suyunu soğutup her gün 1 su bardağı içecek şekilde tüketebilirsiniz veya gerek yemeğini yapıp gerekse hazırladığınız hamur işlerinin iç malzemesi olarak tüketebilirsiniz. Diğer pek çok otun yanı sıra ısırgan otu, haşlandığında ya da pişirildiğinde barındırdığı vitamin ve mineralleri kaybetmemektedir.

ISIRGAN OTUNUN ZARARLARI VE YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Isırgan otu kullanımı genel olarak güvenli olsa da ara sıra görülen mide bulantısı, terleme, ishal ve cilt yüzeyine uygulandığında alerjiler yan etkileri arasındır. Açık yaralara kesinlikle sürülmemeli ve taze ısırgan otu cilde temas ettirilmemelidir.

Bunun yanı sıra kadınlarda adet döngüsünü değiştirme riski taşıdığı için hamile kalma planı olan kadınlar ilgili dönemde ısırgan otunu kullanmamalıdır.

Hamile kadınlar için hormonal dalgalanmalar problem yaratabileceğinden ve bu durum fetüsün gelişimi için ölümcül olabileceğinden hamile kadınların ısırgan otu çayı tüketmesi önerilmez.

ISIRGAN OTU ÇAYI NASIL YAPILIR? HAZIRLANIŞI…

Isırgan otu çayının nasıl hazırlandığını öğrenmek için; 1 çay kaşığı ölçüsünde kurutulmuş ısırganı ilave etmeniz gerekmektedir. Ancak dikkate alınması lazım gelen bir husus da ısırgan otu çayının demlenme süresine son derece önem verilmesi gerekmektedir. Yaklaşık 10 dakikalık bir zaman diliminde demlenen ısırgan otu çayının tüketilmesi sizin için çok daha sağlıklı olacaktır. Şayet ısırgan otu çayınız demini almazsa, midenizde ağrı yaratırken dilinizde de acı ve boğazınızda ise kaşıntı bırakabilir. Isırgan otu çayının emlenmesi bitkinin içinde bulunan ve sağlığa faydalı bileşenler suya geçmesini ve cildi tahriş eden kimyasalların etkinliğini kaybetmesini sağlar.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Seçime günler kala 3 parti, AK Parti ve Murat Kurum'a desteğini açıkladı
B sınıfı ehliyet değişiyor! İşte kullanabileceğiniz 125 cc motosiklet modelleri