Limon kabuğunun faydaları nelerdir? Limonu kabuğuyla beraber yerseniz...

Doğada C vitamini bakımından hem en zengin hem en etkili olan besinlerin başında gelen limondur. Tüketimi çağlar öncesine dayanan limon, tüm vücudu yenilemede oldukça etkilidir. Suyu, eti ve kabuğu her yerinde fayda olan limona dair her şeyi haberin detayında bulabilirsiniz. Peki limon kabuğunun faydaları nelerdir? Limon hangi hastalıklara iyi gelir? Limon kabuğu yerseniz ne olur?

Turunçgiller ailesine ait olan limona antik çağlarda ekşi portakal denilirdi. Bazı yörelerde ise ağaç kavunu olarak geçen limon ilk olarak Güney Hindistan ve Myanmar'da yetiştirildi. M.S 1. yüzyıllarda Roma İmparatorluğu döneminde kullanılmaya başlayan limon, İpek yoluyla tüm dünyaya yayıldı. 1797 yılında ise bilim insanı James Lind denizcilerin hastalıklarını gidermek için çorbalarına limon suyu sıkmalarını önerdi. Kısa zamanda hastalığın şiddeti azalınca limona mucize besin oldu. C vitamini bakımından oldukça zengin olan limon, yemeklere, salatalara katıldı. Bunun dışında da çiğ ve tek başında tüketildi. Özellikle enfeksiyonla savaşmada etkili olduğu fark edilen limonun suyuyla çeşitli doğal ilaçlar üretildi. Ekşi bir tadı olan limon ağzı içinden başlayıp ayak tabanına kadar fayda sağlar. Uzmanlar son olarak limonun yüzeyini iyice yıkayıp limonları çöpe atılmadan tüketilmesinin iki kat daha faydalı olduğunu vurguluyor. Limonun özünde bulunan yağı esans olarak güzellik ve kozmetik sanayinde kullanılır. İçeriğinde 5 sitrik asit, B6 vitamin, P vitamini ve protein bulunur.

LİMON KABUĞU YERSENİZ NE OLUR?

Çoğu kişi soyup attığı limonun kabuklarının inanılmaz faydaları olduğunu uzmanlar açıkladı. Yapılan araştırmalarda limon kabuğunun özellikle ağız ve diş sağlığına katkısı vardır. Kabuk diş arasında kalan besin atıklarını temizler. Diş yüzeyinde enfeksiyon birikmesini önler. Sararmasının önüne geçerek diş hastalıklarını engeller. Tükürük bezlerindeki bakterileri azaltarak ağız kokusunu enler. İçerdiği asit boğazda balgam etkisi ile virüs ve bakteriyi atar. 

 Bir ay boyunca içilen limonlu ılık su bakın ne işe yarıyor? Limon suyunun faydaları nelerdir? İLİŞKİLİ HABER Bir ay boyunca içilen limonlu ılık su bakın ne işe yarıyor? Limon suyunun faydaları nelerdir?

limon yağı dişlerin beyazlamasını sağlayan en doğal yöntemdir

limon yağı dişlerin beyazlamasını sağlayan en doğal yöntemdir

LİMON YAĞININ FAYDASI VAR MI?

Esans olan limon yağı cilt problemleri için ideal bir besindir. Uçucu yağ olan limon yağı ayrıca ağız diş sağlığını korur. Özellikle diş minesini güçlendirerek yiyecek ve içeceklerden kaynaklı yüzeyinin sararmasını önler. Diş aralarındaki besin atıklarının enfeksiyona dönüşerek iltihaplanma olmasını engeller. Şiddetli baş ağrısı çekenler için de faydası vardır. Buz poşedinin içerisine doldurulan suya limon yağı da eklenip dolaba konulduğunda yaşanan baş ağrısı sırasında alna ya da enseye konularak rahatlaması sağlanır. Ya da yapılacak cilt bakımı öncesi yapılan buhar banyosu için hazırlanan sıcak suyun içine eklenerek gözeneklerin temizlenmesi için daha iyi açılmasını sağlar. 

limon oldukça faydalı bir besindir

limon oldukça faydalı bir besindir

Nanenin faydaları nelerdir? Nane limon çayı ne işe yarar? Nane suyu içerseniz...İLİŞKİLİ HABERNanenin faydaları nelerdir? Nane limon çayı ne işe yarar? Nane suyu içerseniz...

LİMONUN FAYDALARI NELERDİR?

  • Limonun bilinen en yaygın faydası böbrekleredir. Böbreklerde taş oluşumunu azaltığı gibi taş dökümüne de yardımcı olur. Mesane ve böbreklerin pH değerlerini yükselterek çalışma işlevlerini artırır. 
     
  • En güçlü C vitamini olduğundan antioksidan etkisi vardır. Bu etki sayesinde vücuttaki tüm toksinleri temizler. Deforme olmuş hücrelerin eski sağlıklarına kavuşmalarını sağlar. Yapılan araştırmalarda pankreas, mide, cilt ve akciğer kanser türlerinin önlemede etkilidir. Ayrıca düzenli tüketildiğinde vücutta hareketlenen stres hormonunu azaltarak ruhsal hastalıkların önüne geçer. 
     
  • Kan içindeki maddeler azalınca kanın pıhtılaşması azalır. Bu da erkeklere oranla kadınlarda da sık rastlanan yüksek tansiyon ve inme gibi rahatsızlıkların yaşanma riskini artırır. Ancak limon kanı temizleyip basıncı dengelediği gibi kanın pıhtılaşmasını da sağlayan maddeler içerir.
     
  • Bağışıklığı serbest radikallerden temizlediği gibi alerjik reaskiyonlara neden olan durumları da azaltır. Vücuttaki iltihabı azaltan limon, özellikle astım alerjisini önlemede etkilidir.
     
  • Demir vücuttaki oksijeni dağıtmada ve kırmızı kan hücrelerini artırmada etkilidir. Demir genellikle azaldığında kansızlık gibi sağlık sorunlarına yol açar. Ancak limon vücutta hem demir maddesini artırır hem de emilimini sağlar.
     
  • Pektin maddesi bağışıklık sisteminin direncini artırmada oldukça etkilidir. Bu madde bakımından doğada en zengin madde ise limondur. Limon bağışıklık sistemini güçlendirerek özellikle kronik hastalıklarını önler.Aynı zamanda hesperidin bileşiği sayesinde sinir sistemini de yeniler. 
     
  • Limondaki beyaz kabuklar lif bakımından zengindir. Beyaz zardaki bu lif, bağırsakların çalışmasını destekler. Geceden bir sürahinin içene iki limon dilim ve 4 tane nane yaprağı ekleyin ertesi gün kahvaltıdan önce bir bardak tüketin. Bu karışım metabolizmayı hızlandırır.
     
  • Kötü kolesterol seviyesini düşürerek kalp ve damar sağlığını destekler. Damarların sertleşmesinin önüne geçer. 

limon besin değeri

limon besin değeri

Diyetisyen Nilay Keçeci: Her gün 5 renk besin tüket meme kanseri riskini düşür!

İLİŞKİLİ HABER

Diyetisyen Nilay Keçeci: Her gün 5 renk besin tüket meme kanseri riskini düşür!

BİR YORUM YAPIN 5

Gonul 3 yıl önce

Limon böbrek hastası kullanabilir mi?

Toplam 4 beğeni

Demir Ersoy 4 yıl önce

Yani ben şunu anladım atalarımız yaptığı bir çok şey doğru olduğu ortaya çıkıyor limonu kesinlikle kabuklarıyla kullanırlardı kabuğuyla doğrar çaya atarlardı

Toplam 12 beğeni

ali 4 yıl önce

kardeşim böyle giderse siz bize sap saman yedirecek ahırda yaşatacaksınız... onun kabuğu... bunun çekirdeği... milleti hayvana çevirdiniz. limon kabuğu belki faydalı ama o kadar çok bir öyle bir böyle haber var ki... hangisi doğru şaşırdık...

Toplam 15 beğeni

Hanlar 2 yıl önce

Limon kabuğu faydali olabilir fakat zirai ilacı tutanda kabuğudur onun için yenilmesini ben doğru bulmuyorum

Toplam 2 Beğeni

vatan sevdalısı 4 yıl önce

aynen birisinin iyi dediğine öbürü kötü diyor ama limon için ben mucizevi bir bitki olarak görüyorum dünya kadar deney yapılmış çok araştırdım her şeyin fazlası zarar muhakkak lakin limon ile ilgili olumsuz bir şey duymadım.

Toplam 13 Beğeni