Huntington hastalığı nedir? Huntingtonun belirtileri nelerdir? Huntingtonun tedavisi var mıdır?

Motor bozukluğu, bilişsel ve ruhsal bozuklukların bir arada görüldüğü adeta kişinin yaşamını kabusa çeviren Huntington hastalığı hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Huntington hastalığı nadiren görülen hastalıklar listesinde yer alır. Peki huntington hastalığı nedir? Huntingtonun belirtileri nelerdir? Huntingtonun tedavisi var mıdır? Haberin detayında Huntington hastalığına dair merak edilenleri bulabilirsiniz.

Genetik bir nörolojik hastalık olarak görülen Huntington, adını 1872 yılında ilk kez hastalığı keşfedip ve genetiksel olduğuna yönelik çalışmalar yapan Dr. George Huntington'dan  alır. Sinsi ilerleyen hastalık ilk belirtilerini 30 ve 50 yaşları arasında gösterir. Bu dönem zarfında çocuğu olmuşsa ona geçme ihtimali yüzde 50'dir. Ölümcül değildir fakat yaşam kalitesini düşürür. Kişinin kendi başına yaşamasını zorlaştırır. Proteinlerdeki bozukluktan kaynaklı yaşanır.1993 yılında, 4. kromozom izlenerek hastalığa sebep olan gen olduğu tespit edilmiştir.  Beyindeki kuinolinik asit miktarının artışına bağlı olan HD geni 4. kromozom üzerindedir. Bu genin deformasyona bağlı Huntington hastalığı ortaya çıkar. Bu gen beyindeki sinir hücreleriyle bağlantılıdır. Hasar gördüğünde vücutta hem motor hem düşünsel hem de ruhsal bozukluklara sebebiyet verebilir. 

huntington hastalığı

huntington hastalığı

HUNTİNGTONUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Kasların aniden sertleşmesi ve kordinasyonda bozukluklar yaşanır. 

- Göz hareketlerinin anormalleşmeye başlaması.

- Motor hareketlerinde bozukluk.

- Sürekli denge kaybı yaşanması.

- Düşünleri toparlamada zorlanma.

- Hızlı fikir üretme de aksaklıklar.

- Refleks bozukluğu

- Yeniliklere karşı kabullenmede zorlanma.

- Önceden öğrenilmiş her şeyi yavaş yavaş unutma ve yeteneği kaybetme hissi

- Fark etmeden bilinçsizce hareket etme konuşma

- Kronik yorgunluk ve uykusuzluklarda artış

- Enerji eksikliğine bağlı toplu alanlarda çabuk sıkılma

- Sürekli yalnız kalma hissi ve intihara meyilli olma gibi belirtiler gösterir.

huntington hastalığı  belirtileri

huntington hastalığı belirtileri

HUNTİNGTONUN  TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Gen bozukluğundan dolayı ortaya çıktığı için kesin bir tedavisi yoktur. Ancak belirtilerin şiddeti azaltılmaya çalışılır. İlaç ve bazı tedavi yöntemleriyle düşen yaşam kalitesi yükseltilmeye çalışılır. Planlı devam etmesi gereken bu tedavilerde hasta yitirmeye başladığı yeteneklerini kurtarmak için fizik ve ruhsal durumunu kontrol etmek için de psikoterapi uygulanır. 

Bilim insanları uyardı! Gençler tehlike altında...

İLİŞKİLİ HABER

Bilim insanları uyardı! Gençler tehlike altında...

BİR YORUM YAPIN 0