Armudun faydaları nelerdir? Kaç çeşit armut vardır? Armut neye iyi gelir?

Yüksek oranda lif içeren armut, özellikle sindirim sorunlarına fayda sağlar. Kabızlığın yaşanmasını önleyen armut bağırsakların fonksiyonlarını düzenler. Ayrıca mideyi rahatlatan armut, içerdiği yüksek miktarda su sayesinde cilt tabakasının da yenilenmesini sağlar. İçerdiği sıvı aynı zamanda ağız içindeki hücrelerin bozulmasını önleyerek ağız kokusunun önüne geçer. Armudun faydaları nelerdir? Kaç çeşit armut vardır?

Gül ailesine ait olan armut meyvesi, pyrus cinsine ait bir ağaçta yetişir. Avrupa, Asya ve Afrika gibi ülkelerde 30 çeşidi bulunmaktadır. Oldukça yüksek sıvıya sahip olan armut; yeşil, sarı ve kahve renkleri bulunmaktadır. Kalorisi düşük olan armut, yüzyıllardır tüketilen meyveler arasında ilk sırada yer alır. Yapılan araştırmalarda kolon kanseri hastalığını önlediği tespit edilmiştir. Dünyanın hemen hemen her yerinde rahatlıkla yetişen armut, kış aylarında vücudun ihtiyacı olan su miktarını sağlar. Ara öğün olarak iki tane tüketildiğinde uzun süre tokluk sağlar. Ancak bağırsak işlevselliği bozuk olan kişilerin armut tüketimine dikkat etmesi gerekir. Aksi halde fazla çalıştırarak ishal olmasına neden olur. Eski zamanlarda armut kabuğu ve yaprakları alternatif tıpta doğal ilaç olarak kullanılırdı. Dünya genelinde en fazla üretimini Çin yapmaktadır. Armut çiçekleri kurutulup çayı yapılır. Bu çay sinirleri yatıştırarak rahat bir uyku sağlar. 

Sarı karpuzun faydaları nelerdir? Tam bir şifa deposu olan sarı karpuz nasıl tüketilir?İLİŞKİLİ HABERSarı karpuzun faydaları nelerdir? Tam bir şifa deposu olan sarı karpuz nasıl tüketilir?

30

30

KAÇ ÇEŞİT ARMUT VARDIR?

- Melez bir yapısı olan Etruska armudu, en erken olgunlaşan türdür. 

- Çok fazla dikeni olan Akça armut meyvesi, dik şekli ve at kısmının etli olmasıyla bilinir. 

- Ülkemiz de en fazla üretilen June Beauty armut, haziran ayı güzeli olarak kabuk edilir.

- Yüzyıllardır olan Ankara armudu, uzun süre bozulmadan kendi kendini muhafaza edebilir.

Armut bağırsakların işlevselliğini artırır.

Armut bağırsakların işlevselliğini artırır.

ARMUDUN FAYDALARI NELERDİR? 

  • Folik asit içeren armut, kandaki kötü kolesterol seviyesini düşürür. Böylece kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlayan durumları indirger. Özellikle damarların esnekliğini koruyarak kan akışının daha sağlıklı yapılamasını sağlar.
     
  • Bir vücudun günlük ihtiyacı olan kalsiyum, demir, potasyum ve sodyum gibi mineralleri kolaylıkla karşılar. 
     
  • K ve C vitaminleri bakımından zengin olan armut hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin direncini artırır. Bu yüzden uzmanlar hem mevsim geçişlerinde hem de kış aylarında sıklıkla tüketilmesini sağlar.
     
  • Bağırsak florasını korur. Sindirimi kolaylaştırır. Böylece kansere yakalanma riskini azaltır. Metabolizmanın işlevselliğini artırır.
     
  • Kandaki insülin direncini kırarak şekerin azalmasını ya da yükselmesini önler. Bu yüzden diyabet hastalarının tüketmesi tavsiye edilir. 
     
  • Yapılan başka bir araştırmada armudun sinir hücrelerini yatıştırdığı için depresyon, stres, kronik yorgunluk ve uykusuzluk sorunlarına fayda sağlar. 
     
  • Özellikle ileri yaşlara görülme ihtimali olan kemik hastalıklarını önlemekte etkili olan armut, kemik kütlesini de artırır.
     
  • Bağışıklığı düzenlediğinden vücudun aniden ısınmasını önler. Bu sayede yüksek ateşi olan kişilerin tüketmesinde fayda var.
     
  • Vücuttaki serbest radikalleri idrar yoluyla atmada yardımcı olur. Böbreklerin fonksiyonlarını artırarak vücudun sıvı kaybetmesini önler.

ARMUDUN ZARAR VAR MIDIR?

Düşük tansiyonu olan kişilerin tüketmemesi gerekir. Çünkü armudun tansiyonu düşürme özelliği vardır. Her şeyde olduğu gibi armudun da aşırısı zararlıdır. Sindirim sorunlarına neden olan armut aşırısı bağırsak florasını bozar. İshal olma durumunu artırır.

armut besin değeri

armut besin değeri

Sebze sevmeyen ve yemeyen çocuğa ne yapılmalı? Çocuğa ıspanak yedirmek için...

İLİŞKİLİ HABER

Sebze sevmeyen ve yemeyen çocuğa ne yapılmalı? Çocuğa ıspanak yedirmek için...
Mercan taşı nedir ne işe yarar? Faydaları ve özellikleri nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Mercan taşı nedir ne işe yarar? Faydaları ve özellikleri nelerdir?

BİR YORUM YAPIN 1

TÜRK 3 yıl önce

faydalı bir yazı

Toplam 3 beğeni