Ayak üşümesi ve el üşümesi nasıl geçer? Sık ayak üşümesi neden olur?

Ayak üşümesi ve el üşümesi zayıf kan dolaşımı, anemi eksikliği, tiroit bezini çalışmaması, raynaud fenomen, sinir sistemi bozukluğu gibi bir çok etkene bağlı olarak görülebilir. Özellikle sonbahar ve kış aylarında havanın soğumasıyla üşümeye başlayan eller ve ayaklar bir türlü ısınmıyorsa çözümü haberimizin detayında...

Ayak üşümesi ve el üşümesi nasıl geçer? Sık ayak üşümesi neden olur?
Ayak üşümesi ve el üşümesi nasıl geçer? Sık ayak üşümesi neden olur?
GİRİŞ 06.01.2020 10:50 GÜNCELLEME 06.01.2020 10:56
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Özellikle sonbahar ve kış aylarında havanın soğumasıyla üşümeye başlayan eller ve ayaklar bir türlü ısınmıyorsa ardında başka nedenlerin olduğunu uzmanlar söylüyor. Genel olarak soğuk havalardan kaynaklı bu üşümeler bazı sağlık sorunlarından ve vitamin eksikliğinden kaynaklandığını varsayılmaktadır.

 

Vücut aslında üşüyerek sağlık sorunlarının sinyallerini vermiş oluyor. Üşüme nedenleri araştırıldığında özellikle kan dolaşımı yavaş olan kişilerde el-ayak üşümesi daha yaygın olarak görülür. Aynı pozisyonda uzun süre oturmak kan dolaşımını yavaşlatan nedenlerin başında gelir.

El-ayak üşümesi, sigara içmek, B12 eksikliği, diyabet hastalığı ve hareketsizlik gibi sebeplerin yanında bazı ciddi hastalıklardan da kaynaklanmaktadır. 

Hangi hastalıklardan kaynaklandığını izah edecek olursak:

- Zayıf Kan Dolaşımı: Uzun süre hareketsiz kalmak kan dolaşımının yavaşlamasına ve uzuvlara kanın gitmesine engel olabilir. Bu da el ve ayakların kronik olarak soğuk kalmasına neden olur. Bunun önüne geçmek için birkaç dakikalık egzersizler yapmak tavsiye edilir.

 

- Anemi Eksikliği: Demir ve kan eksikliğinden kaynaklıdır. Yetersiz beslenme, kan kaybı gibi sebeplere bağlı olarak görülür. Anemi eksikliği halk arasındaki ifadeyle kansızlık özellikle kadınlarda daha çok görülen bir hastalıktır. Üşümeye yol açan ciddi bir problemdir. 

- Tiroit Bezini Çalışmaması: Tiroit bezleri düzenli çalıştığında vücuttaki fonksiyonların doğru bir şekilde çalışmasını sağlar. Çok ya da yetersiz çalıştığı durumlarda ciddi hastalıklara yol açabilir. Üşümek bu hastalıkların başında gelen en basit belirti olabilir.

- Raynaud Fenomeni: Organlarda oluşan kan dolaşımı problemidir. Çoğunlukla soğuğa maruz kalındığında ellerde ayaklarda görülen düzensiz kan akışı üşümeye neden olurken ten renginde de değişiklik gösterir.

- Sinir Sistemi: Sinir sisteminde düzensizlik ve buna bağlı olan hastalıklar başta üşüme olmak üzere farklı hastalıklara sebebiyet vermektedir. 

EL VE AYAK ÜŞÜMESİNE ALINACAK BAZI TEDBİRLER

Ayakların üşümesine engel olmak için öncelikle sorunun kaynağını bularak ona göre müdahale edilmelidir. Kan dolaşımı eksikliğine karşı biraz hareket, demir ve kan eksikliğine karşı beslenme alışkanlıklarında değişiklik yapılması gibi.

Günlük yaşantımızda rutin olarak karşılaştığımız üşümelere anlık çözümler bulmak ise çok basit. Dikkat edilmesi gereken bazı şeyleri gerçekleştirildiğinde üşüme sorunu ortadan kalkabilir.

- Egzersiz: Ayakları ve elleri kendi etrafında döndürerek hareket katmak kan dolaşımını hızlandırarak üşümenin önü geçecektir.

- Giyim: Ne çok kalın ne de çok kalın giyinmelidir. Normal kalınlıktan bir çorap giyindikten sonra sıcaksu torbası ile sıcaklık sağlanabilir.

- Masaj: Ayaklarda tabanlarından başlayarak parmak ve bileklere, ellerde ise avuç içlerine uygulanan masaj kan akışını hızlandırır ve üşümeye engel olur.

- Beslenme: Sağlıklı beslenme ile kan değerlerinin yükselmesini sağlar.Düzenli balık tüketilmesi tavsiye edilirken sigar ve alkolden uzak durulması gerekir. Kansızlığa bağlı olan üşüme doğru beslenme ile ortadan kalkar.

- Vitanim Desteği: Kışın soğuk havalarda bağışıklık sistemini güçlendirecek vitamin desteği alınabilir.

Tüm bu tedbirlerin yanında bitki çaylarının tüketilmesi de tavsiye edilir. (Yeşil çay, ıhlamur çayı gibi)

YORUMLAR 3
  • TAVSİYE EDERİM 4 yıl önce Şikayet Et
    Arıların doğal yollardan ürettiği Propolis kullandım birkaç gün sonra el ayak üşümesi ortadan kalktı.
    Cevapla
  • Suleyman Dalci 2 yıl önce Şikayet Et
    Nasıl Kullandınız Acmi Tokmu Sabah Veya Aksammi
    Cevapla
  • Bahatdin 3 yıl önce Şikayet Et
    Nasıl kulandiňiz
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Reuters: Batı, Türkiye aracılığıyla İran'a mesaj gönderdi
Rusya NATO'yu göz hapsine aldı! O ülkelerden ev satın alıyorlar