Kalp krizi nedir? Kalp krizi belirtileri nelerdir? Kalp krizi tedavisi var mıdır?

Herkeste görülme oranı olan kalp krizi, zamanında müdahale edilmediğinde ölümle bile sonuçlanabilir. Aniden yaşanan kalp krizi diyabet, aşırı kilo, hareketsiz yaşam ve kötü beslenme gibi durumların etkileriyle yaşanma olasılığı artar. Gençlere oranla yaşlıların daha kolay atlattığı kalp krizi hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki Kalp krizi nedir? Kalp krizi belirtileri nelerdir? Kalp krizi tedavisi var mıdır? Tüm soruların cevabı haberin detayında...

Kendiliğinden kasılarak pompa işlemi yapan kalp vücudun vazgeçilmez organları arasında ilk sırada yer alıyor. Görevi vücuttaki kanı pompalamak olan kalbin ayrıca metabolizma faaliyetlerini düzenlemek, atık hücreleri vücuttan atmak, ısıyı dengelemek ve vücudun asit baz düzenini sağlamaktır. Göğüs boşluğunda iki akciğer arasında diyafram kasının üstünde yer alır. Kalbin kasları vücutta bulunan diğer kaslardan daha farklıdır. çizgili olan kalp kasları hareketlendikçe kulakçık ile karıncık arasındaki kapakçıkların açılıp kapanır ve kalbin ritimli sesi duyulur. Vücutta yaşanan herhangi bir komplikasyon kalbin sağlığını etkiler. Özellikle kalbe gelen damarların alınan besinlerden ötürü hasara uğraması kalp kaslarının kasılmasına neden olur. Aşırı yağlı ve karbonhidratlı besinler kandaki kötü kolesterol seviyesini artırır. bunun sonucunda damarların iç kısmında yağ birikmesine yol açar. Biriken yağlar kan akışını olumsuz etkiler. Kalbe ulaşamayan kan sağlık sorunlarına zemin hazırlar. Bu sağlık sorunlarından ilki de kalp krizidir. Sağlık Bakanlığının verilerine göre ülkemizde her yıl 200 bin kişi kalp krizi nedeniyle vefat ediyor. 

KALP KRİZİ NEDENLERİ NELERDİR?

- Aşırı nikotin kanın pıhtılaşmasını artırır. Bu da kalp krizine zemin hazırlar. Uzmanlar bu yüzden sigara tüketen kişilerin kalp krizi yaşama riski fazladır.

- Ailede birinci derece olanlarda daha önceden kalp krizi yaşanması.

- Sakatat, sucuk, salam, sosis, kırmızı et, kızartma, kalamar, midye, karides, tam yağlı süt ürünler, mayonez, kaymak, krema ve tereyağı gibi besinlerin kolesterol bakımından zengin olması kalp krizine davetiye çıkartır.

kalp ağrısına dikkat! kalp krizi geçiriyor olabilirsiniz

kalp ağrısına dikkat! kalp krizi geçiriyor olabilirsiniz

- Kandaki şeker oranının artması, insülin dengesinde bozukluğun yanı sıra sağlıksız beslenme ve fiziksel hareketsizlikte kalp krizi nedenleri arasındadır.

- Vücudun toksinlerden arınmasını sağlayan karaciğer, kendini yenilemediğinden aşırı derece de  C-reaktif protein, homosistein, fibrinojen ve lipoptotein A maddeleri üretir. Bu da kalp krizi sebebi olur.

- Aşırı stres ve depresyonda kalp krizine yol açar. 

kalp krizi belirtileri nelerdir

kalp krizi belirtileri nelerdir

KALP KRİZİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

- En belirgin belirtisi kalp ağrısıdır. 

- Göğüste yaşanan acı ve sıkışma hissi

- Nefes almakta zorlanma

- Sol koldan başlayan şiddetli bir ağrının çeneye, boyuna, omuzlara ve karına kadar inmesi gibi belirtilerle kendini gösterir.

kalp krizi tedavisi var mıdır

kalp krizi tedavisi var mıdır

KALP KRİZİNİN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Belirtilerin şiddeti artan hemen bir uzaman görülmelidir. Kriz başladıktan ortalama 15 dakika yarım saatte etkisini artırır. Kalp krizinde ölüm riski yüksektir. Kalp krizini hissettiğiniz an su dışında herhangi bir şey tüketmekten uzak durmak gerekir. Kardiyoloji uzmanının müdahale ettiği hastada doktor herhangi bir durum gördüğünde anjiyo yapabilir. Daha sonrada ilaç kullanıp kullanılmayacağı yapılan tetkiklere bakılarak uzman tarafından onay verilir. Bunun dışında uzmanlar düzenli yürüyüş ve antioksidan içeren domates gibi besinlerin bol bol tüketilmesini tavsiye eder. 

Duty Free nedir? Duty Free'den alışveriş nasıl yapılır? Duty Free alışveriş limitleri 2020

İLİŞKİLİ HABER

Duty Free nedir? Duty Free'den alışveriş nasıl yapılır? Duty Free alışveriş limitleri 2020
Sezonun trend pelerin ceket modelleri ve fiyatları 2020

İLİŞKİLİ HABER

Sezonun trend pelerin ceket modelleri ve fiyatları 2020

BİR YORUM YAPIN 0