Çapraz bağ kopması neden olur & belirtileri nelerdir? Çapraz bağ kopması tedavisi...

Çapraz bağ kopması genellikle sporcularda ya da yaşlı insanlarda ortaya çıkar. Yaşam kalitesini düşüren çapraz bağ kopması zamanında müdahale edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirmekle kalmaz uzuv kaybına da neden olur. Peki çapraz bağ kopması neden olur?

Kaval ve uyluk kemiklerini birbirine bağlayan yapıya ön çapraz bağ denir. Vücuttaki duruş dengesini korur. Bu bağın yaşadığı herhangi bir travma kopmasına yol açar. Kopan bağ dengesiz harekete ve acıya neden olur. Diz kayması yürümede aksaklık ve boşluk hissi gibi belirtiler sonrası hastanın yaşam kalitesi düşer. Bu bağlardan vücutta bir kaç tane vardır. Tıpkı kuklalardaki iplik gibi eklem bölgelerini birbirine bağlayan çapraz bağlar kemiklerin birbirine sürtünmesini engeller. Ancak hasara uğradığında kemiklerin yapısını da bozar. Çapraz bağ kopması genellikle sporcularda özellikle futbolcularda görülür. Çünkü bu sporcular aşırı derece de bacak hareketi yapar. Bunun sonucunda da bacaklarda bu tarz hastalıklar görülme olasılığı artar. Geçtiğimiz günlerde A Milli Futbol Takım ve Juventus'ta forma giyen Merih Demiral de aynı sağlık sorunundan müzdarip oldu. Topa koşarken aniden bacağını döndüren ünlü futbolcu dizinden sakatlandı. X şeklinde olan bu bağların kopmasına aşırı streste neden olabilir. 

çapraz bağ dokularının olduğu yer

çapraz bağ dokularının olduğu yer

ÇAPRAZ BAĞ KOPMASININ NEDENLERİ NELERDİR?

- Dizin aniden darbe alması

- Hareket halinde olan dizin aniden durması ve yön değiştirmesi

- Dümdüz sıçramadan sonra yere dengesiz bir şekilde kapaklanma

- Ayak yapısına uymayan ayakkabı giyilmesi

- Spor, bisiklet sürme gibi aktiviteler esnasında gerekli ekipman kullanmama

- Yaşlılık

- Aşırı yaşanan ruhsal rahatsızlık sonucu kesilen iştahla vücutta yaşanan vitamin ve mineral eksikliği sonucu zayıflayan kas ve bağların çabuk hasar alması gibi durumlar çapraz bağ kopmasına neden olur. 

çapraz bağların kopması beliritler

çapraz bağların kopması beliritler

ÇAPRAZ BAĞ KOPMASININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yürüme de zorlanma çapraz bağ kopmasının en belirgin belirtisidir. Bunun dışında da ağrı, çapraz bağın koptuğu yerde şişme, hareket esnasında dizden sesler gelmesi, denge kaybı gibi durumlar çapraz bağ kopmasının belirtileridir. 

çapraz bağ dokuları tedavisi

çapraz bağ dokuları tedavisi

ÇAPRAZ BAĞ KOPMASI TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Belirtiler kendini gösterir göstermez kişinin Ortopedi ve Travmatoloji uzmanına başvurmasında fayda var. İlerlemeyi durdurmak için buz kompresi yapılarak dizin üstüne basılmadan doktora gidilir. Cerrahi müdahale tedavide olmazsa olmazdır. Bunun yanı sıra hızla iyileşmesi için kolajen içeren kemik suyu bol bol tüketilir. Kapalı cerrahi yöntemle diz kapağından ufak bir sıyrık açılır. Oradan kameralı bir çubuk dizin iç kısmına sokulur. Tam olarak yırtılmanın nasıl olduğuna bakılır. Yırtılan bağın yerine yeni bir bağ oluşturulur. Bunun sonrasında fiziki tedaviyle hareket vücuda alıştırılır. Bu bir yıl sürer. Ancak en fazla bir hafta sonra iyileşme gerçekleşir. 

BİR YORUM YAPIN 0