Son dakika: Dünyaya yayılıyor! Ölenlerin sayısı katlandı! Şehre giriş çıkışlar kapatıldı

Son dakika haber: Şu ana kadar 17 kişinin ölümüne neden olan ve ilk kez Çin'de görülen 2019-nCoV virüsü, hızla dünyaya yayılıyor. Türkiye'nin de virüsten etkilenmemesi için ekipler harekete geçti. Uzmanlar, bu virüsün yeni bir salgını beraberinde getirebileceğini belirterek vatandaşları uyardı. Ayrıca Çin'in Wuhan kentine giriş ve çıkışlar kapatılarak karantinaya alındı.

GİRİŞ 22.01.2020 19:17 GÜNCELLEME 23.01.2020 18:14
Bu Habere 91 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: Çin’de ortaya çıkan gizemli virüs 9 kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı. Bu virüsün yeni bir salgının habercisi olabileceğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Özer Akgül, “Türkiye için alarm verici bir durum yok ama solunum yoluyla yayıldığı için Türkiye’de olmaz demek de mümkün değil” dedi.

 

Çinli yetkililer grip-zatürre benzeri semptomları olan, insandan insana bulaşan ve öldürücü etkileri bulunan koronavirüsünden kaynaklanan salgını kontrol etmekte zorlanıyor. Çin'de korona virüsünün bulaştığı ve hasta ettiği insanların sayısı 470'i geçti, canını aldıklarının sayısı 17'ye ulaştı.

BİRKAÇ SAAT İÇİNDE FIRLADI

Salgının merkezi olan Hubei eyaletinin 11 milyon nüfuslu başkenti Vuhan'da yüzlerce kişi, virüs bulaşması nedeniyle tedavi altına alındı. Hepsi Hubei'de gerçekleşen ölümlerin sayısı birkaç saat içinde 9'dan 17'ye fırladı.

YENİ YIL TATİLİNE DENK GELDİ

Vuhan'da seyahat kısıtlamaları uygulanıyor, ulaştırma merkezlerinde sağlık taramaları yapılıyor. Çinli yetkililer, ülkenin ay takvimine göre yeni yıl bayramı yüzünden bir uçtan diğer uca hareketlilik yaşanmasının, bulaşma riskini artırdığına dikkat çekti. Alarm durumu, bazı Çinlileri seyahatlerini iptal edip evde oturmaya yönlendirdi.

KÜRESEL OLAĞANÜSTÜ HAL İLANI GÜNDEMDE

Uzmanlara göre çıkış yeri yaban hayvanlarının yasadışı şekilde satıldığı bir pazar olan koronavirüsü (nCoV), ABD gibi bazı ülkelere de sıçradı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ/WHO), salgını uluslararası olağanüstü hal ilan edip etmeme konusunu görüşmek üzere bugün toplanıyor.

Dr. Öğr. Üyesi Özer Akgül.

"SOLUNUM YOLU İLE BULAŞIYOR"

Henüz Türkiye’de gözükmeyen bu virüs için alınacak önlemlerin solunum yolu sistemi enfeksiyonlarına yol açan virüslere karşı alınan önlemlerle aynı olabileceğine dikkat çeken Akgül, “Hasta ile temas etmeden önce ve sonra mutlaka su ve sabunla el yıkamak, ölü veya canlı enfekte olduğu düşünülen hayvanlarla temaslardan kaçınmak önem taşır. Öksürürken ve hapşırırken burun ve ağız bölgesinin bilek bölgesinin içine kapatılmasına özen gösterebiliriz. Solunum yolu ile bulaştığı için özellikle şüpheli olan bölgelerden gelen yolculara mutlaka enfeksiyon hastalıkları taraması yapılması gerekir” diye konuştu.

"VİRÜSÜN BULAŞMA İHTİMALİ YÜKSEK ÜLKELER ARASINDAYIZ"

Türkiye’de alarm verici bir belirtinin olmadığını ancak ‘olmaz’ demenin de mümkün gözükmediğini ifade eden Özer, “Dünya globalleşti ve uçaklarla her yere seyahat edilebiliyor. Bu nedenle bulaşma ihtimali yüksek ülkeler arasında konumlanıyoruz” dedi.

"GRİP, SOĞUK ALGINLIĞI VE ZATÜRRE BELİRTİLERİ GÖRÜLÜYOR"

Corona virüs ailesinin genel olarak yaptığı belirtilerin görüldüğüne dikkat çeken Özer, şunları söyledi:

“Genel olarak yaptığı belirtiler hep solunum yolu sistemi üzerine. Grip, soğuk algınlığı, zatürre gibi hastalıkların temel belirtilerini gösteriyor. Herhangi ekstra bir farklılık yok. Sadece bu hastalık biraz daha ağır geçiriliyor ve ortak belirtisi ateş. Uçaklardaki enfeksiyon kontrolleri de aslında ateş takibi. Hastalardaki ateşi ölçüyorlar ve yüksek ateşi olan, solunum sistemi rahatsızlıkları belirtisi taşıyan hastaları karantinaya alıyorlar. Ateş tipik bir bulgu ve bunun üstüne de solunum sistemi eklenebiliyor.”

Yeni bir salgının gelmesinden korktuklarını belirten vatandaşların bazıları virüsten korunmak için kalabalık ortamlardan uzak durduğunu ve hijyene dikkat ettiklerini söylerken bazıları da Dünya Sağlık Örgütünü bile alarma geçiren bu gizemli virüsten henüz haberleri olmadığını belirtiyor. 

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 91
  • ayho 4 yıl önce Şikayet Et
    avrupadaki veba salgınında 70 milyon insanın ölümüne sebep olan veba da çinden yayılmıştı dünyaya. bunlar her piskiliği yiyorlar sonrada dünyanın başına hastalığı bela ediyolar. ama bunların nüfusunu azaltmak isteyen emperyallerinde işi olabilir.tek suçlu kılıjdaroglu
    Cevapla
  • SİHA 4 yıl önce Şikayet Et
    hani deriz ya Allah ın sopası yok mu işte verdimi bulamasın derdini bakalım mevlam neyler neylerse güzel eyler...
    Cevapla
  • k-keskin 4 yıl önce Şikayet Et
    çinin nüfusunu düşürecekler
    Cevapla
  • birvatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Allahtan bukadar korkmazsınız be birbuçuk milyar nüfuslu çinde 17 kişi öldü yaygaraya bak çıkardığınız gürültü ürküttüğünüz kurbaya deymez bu kadarda abartmayın herşeyi olduğundan fazla göstermeyi çok seviyorsunuz biraz da gerçekçi olun
    Cevapla
  • TürkMücahid 4 yıl önce Şikayet Et
    17 di mi??? 2100 küsür oldu !!! gizlenenler hariç...
    Cevapla
  • raoc 4 yıl önce Şikayet Et
    Her yıl milyonlarca insan yeni yıl tatilinde evine gidiyor. Genelde yılda bir kez izin kullandıkları için özellikle kuzeye dünyanın en büyük insan göçü yaşanıyor. Belgeselde izlemiştim, en hızlı bulaşma yönetimi çünkü trenler aşırı yoğun oluyor...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Emekli imam kurduğu sistemle elektrik faturasını 3'te 1 oranında düşürdü
Son dakika: İsrail'den İran'a misilleme saldırısı