Kayın ağacının faydaları nelerdir? Kayın ağacı nasıl kullanılır?

10 çeşidi olan kayın ağacı yüzyıllardır alternatif tıpta doğal ilaç olarak kullanıldı. Özellikle kabuklarından çay elde edilir. En gösterişli ağaç olarak bilinen kayının insan sağlığına inanılmaz faydaları vardır. Cilt sağlığından romatizmal ağrılara kadar fayda sağlayan kayın ağacı hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki Kayın ağacının faydaları nelerdir? Kayın ağacı ağıcı nasıl kullanılır?

Fagus cinsleri ormanlar açısından en değerli ağaç türleridir. Kayın ağacı da fagus ailesine aittir. 700 yıl boyunca yaşayabilen kayın ağacı kışın yaprak döker. Ülkemizde Marmara, Ege ve Karadeniz bölgelerinde yetişir. Nemli toprakları sever bu yüzden kumluk ve humuslu yerlerde kolayca yetişir. Erciyes ve Ağrı dağlarının eteklerinde yetişen kayın ağaçları alternatif tıpta kullanılır. Uzun boylu ve gösterişli bir ağaç olduğundan diğer ağaçlara oranla daha çok dikkat çeker. Bilinen 10 çeşidi vardır. Avrupa, Amerika, Çin  ve Japonya'da da yetiştirilir. Tüm vitamini kabuklarında barındıran kayın ağacı, kilo vermek isteyenler için ideal bir besindir. Vücuttaki tüm toksinleri atmada etkili olan kayın ağacı, romatizmal hastalıkların önüne geçer. Oldukça yavaş büyüyen bir ağaçtır. Bu yüzden oldukça kalitelidir. Bu yüzden mobilya sanayinde de kullanılır. Ağacın iç kısmı beyaz dış kabukları ise daha koyudur. Kayın kabuklarından elde edilen çay, Çin tıbbında ağız içi yaraları için vazgeçilmez doğal bir ilaçtır. 

kayın ağacı yaprakları

kayın ağacı yaprakları

KAYIN AĞACININ FAYDALARI NELERDİR?

- Vücudun hormonlarının daha sağlıklı çalışması için tiroid bezlerinin sağlıklı çalışması gerekir. Bunun için vücudun tuz oranının dengeli olmasında fayda var. Ancak bazı besinler nedeniyle vücuttaki tuz oranı bozulur. Kayın ağacı bu bakımdan oldukça fayda sağlayan bir besindir. Kayının ağacından elde edilen kabuklardan yapılan çay vücuttaki tuz oranını dengeler. 

- İştahı azaltarak kilo vermede yardımcı olur. Aynı zamanda vücudun yağ yakımını hızlandırır. Özellikle bölgesel kilo vermek isteyenler için etkilidir. 

- Güçlü bir anti-oksidan özelliği olan kayın ağacı kabukları böbreklerin fonksiyonlarını hızlandırır. Bu sayede taş ve kum oluşumunu önler. İdrarı söktürerek mesane hastalıkların yaşanmasını engeller. 

bazı kayın ağaçları meyve verir bazıları vermez

bazı kayın ağaçları meyve verir bazıları vermez

- Gün boyu ayakkabı giymek zorunda kalan kişilerin yaşadıkları koku yaşam kalitesini oldukça düşürür. Sağlıksal bir sorun olmazsa bile sosyal durumu etkileyen ayak kokusuna da fayda sağlar. Bunun yanı sıra kayın kabuklarından hazırlanan su tonik olarak da kullanılabilir. Sivilce ve aknelerin oluşumunu önlediğinden kozmetik sanayinde de kullanılır.

- Üst solunum yolları hastalıkları nedeniyle artan ateşlenmeyi düşüren doğal yollardan biridir. Eski yıllarda hastaneye gitmeyenlerin sirkeli sudan sonra en çok tercih ettiği ilaçtır. 

meyveli kayın ağaçları çeşitleri

meyveli kayın ağaçları çeşitleri

- Kayın ağacı bağırsaklarda sağlıksız beslenme sonucu oluşan solucan ve kurtçukları dökmede etkilidir. Ayrıca bağırsak fonksiyonlarını düzenler. Kabız ve ishal gibi sağlık sorunlarının yaşanmasının önüne geçer. 

- Ağacın tohumlarından elde edilen yağ mobilya sanayinde objelerin parlatılmasının yanı sıra tedavi amaçlı da kullanılır.

kurutulmuş kayın ağacı yaprakları

kurutulmuş kayın ağacı yaprakları

KAYIN AĞACI NASIL KULLANILIR?

Kayın ağacı kabuklarından elde edilen krem eklem ve romatizma hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Avrupa da genellikle kayın bu şekilde yapılır. Bunun yanı sıra kayın ağacından kanepe, yatak ve sehpa üretilir. Dünyanın en yüksek oksijen kaynağı olduğundan oldukça gözde ve değerlidir. Ayrıca 5 su bardağı suya 20 gram kayın yaprağı ekleyip 4 dakika kaynatın. Daha sonra kuru yaprakların 10 dakika boyunca demlenmesini bekleyin. Günde en fazla 2 bardak içilmesi önerilir. Ancak tüketilmeden önce bir alternatif tıp uzmanına danışılması gerekir. 

Şizofreni nedir? Şizofreninin belirtileri nelerdir? Şizofreninin tedavisi var mıdır?

İLİŞKİLİ HABER

Şizofreni nedir? Şizofreninin belirtileri nelerdir? Şizofreninin tedavisi var mıdır?

BİR YORUM YAPIN 0