Çin'de kabusun adı koronavirüs: Halk paranoyak oldu

Çin'de yayılan yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle can kaybı 491'e yükseldi. Virüs teşhisi koyulanların sayısı ise 24 bin 324. Çin'den son 24 saatte 64 ölüm haberi geldi. Paranoyak olan halk korkusundan hiçbir şeyle temas etmek istemiyor, kimse birbiriyle tokalaşmıyor. Asansörlerde bile düğmelere dokunmamak için kürdan kullanılıyor. Tek kullanımlık kürdanlar, daha sonra çöpe atılıyor.

GİRİŞ 05.02.2020 16:41 GÜNCELLEME 05.02.2020 17:06
Bu Habere 82 Yorum Yapılmış

Haber7 - İbrahim Can

Çin'de yayılan yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle can kaybı 491'e yükseldi. Virüs teşhisi koyulanların sayısı ise 24 bin 324. Çin'den son 24 saatte 65 ölüm haberi geldi. 

 

Uluslararası kamuoyu gelişmeleri takip ederken, sağlık kuruluşları ise çaresiz. Artık neredeyse ateş düşürücü bile bulunmayan Çin'de, halk son zamanların en büyük tedirginliğini yaşıyor. Art arda gelen ölüm haberleri nedeniyle oluşan korku psikolojik anlamda da ciddi tahribata yol açtı. 

ÇİN KABUSU YAŞIYOR

Dünya koronavirüsü, bir anda sokak ortasına yayılanların görüntüsüyle tanıdı. Paniğe neden olan görüntü sonrasında, dikkatler Çin'e yöneldi. Ardından salgın hızla büyüdü, ölüm haberleri gelmeye başladı. Durumun ciddiyetine varan Çin Hükümeti, bir dizi önlem alsa da ölümlere engel olmadı.

Her geçen gün çığ gibi yayılan salgın, çaresiz halkın üzerinde ciddi psikolojik etkiye neden oldu. Kısaca özetlemek gerekirse; Çin haftalardır virüs kabusunu en derinden sarsılarak yaşıyor.

Halk virüsten korunmak için kendince yollar geliştirdi. (Fotoğraf: Getty Images)DEVASA BİR AÇIK HAVA HASTANESİ!

Adeta devasa bir açık hava hastanesine dönen; hatta zaman zaman akıl hastanesi izlenimi veren Çin'den dikkat çeken görüntüler gelmeye devam ediyor. Koronavirüs teşhisi konulan çocuğunu odaya kitleyen, karantina alanını otomobiliyle yarıp geçen, sokak ortasından zorla hastaneye götürülen, maske takmadığı için kavga eden, evinden zorla alınıp götürülen; hatta virüs teşhisi konduğu için evine mühür konulanlar bile var. 

KİMSE KİMSEYLE TEMAS ETMİYOR

 

Halk korkusundan hiçbir şeyle temas etmek istemiyor, kimse birbiriyle tokalaşmıyor. Asansörlerde bile düğmelere dokunmamak için kürdan kullanılıyor. Tek kullanımlık kürdanlar, daha sonra çöpe atılıyor.

Koronavirüs nedeniyle havalimanı giriş-çıkışları kontrol ediliyor.

491 KİŞİ ÖLDÜ

Çin'de, yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgını nedeniyle can kaybı 491’e, virüs teşhisi koyulanların sayısı 24 bin 324’e yükseldi. Koronavirüs teşhisi konulan hastalardan 3 bin 219'unun durumu ciddi. Halen müşahede altında tutulanların sayısı ise tam 185 bin 555.

BİNALAR HASTANEYE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Vuhan’da hastanelerde yatak yetmezliğinden dolayı biri stadyum, biri sergi merkezi olmak üzere 3 bina geçici hastaneye dönüştürüldü. 

Kentteki hastanelerde kapasite yetmezliği nedeniyle 10 günde bin yatak kapasiteli bir hastane inşa edilmişti.

Koronavirüste son durum.

VUHAN'DAN YAYILDI

Yeni tip koronavirüs, ilk olarak Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık'ta tespit edilmişti. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık'ta kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha "gizemli" hastalığın görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.

Virüsün kısa sürede Vuhan'dan diğer kent ve eyaletlere sıçraması nedeniyle 22 Ocak'tan bu yana başta Vuhan olmak üzere Hubey eyaletine bağlı irili ufaklı 17 kentte toplu ulaşım durdurulmuştu. Kentlerin nüfusu 50 milyonu buluyor.

Salgın nedeniyle çok sayıda hava yolu şirketi Çin'e uçuşlarını askıya almıştı. Bugüne kadar Çin dışında Filipinler’de bir kişi koronavirüsten yaşamını yitirmişti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 3 Şubat’ta yaptığı açıklamada, Çin dışında 23 ülkede 151 koronavirüs vakasına rastlandığını duyurmuştu.

Endonezya'da havalimanında uçaktan inen yolcular dezenfekte ediliyor.

KAYNAK: HABER7 | ÖZEL
YORUMLAR 82
  • Ufuk 4 yıl önce Şikayet Et
    Corona bütün çinlilere bulaşmadımı.
    Cevapla
  • Taha Enes 4 yıl önce Şikayet Et
    Yorumları okuyorum da ne kadar nefret doluyuz be arkadaş. Elbette içimiz kan ağlıyor Doğu Türkistan için ama onlara zulmü bu masum insanlar mı yapıyor? İnşaallah bu koronovirüs Çin in zalim yöneticilerini ve askerlerını bulur. üzücü görüntüleri, özellikle anne bebek-çocuk görüntülerini görüp üzülmüyorsanız vicdanınızın varlığını sorgulayın derim. Sizin inandığınız din benim inandığım din değildir arkadaşım o zaman!
    Cevapla
  • misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Dindaşımı kandaşımı öldüren çin, daha beter olun ölmeyin sürüm sürüm sürünün
    Cevapla
  • Türk 4 yıl önce Şikayet Et
    Bir yerde Türk ölüyorsa, sebep olan herkes ölsün...
    Cevapla
  • Hrryt 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu videoda en çok etkilendigim hasta çocukların annesine uzaktan korkuyla vedası
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Denizde de karada da bozguna uğradılar - 25 Nisan 2024 gazete manşetleri
44 ile sarı kodlu uyarı: Göz gözü görmeyecek