Mate çayı nedir? Mate çayının faydaları nelerdir? Mate çayı neye iyi gelir?

Brezilya'da yetiştirilen sindirimden bağışıklık sistemine kadar tüm vücuda inanılmaz faydalar sağlayan mate çayı hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Yüksek oranda kafein içeren mate çayı, yaşlanma belirtilerini azaltır. Gün boyu dinç kalmayı sağlayan mate çayı, bu sayede Güney Amerika'da yerli halk tarafından yaygın bir şekilde tüketilir. Peki mate çayının faydaları nelerdir? Mate çayı neye iyi gelir?

İspanyolca bir kelime olan mate aslında dostum ya da arkadaşım anlamına gelir. Ancak mate aynı zamanda Chimarrao kökenli adlı bitkiye denir. Bu bitki Güney Amerika kıtasında yayın bir şekilde yetiştirilir. Ayrıca güçlü bir kafeinli besin olduğundan yerli halk tarafından oldukça çok tüketiliyor. Güney Amerika'nın yanı sıra Güney Afrika kıtasında da bulunur. Şuan dünyada en büyük ithalat sahibi ülke Lübnan'dır. Çay geleneksel bir metalle sunulur. İçinde süzgeç olan gümüşten yapılmış bu sunuma bombilla denir. Bitki sıcak suyla direk temas edilip tüketilmesi sakıncalıdır. Bu yüzden rahat tüketilmesi için bu yönteme başvuruldu. 16. yüzyılda İspanyollar tarafından keşfedilen bitki, 17. yüzyılda evcilleştirilip yetiştirilmeye başlandı. İçeriğinde kafein dışında yüksek derece de  A, C, E, B1, B2, B3 ve B5 vitaminleri ile klorofil, kalsiyum, manganez, demir, selenyum, potasyum, magnezyum, fosfor ve protein de bulunur. 15 farklı aminoasit barındırdığından tek bardakta bile vücudu temizleme de oldukça etkilidir. 

kurutulmuş mate yaprakları

kurutulmuş mate yaprakları

MATE ÇAYININ FAYDALARI NELEDİR?

- Kandaki yağların ve aminoasitlerin daha rahat dolaşabilmesi kötü kolesterol seviyesinin düşük olması gerekir. Ancak modern çağda hormonlu besinler ve hareketsiz yaşam bu kötü kolesterolün artmasına ve kalp damar hastalıklarına zemin hazırlar. 

- Bazı yörelerde yerba mate olarak da bilinen çay, yeşil çaydan daha etkilidir. Vücuttaki serbest radikalleri idrar yoluyla atar. Hücrelerin yenilenmesini destekler. Özellikle kronik yorgunluk gibi durumların yaşanmasını engeller. 

- Vücudun yağ yakımını hızlandırdığından bölgesel zayıflama için ideal bir çaydır. Diyetisyenler son yıllarda zayıflamak için mate çayını önerir. Mate çayı, karbonhidrat ve diğer yağlı besinlerin vücutta yağ tutmasını engeller. Sindirim sistemini düzenler. Bağırsakların işlevselliğini artırır. 

hafızayı güçlendirir

hafızayı güçlendirir

- Sinir hücrelerinin deformasyona uğramasını engeller. Vücudun gerek duyduğu vitaminleri karşılayarak gerginliği ve stresi azaltır. Günlük bir fincan tüketilebilir. Tıpkı papatya ve yeşil çay gibi fayda sağlar. Vücudu rahatlatır.

- İçeriğinde klorojenik asit bulunduran mate çayı, beyne giden sinyalleri güçlendirir. Konsantre gücünü artırarak ileri yaşlarda görülme ihtimali olan alzheimer ve unutkanlık gibi hastalıkların yaşanmasını önler.

- Yapışan araştırmalarda antioksidan bakımından zengin olan mate çayı, gırtlak ve mesane de yaşanma ihtimali yüksek olan kanserin oluşumunu engeller.

bombille adlı bardakta yapılır

bombille adlı bardakta yapılır

MATE ÇAYI NASIL DEMLENİR?

Çayın daha hızlı ve rahat tüketilmesi için icat edilen bombileleri alarak demleye bilirsiniz. Bardak şeklindeki kupanın içinde süzgeç bulunur. Bu süzgece bir yemek kaşığı mate yaprakları eklenir. Daha sonra üzerine kabın alabileceği kadar sıcak su ilave edilir. 7 dakika demlenen çayın süzgecini çıkartıp tüketin. Aç karna içilmesi tavsiye edilmez. Aksi halde midenin hassaslaşmasını sağlar. Tok karınla günde bir en fazla iki defa tüketilebilir. Akşam vaktinden sonra da tüketimi uygun değildir. Çünkü bu kez içerdiği kafein yüzünden uykusuzluğa neden olabilir. 

MATE ÇAYININ ZARARI VAR MIDIR?

Çok fazla tüketildiğinde uyku düzenini bozar. Ayrıca mideyi bozar. Hamile, çocuk ve yaşlıların tüketmeden önce bir uzmana başvurması gerekir. Aksi halde kötü sonuçlara neden olabilir. 

Antoryum bakımı nasıl olur?

İLİŞKİLİ HABER

Antoryum bakımı nasıl olur?
Ayakkabı gıcırdaması nasıl geçer? Ayakkabı gıcırdamasına çözüm

İLİŞKİLİ HABER

Ayakkabı gıcırdaması nasıl geçer? Ayakkabı gıcırdamasına çözüm

BİR YORUM YAPIN 0