Korona virüsten nasıl korunurum? Coronavirüs (Koronavirüs) için alınması gereken önlemler

2019 yılının son günlerinden itibaren tüm dünyayı tehdit altına alan korona virüs, daha çok bağışıklık sistemi zayıf ve farklı hastalıkları olan kişilerde etkisini göstererek kötü sonuçlar doğurabilir. Bundan dolayı kişilerin bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve virüsten korunmak basit önlemler alınması gerekir. İşte Dünya Sağlık Örgütünün tavsiyelerine göre koronavirüsten korunma yöntemleri

Korona virüsten nasıl korunurum? Coronavirüs (Koronavirüs) için alınması gereken önlemler
Korona virüsten nasıl korunurum? Coronavirüs (Koronavirüs) için alınması gereken önlemler
GİRİŞ 17.04.2020 09:08 GÜNCELLEME 17.04.2020 09:08
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

2019 yılının son günlerinde Çin’in Wuhan kendine ortaya çıkan korona virüs, dünyanın farklı birçok bölgesine yayılarak 3.198 kişinin ölümüne neden oldu. Solunum yoluyla bulaşan hastalık kısa bir sürede yayılarak dünyayı tehdit altına aldı. Yaklaşık 60 ülkede görülen Korona virüsün vaka sayısı 90.000’in üzerindedir. Önceleri hayvanlar arasında ve hayvandan insana bulaşan virüs mutasyona uğrayarak insandan insana da bulaşmaya başlamıştır. Koronavirüsten ölenlerin daha çok başka hastalıklardan kaynaklı olarak bağışıklık sistemini düşük olan kişilerdir. Koronovirüs, daha çok bağışıklık sistemi zayıf olan yaşlı, çocuk ve kanser hastalarında görülerek ölümle neticelenmiştir. Koronavirüsün bulaştığı kişilerin bağışıklık sistemi ne kadar güçlüyse virüsten kurtulma şansı o kadar yüksektir. 

 

Baharda etkisinin geçeceği beklenen koronavirüs, solunum yoluyla bulaştığı için iç organlara yapışır. Akciğere nüfuz eden koronavirüs, ilk olarak zatürre, sonrasında akciğer yetmezliğine neden olmaktadır. Akciğerden kalbe sıçrayan virüs, kalbi işlevsiz bırakır. Virüsün bulaştığı bazı hastaların dengelerini sağlayamayıp düşmeleri virüsün kalbe sıçraması ve kalbin durmasından kaynaklıdır. İç organlara hızla yayılan koranvirüs, tüm oranları işlevsiz bırakarak ölümlere neden olmaya devam etmektedir.

KORONAVİRÜS AŞISI 

 

Henüz koronavirüse karşı geliştirilmiş bir aşı bulunmamaktadır. Ancak bilim insanlarının koronavirüs aşısı için gerekli çalışmaları devam ederken aşının ancak 1 yıl içerinde tamamlanması beklenmektedir. Şu an için hayvanlar üzerindeki denemeleri gerçekleşen aşı için insan üzerindeki denemeleri de 2020 yılının sonlarına doğru yapılacağı beklenmektedir. 

KORONAVİRÜSTEN NASIL KORUNULUR?

Solunum ve temas yoluyla bulaşan korona virüs, bağışıklık sistemi düşük olduğu kimselerde görülmesi daha tehlikelidir. Virüs, özellikle yaşlı, çocuk ve akciğer kanser hastalara bulaştığında ölümle sonuçlanma riski artmaktadır. Tüm dünyayı tehlikesi altına alan koranavirüsten korunmak için uzmanların önerdiği dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır ve şöyledir:

- En önemlisi hasta olan kişilerden uzak durulması gerektiğidir. 
- Hasta olduğu düşünülen kişilerle herhangi bir temas kurmaktan kaçınmalı ve mümkün mertebe aynı ortamda bulunmamalı.
- Toplu taşıma veya umumi alanlarda vakit geçirdikten sonra muhakkak ellerin yıkanması gerekmektedir. Eller yıkanmadan ağız, göz vs dokunmamalı
- Gün içinde ellerin sıklıkla antibakteriyel sabunla yıkanmalı, antiseptik solüsyon ve dezenfektanlarla temizlenmeli
- Hasta ya da sağlıklı olduğu fark etmeksizin insanlarla çok fazla yakın olmaktan uzak durulmalı
- Öksürürken, hapşırırken peçete ile ağız kapatılmalı ve kullanılan peçete hemen çöpe atılmalı 
- Grip ya da herhangi bir solunum yolu hastalığı yaşanıyorsa, tam olarak iyileşmeden insan içine çıkmamalı ve başka insanların hasta olmasına sebebiyet verilmemesine dikkat etmeli
- Hayvanlarla temas kururken dikkat edilmeli, temas sonrası ellerin iyice temizlendiğinden emin olunmalı
- Et, yumurta gibi hayvansal gıdalar tüketilirken iyice piştiklerinden emin olunmalı
- Mümkünse toplu taşımalarda maske takarak solunum yoluyla bulaşan koronavirüsten korunmak mümkündür.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN GÜÇLENMESİNE SAĞLAYAN BESİNLER

Bağışıklık sisteminin zayıf olduğu kişiler, virüse karşı daha savunmasız olan kişilerdir. Bundan dolayı daha sağlıklı beslenerek hastalıklara karşı direnci arttırmak mümkündür. Bağışıklık sistemi güçlü kişiler virüslerden daha çabuk kurtulduğu görülmektedir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ancak dengeli ve sağlıklı beslenerek olduğundan tüketilen gıdalara dikkat edilmesi gerekir. Güçlü antioksidan içeren meyve ve sebzelerin tüketilmesi vücudu toksinlerden arındırırken hastalıklara karşı direncini arttırmaktadır. 
Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için uzmanların önerdiği bazı besinler şöyledir:

- Brokoli ve karnabahar
- Başta portakal olmak üzere turunçgiller
- Somon ve sardalya gibi yağlı balıklar
- Yumurta
- Bal kabağı
- Taze kırmızı biber
- Mevsiminde domates
- Yoğurt, zengin probiyotik içerdiği için vücudun zararlı bakterilerden arınmasını sağladığı için oldukça faydalıdır.
- Ispanak

YORUMLAR 1
  • İbrahim Agalar 3 yıl önce Şikayet Et
    Corona Covid19 virüsünden nasul korunulur tavsiyelerinde bazı basın organlarında kapalı yerde durmayın odanızı sık sık havalandırın gibi maddeler var, insanlar sanki bu virüsün havadan bulaşmadığı kanısına vararak birazda işi allaha havele ederek bütün günlerini müsitse bahçe veya sokak kaldırımlarında geçiriyorlar. Eğer bu virüs havadan geçmiyorsa neden sokağa çıkma yasağı konuluyor bu meseleyi daha etraflıca aydınlatırsanız makbule geçer.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Hamas’la ilgili en vahim iddiaydı! ‘Toplu tecavüz’ iftirasını İsrail de yalanladı
PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek! Altan Tan'dan çarpıcı açıklama