El dezenfektanı hakkında bilinmeyenler: Ne işe yarar, nasıl kullanılır?

Dezenfektan kullanımı, dünya genelinde önüne geçilemeyerek yayılmaya devam eden salgın hastalıklardan korunmak için yapılması gereken en önemli alışkanlıklardan biridir. Özellikle umumi alanlarda bulunan kişilerin ellerine dezenfekte etmeden yemek yemeleri ve yüzlerine sürmeleri virüsün yayılmasına neden olduğu için dikkat edilmesi gerekir. İşte dezenfektan kullanımının önemi

El dezenfektanı hakkında bilinmeyenler: Ne işe yarar, nasıl kullanılır?
El dezenfektanı hakkında bilinmeyenler: Ne işe yarar, nasıl kullanılır?
GİRİŞ 25.03.2020 08:54 GÜNCELLEME 25.03.2020 08:54
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Dezenfektanlar, İnsan trafiğinden ve kalabalıktan kaynaklı olarak virüs ve bakteri gibi hastalığın oluşmasına neden olan organizmaların yok olması için çok önemlidir. Enfeksiyon ve hastalıkların yayılmasını önlemek için kişisel temizliğe ciddi özen gösterilmesi gerekir. Ellerin en az 20 saniye sabunla yıkanması ve iyice temizlenmesi çok önemlidir. Ellerin yıkanması dışında umumi alanlarda bulunana kişilerin dezenfektanlarla temizliğin sağlanması lüzumlu bir alışkanlık haline getirilmelidir. 

 

DEZENFEKTAN KULLANMANIN ÖNEMİ

Dünya genelinde insanlığın yoğun bir iş temposu ve mecburi olarak içinde bulundukları sosyal çevre salgın hastalıklardan korunma olasılığını en aza indirgemiştir. Özellikle uluslar arası seyahatlerin sıklaşması, hastalıkların ülkeler arası hızla yayılmasına neden olmaktadır. Bundan dolayı günümüz koşullarında bu tip virüs ve bakteri kaynaklı hastalıklardan korunmak çok zor hale gelmiştir. Salgın hastalıklara karşı kişilerin alması gereken en etkili önlem ise kişisel temizliğe hususiyetle dikkat edilmesi gerekir. Özellikle gün içinde el yıkama sayısı arttırılarak iş, güç arasında sık sık el yıkanmalıdır. Antibakteriyel ve antiseptik maddelerle başta eller olmak üzere yaşam alanımızda sıklıkla kullandığımız eşyaların da bu şekilde dezenfekte edilmesi gerekir. Çalışma masası, yatak çarşafları, telefon, çanta vb tüm eşyaların dezenfekte edilerek kullanılması gerekir. Çünkü ellerin temizlenmesinin ardından hala dezenfekte olmamış masayı kullanmak ve ya yatakta yatmak çok da işe yarayan bir korunma yöntemi değildir. 

 

DEZENFEKTAN ÜRÜNLER NASIL KULLANILIR? 

Ellerin doğru temizlenmesinden başlamak doğrudur. İlk olarak ellerin doğru şekilde yıkanması gerekmektir. Son günlerde tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs nedeniyle antibakteriyel sabunların kullanılması tavsiye edilmektedir. Ellerin doğru yıkanması için ise öncelikle elleri duru su ile ıslattıktan sonra antibakteriyel sabunla ovuşturarak dezenfekte edilmesi sağlanır. Ardından tırnak içlerinin iyice temizlenmesi için parmak uçlarının avuç içini kullanarak çitilenmesi gerekir. Ayrıca parmak aralarının içlerine girerek temizlenir. Bu işlem günün her saati yapılmalı, özellikle toplu taşımalardan inildikten sonra, lavabodan çıkınca, yemek yemeden önce muhakkak yapılmalıdır. Ellerin pis olduğu düşünülürse kesinlikle yüzü sürülmemesi gerekir. Ağza, buruna, göze ve kulağa sürülen mikroplu eller virüslerin her yere yayılmasına neden olacaktır. 

El dezenfektanları da tıpkı ellerin yıkanması şeklinde olduğu gibi uygulanarak ellerin temizlenmesini sağlayarak suyun ve sabunun olmadığı yerlerde temizliği sağladığından her an uygulanması tavsiye edilmektedir. Çok fazla dezenfektan kullanmak, hassas ve kuru cilde sahip olan kişilerin cildi tahrip edebileceğinden kullanım sonrası nemlendirici sürülmesi tavsiye edilmektedir.

Evde antiseptik dezenfektanı yapılırken dikkat edilmesi gereken bir durum söz konusudur. Kimyasal maddelerin bir araya gelmesiyle elde edilen dezenfektanlar birbirinin zıddı olan kimyasal maddelerin kullanılmamasına dikkat edilmelidir. Aksi durumda dezenfekte olmak isterken başka cilt sorunlarının oluşmasına neden olunabilir. 

 

YORUMLAR 2
  • C.Türk 4 yıl önce Şikayet Et
    Oldu olacak birde Ellere birde kese attırsaydınız?.. Ellerin ,Yüzün Abdest alır gibi Günde en 5 defa Yıkanması yeterlidir.. Yoksa insanları hastalık Hastası yaparsınız? :)
    Cevapla
  • Sarıgül 4 yıl önce Şikayet Et
    Hepside kimyasal gelin bu günlerde ersağ el temizleme jeli kullanalım milletimiz kazansın sağlınız kazansın üye olmak isteyene yardım olurum üye numarası 1299802 resmî sayfamıza girip bilgileri doldurun hepsi bu
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Turistik Diyarbakır Ekspresi ilk seferini yaptı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esprili gönderme: Artık Fenerbahçeli değilim