Kargodan gelen paketlerden corona virüs bulaşır mı? Market alışverişinde virüs bulaşır mı?

Kişiden kişiye bulaşma hızı oldukça fazla olan corona virüs, cansız yüzeylerden de başkalarına geçerek hasta etmesi mümkün görülmektedir. Düşük bir ihtimal dahi olsa riskli olan bu duruma karşı tedbirli olunması gerekirken özellikle market alışverişlerine ve gelen kargo paketlerine karşı herkesin tedbirli olması çok önemlidir. İşte kargo paketleri ve market ürünleriyle corona virüsün bulaşma olasılığı...

Kargodan gelen paketlerden corona virüs bulaşır mı? Market alışverişinde virüs bulaşır mı?
Kargodan gelen paketlerden corona virüs bulaşır mı? Market alışverişinde virüs bulaşır mı?
GİRİŞ 02.03.2021 14:40 GÜNCELLEME 02.03.2021 14:41
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Küresel salgın dolayısıyla herkesin evlerine kapandığı şu günlerde ihtiyaçlarını karşılamak üzere online alışverişlere yoğunluk göstermeye başlamıştır. Dışarı çıkmaya çekinen insanlar çoğunlukla zaruri olan ihtiyaçlarını sipariş ederek tedarik etmektedir. Ancak bu seferde kargo paketlerinden corona virüs bulaşma riski bulunmaktadır. Ancak kargoların corona virüsü bulaştırma riski enfekte olmuş hasta ile temas etmekle kıyaslandığında çok azdır. Virüsün canlı olmayan yüzeyler üzerindeki yaşam süresi kısıtlı olduğundan bulaşma riski tehlikeli boyutlarda olmadığı açıklanmıştır.

MARKET ALIŞVERİŞLERİ VE KARGO PAKETLERİNDEN VİRÜS BULAŞIR MI?

Market ve kargo paketlerinden virüsün bulaşma oranı çok yüksek oranlarla ifade edilmese de dikkat edilmesi gerekmektedir. Virüsün canlı olmayan yüzeyler üzerinde en çok düz ve sert yerlerde yaşamaktadır. Bundan dolayı enfekte olmuş bir hastanın dokunduğu yüzeylere virüsü bulaştırarak başkalarına geçmesine neden olmaktadır. Bundan dolayı umumi alanlarda herhangi bir canlı – cansız nesnelerle temas edildiği taktirde ellerin ağız, burun, göz ve kulağa değdirmeden iyice dezenfekte edilmesi gerekmektedir.

Marketler her durumda kalabalık ortamlar olduğundan ve enfekte birinin ürünlere değmesi halinde virüsü bulaştırması çok kolaydır. Virüsün ömrü plastik yüzeylerde 2-3 günü bulduğu için alışverişe çıkan kişilerin tedbirli ve dikkatli olması çok önemlidir. Birçok ürünün plastik ambalajlarda muhafaza edildiği düşünülürse hasta kişinin değdiği yerin en az 3 gün karantina altına alınması gerekmektedir. Umumi ve kalabalık yerler olan marketlerde böyle bir durumun söz konusu olmayacağından herkesin tedbirli ve dikkatli olması gerekir. Alışveriş esnasında ellerin yüz ile temas etmemesi ve alışveriş sonrasında muhakkak ellerin dezenfekte edilmesi şarttır.

Gelen kargo paketlerinde ise aynı durum geçerlidir. Ambalaj üzerine hasta olan bir kişinin temas etmesi riskine karşı tedbirli davranarak kargoyu alan kişinin kimseye temas etmeden paketi açması ve hemen katlayıp çöpe atması ardından ellerini sabun ve su ile arındırması gerekmektedir. 

Uzmanlar paketler üzerinden kişilere virüsün bulaşma riskinin çok tehlikeli boyutlarda olmadığını, paketlerin bir süre dokunulmadan bekletildiğinde virüslerin kendiliğinden yok olacağını söylese de tedbiri elden bırakmamanın çok önemli olduğunu aktarmaktadırlar. Bundan dolayı ihtiyaç halinde dışarı çıkmayı ve alışveriş vs işlerin yapılmasından sonra ellerin kimse ile temas etmeden dezenfekte edilmesini şiddetle önermektedir.  

YORUMLAR 1
  • insan 4 yıl önce Şikayet Et
    kargo firmalarında calışanlar ne yapsın peki?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Gaziosmanpaşa'daki toprak kaymasının yaşandığı anlar ortaya çıktı!
Kulüpler Birliği geri adım atmıyor! Büyükekşi yönetimine büyük baskı