Kolera salgını nedir? Kolera salgını belirtileri nelerdir? Deprem bölgesinde kolera görülür mü?

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve beraberinde 10 ili etkileyen deprem, binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden oldu. Hayatta kalan insanlar ise fiziksel ve psikolojik olarak yaşam mücadelesi vermeye çalışıyor. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken hastalıklar üzerine konuşan uzmanlar kolera salgınına da dikkat çekti. Peki Kolera salgını nedir? Kolera salgını belirtileri nelerdir? İşte soruların yanıtı:

Vibrio cholerae adlı bir bakterinin bağırsaklara yerleşmesiyle yaşanan hastalığa kolera denir. Akut ve şiddetli ishale neden olan hastalık ilk kez 117 yılında Japonya'da görüldü. Daha sonra 1826 yılında Moskova ve akabinde de 1831'de Berlin ve Paris'te devam etti. Büyük kentlerde görülen hastalık tedavi bulunana kadar ciddi derece de ölümlere neden oldu. Topraklarımıza Osmanlı Devleti zamanında geldi. Balkan Savaşlarında yaşanan salgın çok sayıda askerin ölmesine yol açtı. Dışkının suya karışması ve suların arındırılmamasından dolayı yayılan kolera virüsü, kalabalık ve doğal afetlerden etkilenen yerlerde sıklıkla görülmektedir.

Dizanteri bulaşıcı mıdır? Deprem bölgesinde salgın alarmı!İLİŞKİLİ HABERDizanteri bulaşıcı mıdır? Deprem bölgesinde salgın alarmı!

hastalık günümüzde afrika ülkelerinde halen görülmektedir

hastalık günümüzde afrika ülkelerinde halen görülmektedir

KOLERA HASTALIĞININ NEDENLERİ NELERDİR?

Kirli sularda yetiştirilmiş sebze ve meyvelerin yeterince yıkanmamasından kaynaklı virüsün ağız yoluyla bulaşmasına neden olur. Ayrıca bu tarz kirli sularda yetişen deniz ürünlerinin yeterince pişirilmeden tüketilmesi de sebep olabilir. Kirli suların tarlalara ulaşması ve hasatlara virüs bulaşır. Bu tarlalarda yetişen besinlerde salgına yol açar. Nadiren de olsa insandan insana dışkı yoluşla bulaşır. Ya da ortak kullanılan eşyalar da bulaşma sürecinin temel sebeplerindendir.

Akut kompartman sendromu nedir? Deprem sonrası görülen kompartman sendromuna dikkatİLİŞKİLİ HABERAkut kompartman sendromu nedir? Deprem sonrası görülen kompartman sendromuna dikkat

virüs bağırsaklara yerleşerek işlevselliğini bozar

virüs bağırsaklara yerleşerek işlevselliğini bozar

KOLERA HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

1 ya da 2 gün içerisinde kuluçka döneminde olan virüs daha sonra harekete geçer. İlk olarak ishale yol açar. Daha sonra ishalin şiddeti artar. Vücut neredeyse susuz kalır. Bunun akabinde vücut ağrıları, ağız da kuruluk, iştahsızlık, şiddetli karın ağrısı, ani düşen tansiyon, susama hissine bağlı yükselip azalan nabız, gözlerde morarma, ten renginde sarılık, ses tellerinde ağrı, ciltte su kaybına bağlı kırışma ve son olarak hasta şoka girer. Erken tedavi edilmediğinde ölümle sonuçlanabilir. 

gelişmemiş ülkelerde hızla yayılır

gelişmemiş ülkelerde hızla yayılır

Crush sendromu nedir? Enkaz altında kalanlara neden su verilmez?İLİŞKİLİ HABERCrush sendromu nedir? Enkaz altında kalanlara neden su verilmez?

KOLERA HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MI?

İlk ortaya çıktığı yıllarda kesin bir tedavisi yoktu. Ancak günümüzde çok basit bir tedavi yöntemi vardır. Öncelikle ishalin durdurulması için ilaç yöntemine başvurulur. Vücut aşırı su kaybettiğinden dolayı sıvı takviyesi sağlanır . Bu süreçte vücut sıvıyla beraber potasyum, tuz kaybı da yaşadığından bu maddeler bakımından zengin besinler tüketilir. Hastalığın aşısı bulunmakta ancak Dünya Sağlık Örgütü, aşıyı önermemektedir. Çünkü aşı virüs için önleyici olsa bile ilerlemesini durdurmaz.

Soğukta kalmış birine 1 kaşık limon suyu içirirseniz...

İLİŞKİLİ HABER

Soğukta kalmış birine 1 kaşık limon suyu içirirseniz...

BİR YORUM YAPIN 0