Az ve sık yemek mide şikayetlerini azaltıyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Hanımlar Lokali'nde kadınlara mide hastalıkları konusunda konferans verildi.

Az ve sık yemek mide şikayetlerini azaltıyor
Az ve sık yemek mide şikayetlerini azaltıyor
GİRİŞ 08.03.2013 13:40 GÜNCELLEME 08.03.2013 13:40

Yıldırım'da kadınların buluşma noktası haline gelen Hanımlar Lokali'nde düzenlenen sağlık seminerlerine konuk olan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ergin Kopal, kadınları mide hastalıkları konusunda bilgilendirdi. Özel Hayat Hastanesi'nde görev yapan Kopal, mide hastalıklarının ortaya çıkmasında en fazla yapılan hatanın ‘çok yemek' olduğunu söyledi.

Midenin belli kapasitesi olduğunu ve bunu aşmanın rahatsızlıklara sebebiyet verdiğini anlatan Kopal, “Gastrit herkesin karşılaştığı en yaygın hastalıktır. El nasıl ki yanınca kızarır, midenin iç dokusu da bunun gibi kızarıyor. Genellikle gün içinde öğün atlıyoruz, iki öğünü birleştirince yemeyi abartıyoruz. Mide sağlığı için en çok yaptığımız hatalardan biri budur. Mide hastalıklarından kurtulmak için öncelikle yeme alışkanlıklarını değiştirmek lazım. Öğünleri sıklaştırmalı, sigara, alkol ve asitli yiyeceklerden uzak durmalı ve hareket etmeliyiz” diye konuştu.

Mide hastalıklarını tetkik etmek için yapılan endoskopinin insanları tedirgin ettiğini belirten Kopal, “Endoskopi bir tarama yöntemidir, ameliyat değildir. Herhangi bir yer kesilmiyor. Midenin içinin kamera ile teşhiş edilmesi durumudur. Halk arasında yerleşmiş bir korku var. Eskiden bu işlem canlı canlı yapılıyordu bu sıkıntı verebiliyordu. Fakat artık uyutuluyor. Bir şey anlamıyorsunuz ve kısa süre sonra evinize gidiyorsunuz. Endoskopi, çok değerli bir tetkik, hastalıklar net olarak anlaşılıyor. Japonya'da 30 yaşına gelmiş her insana, şikâyeti olmasa da endoskopi yapılıyor. Hiçbir mahzuru yok, içiniz rahat olsun” dedi.

Mide şikâyeti olanların az ve sık yemesini tavsiye eden ve acılı, baharatlı, salçalı gıdalardan uzak durulmasının şikâyetleri azaltacağını ifade eden Kopal, az ve ölçülü yemek yemenin sağlık açısından önemli olduğunu söyledi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yalan bombardımanı! Belli odaklar tarafından mı tasarlanıyor?
BBC, Rusya'nın Ukrayna'daki kayıplarının 50 bini aştığını tespit etti