Vücut ısısı için sıvı alımına dikkat edilmeli

Kış aylarında vücuttaki suyun görevlerinden birinin de vücut ısısının dengelenmesi olduğuna işaret edildi.

Vücut ısısı için sıvı alımına dikkat edilmeli
Vücut ısısı için sıvı alımına dikkat edilmeli
GİRİŞ 11.01.2016 11:24 GÜNCELLEME 11.01.2016 11:24

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Meslek Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aliye Özenoğlu,  "Kışın havadaki ani ısı değişimleri nedeniyle vücudun ısısını sağlamasında zorlanmaması için sıvı alımına daha çok dikkat etmek gerekir" dedi.

Özenoğlu, kış aylarında beslenmeyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kışın sıvı alımına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Özenoğlu, yeterli sıvı olmadığında ani ısı değişimlerinde vücudun ısı dengesini sağlamakta zorlanacağını anlattı.

Suyun görevlerinden birinin de vücut ısısının dengelenmesi olduğuna dikkati çeken Özenoğlu, "Kışın havadaki ani ısı değişimleri nedeniyle vücudun ısısını sağlamasında zorlanmaması için sıvı alımına daha çok dikkat etmek gerekir. İlle de bunu su olarak almaya gerek yok. Sıvı alımında besleyici olmaları açısından çorbaların yanı sıra bitki çayları, taze sıkılmış meyve suları, süt tercih edilebilir. İlaç kullananların ise kafeinli içeceklere dikkat etmeleri lazım" diye konuştu.

"Kışın tek başına tavuk suyuna çorba yeterli değil"

Doç. Dr. Özenoğlu, kış aylarında özellikle gripte, soğuk algınlığında tavuk suyuna çorbanın iyi geldiğine inanıldığına işaret ederek bunun tek başına sağlık için yeterli olmadığını söyledi.

Kış aylarında sıcak çorba ve sıcak içecekler tüketmenin genel olarak boğazı rahatlattığı için tercih edildiğini söyleyen Özenoğlu, dikkat edilmesi gereken hususun "besleyicilik" olduğunu belirtti.

Sadece tavuk suyuna çorbanın yeterli besleyici değeri olmadığını ifade eden Özenoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çorbaların besin değeri açısından zenginleştirilmesi, sağlık için daha yararlı olacaktır. Sıcak tavuk suyundaki uçucu yağ asitleri lezzet verir, kokusu, tadı iyi gelir. Besin değeri açısından baktığımızda yağdan gelen kalori ve tuz içerir. Tavuk suyuna çorba sebzelerle zenginleştirilirse besleyiciliği artmış olur. Genel olarak dengeli beslenmeye özen göstermemiz gerektiği için kışın da tek yönlü beslenmemeliyiz. Çorba olarak da genellikle tavuk suyuna değil, çorbalarımızı başka sebzelerle zenginleştirerek tüketmeliyiz. Soğan, sarımsak, lahana, kereviz, turp, pırasa karnabahar, brokoli kükürtlü bileşiklerden zengin sebzelerdir. Bunlar da vücudun hastalıklara karşı korunmasında, zararlı maddelerin yani toksinlerin vücuttan atılmasında rol oynar. Farklı sebzelerden yapılmış, içine kırmızı ya da yeşil mercimek, nohut ya fasulye katılmış bir sebze çorbası tek başına da oldukça besleyicidir. Dengeli ve yeterli beslenme yerine tek tip beslenme pek çok hastalığa da zemin hazırlayacaktır."

Özenoğlu, soğuk havalarda kelle, paça, işkembe gibi çorbaların da sevilerek tüketildiğini belirterek doymuş yağdan zengin bu çorbaların kalp ve damar sağlığı için ölçülü tüketilmesini önerdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP'li belediyelerdeki akraba atamaları Fatih Portakal'ı çileden çıkardı: Yazıklar olsun
Kiralık evlere yeni uygulama: 500 bin TL ceza gelebilir