Diyetkolik olma ihtimalinizi hiç düşündünüz mü?

Literatürde böyle bir bağımlılık tanımı yok. Ama yanlış diyet listeleri sonucunda oluşmuş bir davranış bozukluğu var artık

Diyetkolik olma ihtimalinizi hiç düşündünüz mü?
Diyetkolik olma ihtimalinizi hiç düşündünüz mü?
GİRİŞ 09.07.2011 15:41 GÜNCELLEME 09.07.2011 15:41

Mesude Erşan'ın Haber

Diyetkolik misiniz?
Zayıflamak ciddi bir sağlık sorunu haline geldi. Şok diyetler, düşük kalorili, yıpratıcı listeler, internet veya bazıları eczanelerde satılan haplar, yağı eriten, emen çeşit çeşit yöntemi çekinmeden deneyen birçok insan aslında fark etmeden çoktan ‘diyetkolik’ oldu bile.

Diyetisyen Elvan Odabaşı Kanar, sağlığı için zayıflamaya çalışanlardan, yanlış yöntemler yüzünden sağlığını kaybedenleri hatırlatıyor. “Şişmanlık milyonlarca insanın ortak sorunu. Bir yandan durmadan artan vücut ağırlığı, diğer yandan incecik olma hevesi, soluğu diyet listelerinde aldırıyor. Yanlış uygulamalarsa kiloları değil, sağlığı eritiyor!” diyor.

EN AZ 1200 KALORİ

Hem beden hem de ruhu hırpalamasına rağmen, neden hâlâ bu sağlıksız diyetleri yapmaya devam ediyoruz? Kanar, “Çünkü farkında olmadan diyetkolik olduk. Bu bir çeşit bağımlılık. Yüksek dozda, düşük kalorili diyet kullanan bireylerde karşılaştığımız, beraberinde aşılamayan kilo problemleri ve besinlerle ilgili obsesif tutumlara davetiye çıkaran bir bağımlılık. Evet, literatürde böyle bir bağımlılık tanımı yok. Ama uygulanan yanlış diyet listeleri sonucunda oluşan böyle bir davranış bozukluğu var artık” diyor.

Özellikle de 1200 kalorinin altındaki diyetler fizyolojik ve psikolojik açıdan çok ciddi sağlık problemlerine yol açıyor. Hızlı kilo kaybı ve bedenin alıştığı besinlerin günlük beslenmeden uzaklaştırılması, psikolojik açlığa da neden oluyor. Kanar, “Bütün bunlara karşın, birbirini takip eden başarısız diyet programları ne yazık ki yüzyılın bağımlılığı haline geldi. İnternetten, arkadaşından ya da komşusundan bulduğu her diyeti uygulama hastalığı. Bu düpedüz bedenine takıntılı bir halde yaşamak ve beden algısını yitirmek. Yani diyetkoliklik!” diyor.

En sık kullanılan yöntemler

İşte, hiçbir bilimsel çalışmayla işe yaradığı desteklenmeyen ancak diyetkoliklerin en sık kullandığı yöntemler:

1. İsveç diyeti
2. Hollywood diyeti,
3. Lahana diyeti,
4. Protein diyeti,
5. Sebze suyu diyeti,
6. Sebze diyeti,
7. Meyve diyeti,
8. Karpuz diyeti,
9. Burca göre diyet,
10. Gün boyunca açlık orucu (Sadece su tüketerek sürdürülen bu açlık oruçları üç güne kadar çıkabiliyor.)

NASIL ANLAŞILIR

Aşağıdaki sorulara “evet” diyorsanız, dikkat:

1 Günde iki-üç defa tartılıyor ve kilonuzu her görüşünüzde üzülüyor musunuz?

2 İnternete girdiğinizde diyet sitelerinde gezinip bulduğunu ve ondan bundan aldığınız diyetleri uygulamaya çalışıyor musunuz?

3 Sürekli diyette olmanıza rağmen hâlâ kilo problemi mi yaşıyorsunuz?

4 Kilonuzu ve vücut ölçülerinizi sürekli arkadaşlarınızla ya da yakınınızdakilerle kıyaslayıp, kendinizi hep şişman mı buluyorsunuz? Durmadan kalori hesabı mı yapıyorsunuz?

5 Son beş yıldır devamlı kilo alıp veriyor ve her fırsatta yeni bir zayıflama alternatifi denemekten çekinmiyor musunuz? “Aslında ben diyeti bir diyetisyen kadar iyi biliyorum” diyor musunuz?

6 Gelmiş geçmiş bütün diyet kitaplarından ve alternatiflerinden oluşan bir kütüphaneniz mi var?

7 Gardırobunuzda en az dört farklı bedende kıyafete mi sahipsiniz?

8 Sürekli olarak çevrenizdekilerin zayıflama hikâyelerini mi dinliyorsunuz?

9 Hızlı kilo kaybetmek için çoğu zaman idrar söktürücü ve müshil mi tercih ediyorsunuz?

10 Kendinize şok spor programı (en az bir hafta maksimum bir ay, günde 4-5 saat boyunca şiddetli bir biçimde yapılan kontrolsüz egzersiz programı) uyguluyor musunuz? Hızlı kilo kaybetmek için her türlü bitkisel takviye ve zayıflama ilacını denediniz mi?

UZUN LAFIN KISASI

YANLIŞ: Abur cubur yemek sivilce yapar. Sivilceyle uğraşmak istemiyorsanız, kaçının.

DOĞRU: Böyle bir bilimsel kanıt yok. Ancak bazı hastalarda cips, çikolata, kuruyemiş ve yağlı süte bağlı alevlenmeler gözleniyor.

SAĞLIĞIM İÇİN

Harun Kolçak (Müzisyen)

MUTLAKA YAPARIM:Beslenmeye çok dikkat ederim. Sebze, meyve ve bakliyat ağırlıklı besleniyorum. Geçirdiğim hastalık nedeniyle zaten et yiyemiyorum.

ASLA YAPMAM:Uykudan fedakarlık etmem. En az 7-8 saat uyurum.

MUTLAKA YAPACAĞIM: Prostat kanseri tedavisi gereği düzenli tahliller yaptırıyorum. Üç ayda bir. Sonbaharda albüm çıkarmayı planlıyorum, bana çok iyi gelecek.

ŞİFA KÜTÜPHANESİ

Cep telefonu gerçeği

Çevre sağlığı uzmanı Devra Davis, ‘Cepteki Tehlike - Disconnect’ kitabında, cep telefonundaki radyasyon gerçeği, sektörün bunu gizlemek için yaptıkları ve ailenizi korumanın yollarını anlatıyor. İnno Yayıncılık, 15 lira.

TAMAMLAYICI TIP

Domates ye, genç kal

Domatesin tam zamanı. Son derece etkili bir antioksidan olan likopenden zengin sebze, kanser riskini azaltıyor. Damarları koruyor, cildi ve belleği destekliyor.

HÜRRİYET

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret öncesi Erdoğan açıklaması! Türkiye'ye net mesaj: İzin vermeyeceğiz
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'