Yılın İhracatçısı Eti Maden oldu

"İhracatın Yıldızları-Teşvik Ödülleri" yarışmasında Eti Maden, "Yılın İhracatçısı" oldu.

Yılın İhracatçısı Eti Maden oldu
Yılın İhracatçısı Eti Maden oldu
GİRİŞ 08.05.2015 10:03 GÜNCELLEME 08.05.2015 10:03

Türkiye'nin ihracatına yön veren başarılı firmaların ödüllendirildiği ve bu yıl 14'üncüsü düzenlenen "İhracatın Yıldızları-Teşvik Ödülleri", Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın da katıldığı törenle sahiplerini buldu.

Törende, Eti Maden, Büyük Ödül'e layık görülerek 2014 yılında ihracatın yıldızı oldu.

Dünya Gazetesi ve DHL Express iş birliği ile düzenlenen, Akbank'ın ana sponsor ve Vodafone Türkiye'nin iletişim sponsoru olarak desteklediği yarışmada, 500'ü aşkın firma arasından 10 kategori ve özel değerlendirmeler ile toplam 19 firma ödüllendirildi.

Dereceye giren firmalar, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, DHL Express Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Markus Reckling, Akbank Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür ve Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy'un katılımı ile düzenlenen törenle ödüllerini aldı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ihracatının küresel pazardaki payını artırdığını ifade etti.

Türkiye'nin ihracatındaki katma değeri artırabilmek için yeni pazar arayışlarının ve inovasyon çalışmalarının aralıksız devam edeceğini belirten Büyükekşi, "İnovasyon haftası düzenliyoruz. Ayrıca ihracatçı birliklerimizle, bakanlarımızla, iş adamlarımızla birlikte dünyanın dört bir tarafını dolaşıyoruz" dedi.

- "İhracatçılara Akbank olarak halen 160 ülkede 2 bin 500'ü aşkın muhabir ağı ile destek oluyoruz"

Akbank Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür ise Akbank olarak dış ticaret ve dış ticaret finansmanı alanındaki bilgi ve tecrübelerinin, teknolojik altyapının verdiği olanakların da desteğiyle, ihracatçı-ithalatçı firmalara uluslararası rekabette fark yaratmalarını sağlayacak en iyi hizmeti vermeye devam ettiklerini söyledi.

Türkiye'nin dünya ticaretinde lider ülkeler arasında yer almasına katkı sağlamak için ihracatçı firmalara, iş ortakları ve finansal danışmanları olarak, konvansiyonel bankacılık ürünlerinin yanı sıra uluslararası pazarlarda rekabet güçlerini artıracak hizmetler sunduklarını belirten Gür, "Ayrıca ihracatçılarımıza her türlü finansman desteğinin yanı sıra finansal ve operasyonel risklere karşı koruyacak ilave çözüm önerileri sağlıyor, ihracatçılarımızın, dünyanın neresinde olursa olsun, işlemlerini Türkiye'deymiş gibi yapabilmelerini sağlamak üzere Akbank olarak halen 160 ülkede 2 bin 500'ü aşkın muhabir ağı ile destek oluyoruz." dedi.

- "İhracatta başarıyı getirecek çözüm, teknolojiyi benimseme ve hızla dijitalleşme"

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy da giderek birbirine yakınlaşan, daha bağlantılı hale gelen dünyada ekonomik rekabetin de hızla küreselleştiğini dile getirdi.

Türkiye'nin sürdürülebilir büyüme ve ekonomik kalkınma hedeflerine erişmesi için ihracat kapasitesini artırmasının kaçınılmaz bir zorunluluk olduğuna dikkati çeken Aksoy, başka bir deyişle ihracatın, ülke ekonomisi için itici bir güç olduğunu kaydetti.

İhracatta başarıyı getirecek, rekabette bir adım öteye taşıyacak çözümün ise teknolojiyi benimseme ve hızla dijitalleşme olduğunu vurgulayan Aksoy, şunları ifade etti:

"Vodafone olarak, işletmelerimizin ihtiyaçlarını tespit etmek üzere Yarına Hazırım Platformu'yla dijitalleşme endekslerini hesaplıyoruz. Sabit ve mobilden yurt dışıyla 2 kat daha fazla görüşme avantajı sunan dış ticaret destek paketi, mobil hizmetleri en baştan eksiksiz karşılamayı hedefleyen 'Vodafone Red Business' tarifeleri ve verimlilik artışı sağlayan makineler arası iletişim teknolojileriyle, ihracatçı işletmelerimizin mobil dönüşümde yerini almasını ve uluslararası pazarlarda aktif bir şekilde faaliyet göstermesini hedefliyoruz."

- Toplam 10 kategoride 19 firma ödül aldı

Ciner İç ve Dış Ticaret AŞ, Erdemir, Kibar Dış Ticaret AŞ firmaları, nominal olarak geçen yıla göre ihracatını en fazla artıran firmalar oldukları için "İhracat Performans" ödülüne layık görülürken, Cemer Kent Ekipmanları AŞ, Evinoks Servis Ekipmanları AŞ ve Bagozza firmaları geleneksek ürünler dışında Türkiye'den ilk kez ihraç edilen ürünlerle dikkat çektikleri için "Kreatif Ürün" kategorisinde ödül aldılar.

Turquality desteğinden faydalanan ve bu destek kapsamında yurt dışında Türk malı imajını güçlendiren firmaların değerlendirildiği "Markalı İhracat Ödülü" kategorisinde Silverline ödülün sahibi olurken, Türkiye'nin ihracatçısını dış pazarlarda destekleyerek etkinliğini artırmasını sağlayan ve Türk malı ürünlerinin dış pazarlarda tanıtımına destek veren kurum ve kuruluşların değerlendirildiği "Ticaret Elçisi Ödülü" ise Metro Toptancı Market'e verildi.

İhracatın Yıldızları Ödül Töreni'nde, özel nitelik taşıyan faaliyetlerinden dolayı öne çıkan firmalar da "Özel Ödüller" kategorisinde değerlendirildi. Simit Sarayı, Gülfer Kızılçay, Zen Pırlanta ve Ezinç özel ödüle layık görülen firmalar arasında yer aldı.

İhracatın Yıldızları'nda ödül alan 19 firmayı, DHL Express, Dünya Gazetesi, Akbank ve Vodafone ayrıca ödüllendirdi. DHL Express, üretici-ihracatçı şirketler bazında dereceye giren firmalara yurt dışına ücretsiz gönderi hakkı sunacak.

Dünya Gazetesi'nin tüm kazananlara 1 yıllık ücretsiz abonelik hakkı verdiği yarışmada Akbank ödüle değer bulunan firma, kurum ve kuruluşların 1 yıl boyunca yapacakları ihracat işlemlerinden ücret almayacak. Ödül sahibi firmalar ayrıca, Vodafone Türkiye'nin "İş Ortağım Dış Ticaret Destek Paketi"nden 12 ay ücretsiz faydalanabilecek.