'Tarımsal sulama sorunu çözülmeli'

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ülkedeki sulama yatırımlarının hızla tamamlanması gerektiğini belirtti.

'Tarımsal sulama sorunu çözülmeli'
'Tarımsal sulama sorunu çözülmeli'
GİRİŞ 24.09.2017 15:09 GÜNCELLEME 24.09.2017 16:37
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ülkedeki sulama yatırımlarının hızla tamamlanması gerektiğini belirterek, "80 milyon dekar ile Hollanda'nın toplam alanının iki katından fazla tarım alanı olan İç Anadolu, susuzluktan bu alanın yüzde 29,5'ini nadasa bırakmak zorunda kalıyor. İç Anadolu'yu suyla buluşturmak, ülkemize 23,6 milyon dekar tarım alanı kazandırır." ifadesini kullandı.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, İç Anadolu Bölgesi'ndeki tarımsal sulama sorununa dikkati çekti.

Bölgenin, 237,1 milyon dekar olan ülkenin toplam tarım alanının 80,1 milyon dekarını barındırdığına işaret eden Bayraktar, bunun sadece 52,6 milyon dekarının tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin ekimi, 1,8 milyon dekarının sebze bahçeleri, 2,1 milyon dekarının meyveler, içecekler ve baharat bitkileri için ayrılabildiğini bildirdi.

Bayraktar, tarım alanlarının efektif şekilde kullanılması gerektiğini belirterek, "Hollanda'nın iki katından fazla büyüklükte, 80 milyon dekarın üzerinde tarım alanı olan İç Anadolu, susuzluktan bu alanın yüzde 29,5'ini nadasa bırakmak zorunda kalıyor. İç Anadolu'yu suyla buluşturmak, ülkemize 23,6 milyon dekar tarım alanı kazandırır." değerlendirmesinde bulundu.

Tarım alanlarında İç Anadolu Bölgesi'ni, 28,4 milyon dekarla Güneydoğu Anadolu, 27,8 milyon dekarla Karadeniz, 27,7 milyon dekarla Ege, 25,2 milyon dekarla Doğu Anadolu, 24,1 milyon dekarla Akdeniz, 23,8 milyon dekarla Marmara bölgelerinin izlediğini belirterek, "Nadas alanlarında İç Anadolu'yu, 5,8 milyon dekarla Doğu Anadolu, 4,2 milyon dekarla Karadeniz, 1,9 milyon dekarla Güneydoğu, 1,9 milyon dekarla Ege, 1,7 milyon dekarla Akdeniz, 0,9 milyon dekarla Marmara bölgeleri takip etti." ifadelerini kullandı.

'Sulama yatırımları tamamlanmalı'

Başta GAP, KOP, DAP gibi büyük sulama projeleri olmak üzere sulama yatırımlarının hızla tamamlanması, nadas alanlarının en aza indirilmesi gerektiğini vurgulayan Bayraktar, "Arazileri, sulama yatırımları tamamlanamadığı için işleyememek büyük bir israftır. Gelişmiş ülkeler toprağın metrekaresini bile değerlendirmeye çalışırken, Türkiye'nin hala 21,5 milyon dekar alanının sulamaya açılamamasının izahı yoktur." değerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, tarım alanları bakımından illerin durumuna da değinerek, toplam tarım alanında ilk 10'da Konya, Ankara, Şanlıurfa, Sivas, Yozgat, Kayseri, Diyarbakır, Eskişehir, Çorum ve Manisa'nın yer aldığını ifade etti. Bayraktar, toplam nadas alanında Konya, Sivas, Ankara, Eskişehir, Kayseri, Çorum, Kırşehir, Şanlıurfa, Yozgat ve Aksaray'ın dikkati çektiğini bildirdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 7
  • emekli 6 yıl önce Şikayet Et
    Çukurovanın büyük bölümünde hala salma sulama uygulanıyor. Damla sulama sistemi tarla ziraatinde yok denecek kadar az uygulanıyor. Toroslardan Akdenize akan sular Konya ovasına maliyeti ne olursa olsun çevrilmelidir. İstanbul a ikinci boğaz gibi bir projeyi göze alan devlet buna da yapar. Su hayattır. oOnlarca sene sonra bu çok daha iyi anlaşılacak.
    Cevapla
  • ali 6 yıl önce Şikayet Et
    Yakın gelecekte tarıma önem veren ve gıda üretiminde ön sıralarda olan ülkeler dünyanın güçlü ve zengin ülkeleri olacaklardır...
    Cevapla
  • nam-ı değerli 6 yıl önce Şikayet Et
    her yerde Bayraktar var maşallah
    Cevapla
  • gurbetci 6 yıl önce Şikayet Et
    yapilan yada yapilacak olan barajlara karsi cikmasalar simdiye coktan her yerde sulama yapilirdi bunlari o dogacilara anlatin
    Cevapla
  • Ankaralı 6 yıl önce Şikayet Et
    Devlet yurdu terk eden akarsuları fırat,dicle en acil şekilde güney doğu susuz ovalarına, iç anadolu ovalarına aktarmalı, ve yüzyıllardır kuru tarım yapılan tarım topraklarımız sulu tarıma açılarak tarımsal ihracatımızı artırmalıyız, bir süre sonra isteseniz de yurdu terk eden akar sularımıza karışacaklardır. Su savaşları yaklaşmadan elimizi çabuk tutalım artık...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle