Böylesi görülmedi! Satan satana...

Bankalar 2017'de yaklaşık 9 milyar liralık sorunlu kredisini sattı.

Böylesi görülmedi! Satan satana...
Böylesi görülmedi! Satan satana...
GİRİŞ 18.01.2018 12:33 GÜNCELLEME 18.01.2018 12:33

Varlık Yönetim Şirketleri Derneği  (VYŞD) Başkanı Selçuk Tuncalı, geçen yıl yaklaşık 9 milyar TL tutarında alacak  satışı gerçekleştiğini, varlık yönetim şirketleri tarafından yönetilen toplam  tahsili gecikmiş alacak portföyü tutarının 36 milyar TL'ye ulaştığını bildirdi. 
 
Bireysel tüketicilerden esnafa, KOBİ'lerden kurumsal firmalara  milyonlarca müşteriye finansman desteği sağlayan bankacılık sektörü, geçen yıl 2  trilyon 135 milyar liralık kredibüyüklüğüne ulaştı. Sektörün kredi stoku 2017'de  bir önceki yıla göre yüzde 20'nin üzerinde artış gösterirken, bu gelişmede Kredi  Garanti Fonu (KGF) kefaletli kredi kullandırımının etkisi oldu. 2017 sonu  itibarıyla bankalardaki mevduat hacmi 1 trilyon 802 milyar liraya yükselirken,  kredi/mevduat oranı da yüzde 120'ya yaklaştı.
 
Kredi hacminin 2 trilyon lirayı aşmasıyla beraber sektörde kredilerin  dönüşünde sorun yaşanıp yaşanmadığı merak edilirken, 2017 sonu itibarıyla  sektörde takipteki brüt alacak tutarı 63 milyar 645 milyon lira oldu. Bu  alacaklara 50 milyar 365 milyon lira özel karşılık ayrılırken, takipteki net  alacak büyüklüğü 13 milyar 280 milyon lira düzeyinde kayıtlara geçti.
 
Bankacılık sektöründe takipteki kredilerin toplam kredilere oranı  (NPL) yüzde 3'ün altında bulunuyor. Bankalar, sorunlu kredilerini ilgili mevzuat  ve hukuki takibin ardından varlık yönetim şirketlerine satabiliyor.
 
"TAHSİLİ GECİKMİŞ ALACAK PORTFÖY SATIŞI YÜZDE 30'UN ÜZERİNDE ARTTI"
 
Varlık Yönetim Şirketleri Derneği (VYŞD) Başkanı Selçuk Tuncalı,  konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, geçen yıl yaklaşık 9 milyar  TL tutarında alacak satışının gerçekleştiğini ifade ederek, 2016'daki 6,4 milyar  TL'lik tahsili gecikmiş alacak portföyü satışına göre geçen yıl yüzde 30'un  üzerinde bir artış yaşandığını, halihazırda sektörde faaliyet izni bulunan toplam  varlık yönetim şirketi sayısının 14'e ulaştığını bildirdi.
 
Tuncalı, Birleşim Varlık, Efes Varlık, Final Varlık, Güven Varlık,  Hayat Varlık, İstanbul Varlık ve Vera Varlık'tan oluşan derneğin, sektörün çok  önemli bir büyüklüğünü temsil ettiğini söyledi.
 
Bugüne kadar bankalar tarafından satışı gerçekleştirilen portföylerin  yaklaşık yüzde 90'ını VYŞD üyesi şirketlerin yönettiğini ifade eden Tuncalı,  2008'den bu yana varlık yönetim şirketleri tarafından temlik alınan tahsili  gecikmiş alacak portföyü tutarının 36 milyar TL'ye ulaştığını bildirdi.
 
"BANKANIN TAKİP SÜRECİ YAKLAŞIK 2-3 YIL SÜRER"
 
Selçuk Tuncalı, konunun daha iyi anlaşılabilmesi için öncelikli olarak  bankalardan nasıl bir portföy devralındığının bilinmesi gerektiğini, bankada  vadesi gelen herhangi bir borcun, 90 gün içerisinde ödenmemesi durumunda tahsili  gecikmiş alacak statüsüne geçtiğini ve yasal takip sürecinin başlatıldığını, 90  günlük süreçte bankanın, müşterisine sözlü ve/veya yazılı olarak ulaşıp borcunu  ödemesini hatırlattığını anlattı.
 
Tuncalı, bu süreçte borca gecikme faizi uygulandığını ve 90 günlük  süreden sonra bankanın alacağını yasal yollardan tahsil etmek için gerekli hukuki  işlemleri başlattığını bildirdi.
 
Tüm bu sürecin bankalar tarafından Kredi Kayıt Bürosu'na (KKB)  raporlandığını, müşterinin bu gecikme durumunun tüm KKB üyesi kuruluşlar  tarafından görüntülenebildiğini ifade eden Tuncalı, şunları kaydetti:
 
"Müşterinin kredi notu olumsuz etkileneceği için uzun vadede kullanmak  isteyeceği krediler ve kredi başvuruları da doğrudan etkilenecektir. Bankanın  takip süreci yaklaşık 2 ila 3 yıl sürer. Bankalar, ortalama 2-3 yıl hukuki  takipten sonra tahsil edemedikleri dosyalardan oluşan tahsili gecikmiş alacak  portföylerini ihale yoluyla varlık yönetim şirketlerine temlik eder. Tahsilat  beklentisinde her portföyün tahsilat oranı kredilerin türüne, teminat durumuna ve  mevcut ekonomik koşullara göre farklılık göstermektedir. Burada yaşanan en büyük  sorun müşterilerin erişilebilirliğidir. Zaman içerisinde müşterilerin iletişim  bilgileri değiştiği için temlik alınan portföylerin önemli bir kısmını  erişilemeyen dosyalar oluşturmaktadır."
 
"2017'DEKİ TUTAR, ŞİMDİYE KADAR GERÇEKLEŞTİRİLMİŞ EN YÜKSEK TUTAR"
 
VYŞD Başkanı Tuncalı, Türkiye'de tahsili gecikmiş alacakların toplam  kredilere oranının son yıllarda yüzde 3 civarında seyrettiğini belirterek,  tahsili gecikmiş alacakların yaklaşık yüzde 70'inin perakende ve KOBİ  kredilerinden oluştuğunu, kalan yüzde 30'luk kısmın ise ticari ve kurumsal  kredilerden meydana geldiğini bildirdi.
 
Tuncalı, 2017'de gerçekleştirilen 9 milyar TL tutarındaki tahsili  gecikmiş alacak satışının yıl bazında şimdiye kadar gerçekleştirilmiş en yüksek  tutar olduğuna dikkati çekti.
 
Sektörde devralınan portföylerin takibinin uzun zaman aldığını, yıl  bazında değerlendirmeden ziyade uzun vadeli değerlendirme yapmanın daha doğru  olacağını ifade eden Tuncalı, bu yıl devralınan bir portföyün net olarak  değerlendirmesinin ortalama 6-8 yıl sonra yapılabileceğini kaydetti.
 
"1,5 MİLYON VATANDAŞIN BORCU TAKİPTE"
 
Selçuk Tuncalı, halihazırda finansal sistemdeki tahsili gecikmiş  alacakların 3'te birinin VYŞ'ler tarafından yönetildiğini ve şimdiye kadar  bankalar için önemli bir çözüm ortağı olduklarını söyledi.
 
Sektörün kendi insan kaynağını yetiştirdiğini ve teknoloji  yatırımlarıyla kendi teknolojik altyapısını oluşturduğunu ifade eden Tuncalı,  devamla şunları kaydetti:
 
"Sektörümüz ile ilgili üzerinde durulması gereken en önemli husus,  varlık yönetim şirketlerinin 2 milyonun üzerinde vatandaşımızın dosyasını  devralmış olmasıdır. Bugüne kadar 700 bin dosya, tekil kişi olarak bakıldığında  ise 500 bin vatandaşımızın borcu yapılandırılmış ve vatandaşlarımız finansal  özgürlüğüne kavuşturulmuştur. Bugün finansal kesime borçlu toplam vatandaşımızın  sayısı 3 milyonun üzerinde olup yaklaşık 1,5 milyon vatandaşımızın borcu varlık  yönetim şirketleri tarafından takip edilmektedir. Vatandaşlarımızın bize güveni  ve onlara çözüm sunmak bizim için her şeyden önce gelir."
 
Tamamen yasal temellere dayanarak hareket ettiklerini ve çözüm sunmak  için çalıştıklarını dile getiren Tuncalı, varlık yönetim şirketlerinin,  Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) aldıkları lisansla ve yine  BDDK denetiminde, bankalar ve banka dışı finansal kuruluşların tahsili gecikmiş  alacaklarının temlik alınması ve yeniden yapılandırılarak tahsil edilmesi amacına  yönelik faaliyet gösterdiklerini vurguladı.
 
Türkiye'deki varlık yönetim sektörünün, dünyada bankacılık otoritesi  altında düzenlenen ve denetlenen tek varlık yönetim sektörü olduğunu belirten  Tuncalı, "Hem vatandaşlarımıza daha iyi hizmet sunabilmek hem de sektörümüzü daha  ileriye götürmek için bankacılık dışındaki sektörlerin (telekom, enerji,  teknoloji, belediye alacakları gibi) tahsili gecikmiş alacaklarının satın  alınabilmesi için VYŞD olarak çalışmalarımız devam etmektedir." dedi.