Dünyanın en iyi 10 dalış rotası

Dünyamız karalarında bulunan muhteşemlikleri kadar, denizlerde de oldukça fazla güzellik barındırıyor. Resifler, denizaltı müzeleri ve koylar su altı turizminin başlıca gözdeleri. Dalış severler için en güzel 10 su altı rotasını haberimizde derledik.

Dünyanın en iyi 10 dalış rotası
Dünyanın en iyi 10 dalış rotası
GİRİŞ 29.09.2019 12:43 GÜNCELLEME 29.09.2019 13:30

Su altı yaşamının ürperticiliği kadar büyüleyiciliği Jules Verne'in "Denizler altında 20 bin fersah" romanıyla tanıdık. İnsanoğlu'nun su altı yaşamı hakkındaki merakını bir tutkuya çeviren bu roman, günümüzde dalgıçlığın bir hobi olarak yapılabilmesini de sağladı.

 

 

Bilinmezliğin içinde sınırlı ekipmanlarla giren dalgıçlar için bu yaşam alanı adeta bir mucize. Bilinmeyen bir yeri keşfetmek, saklı kalanı ortaya çıkartmak gibi bir his barındıran dalış aktivitesi için dünyanın pek çok yerinde güzel rotalar bulunuyor.

 

 

Tatil rotalarını dalış turizmine göre ayarlayan denizaltı yaşamı tutkunlarının bayılacağı ve hatta gitmek için can atacağı destinasyonları sizler için ele alıyoruz. Hazır olun ve mavi yaşamın tadını çıkartın...

BALİ - LİBERTY

İnanılmaz bir habitatı bulunan Liberty, Endonezya'nın Bali adasında bulunuyor. Anemon ve mercanlarla kaplı bir dalış noktası Liberty, Bali’nin muhteşem doğası içerisinde olsa da bambaşka bir dünya gibi.

Kara kumludenizde türlü türlü reklerde balıklara rastlayacağınız gibi, esrarengiz resifler ve doğal yaşam alanlarına da burada rastlamanız mümkün. 400'den fazla balık çeşitliliğine sahip olan Liberty, unutulmaz bir deneyim vaadediyor.

VANUATU - PRESİDENT COOLİDGE

Okyanusya ülkelerinden olan Vanuatu da muhteşem dalış destinasyonlarından biri. En esrarengiz resiflerden birini bünyesinde barındıran bu yer, ABD Donanmasına ait olan SS President Coolidge savaş gemisinin batığının bulunduğu bu yer, şimdilerde denizin altındaki canlıların yaşam alanı.

Buraya turlarla gelebileceğiniz gibi, ekipler ile birlikte dalış yapabilirsiniz. Halen sağlam bir şekilde yosunlarla kaplı olan bu savaş gemisinin makine dairesi, yemek odası, güvertesi, yüzme havuzuna yakından bakabilirsiniz. 

MALEZYA - SİPADAN ADASI

Sipadan Adası, Hint Pasifik Okyanusu'nun tam kalbinde, Malezya'da bulunuyor. Dünyanın en iyi dalış rotası olarak gösterilen Sipadan Adası'nın bu özelliği almasının önemli sebepleri var.

Su altı yaşamının çeşitliliği ile birlikte yalnızca burada görebileceğiniz pek çok şey burada bulunurken bura için gerçekten ayrı bir parantez açıp, iyi bir inceleme yapmak gerek.

Çekiçbaşlı köpekbalıkları, deniz kaplumbağaları, binlerce balık türü ve barracuda balıklarının oluşturduğu Barracuda fırtınası adlı görsel şölen, burayı dalış yapanların favori merkezlerinden biri olmasını sağlıyor.

BELİZE - GLADDEN SPİT

Asya'dan Amerika kıtasına geçiyoruz şimdi. Belize'de bulunan Gladden Spit isimli koy, yine dünyanın en iyi dalış alanlarından biri olarak görülüyor. Sebebiyse Su altı çeşitliliği açısından dünyanın en büyük balıklarının bu sularda bulunması.

Dünyanın en büyük balıkları olan balina köpek balıkları, önce sizi korkutabilir ancak büyüklüklerine oranla bu canlıların gayet uysal ve dost canlısı olduğunu söylemek mümkün. 

Bu özelliği bile yalnızca onları sevmek için buraya gelmeyi makul bir sebep kılıyor.

FLORİDA - RİVİERA

Florida’nın harika plajlarından biri Riviera. Öyle ki sualtı yaşımı ile de çok güzel ve önemli bir yer. Dalış yeri 12 fit suyun altında bulunuyor. Yüksek gelgit yaşandığı için salış zamanını iyi ayarlamak gerekiyor. Bu çevrede daha önceden hiç karşılaşmadığınız canlıları görebilme fırsatı yakalayacaksınız.

Akvaryumlarda gördüğünüz renklerdeki balıkları yakinen izleyebilme, onlarla yüzebilme fırsatını bulacağınız bu koy, yine Amerika'nın en güzel dalış yerlerinden biri.

MEKSİKA - YUTACAN

Köpekbalıklarıyla dalış yapabileceğiniz bir diğer adres de Meksika’da bulunan Yutacan Yarımadası. Burada saldırgan köpekbalıkları ile birlikte adrenalin dolu bir seyahate çıkmak size unutulmaz bir deneyim yaşatacağı gibi, su altı yaşamının güzelliği de size farklı bir gezegendeymiş hissini yaşatacak.

GRENADA - MOLİNERE HEYKEL PARKI

 

Denizaltı müzeleri arasındaki en esrarengiz ve en gizemli adreslerden biri de Atlas Okyanusu'nda yer alan Grenada Adası’nda bulunuyor. Burada su altı müzesizini derinlerinde barındıran bu koy, özellikle insan figürleri ile gizemini sağlıyor.

Denizin çok da derininde olmayan bu yapılar her yıl milyonlarca dalış sever tarafından ziyaret ediliyor. İngiliz bir sanatçı tarafından yapılan bu park 65 adet heykelin bulunduğu bu park, adeta eski bir medeniyetten kalan kayıp kent havasını estiriyor.

KIZILDENİZ - THİSLEGORM

Dalışseverlerin en çok gittiği yerlerden biri olan Kızıldeniz de resifler açısından oldukça zengin olan bir konum. İçeriğindeki sünger ve mercan çeşitliliği ile birlikte balık ve diğer canlıların da yoğunlukla bulunduğu bu yer, berrak suları ile mavi dünyanın gizemli kapılarını aralıyor.

Kızıldeniz’in bir başka en iyi dalış noktası Yolan Reef. Bu noktada da batan bir geminin enkazı bulunuyor. Tekneler bu alanda çapa atamıyor.  Enkaz bölgesinin zarar görememesi için konulmuş bir yasa var bu konuda. Enkaz bölgesinde gezerken anemonlardaki balık yuvalarından minik ev sahipleri size hoş geldin diyecek.

BELİZE - MAVİ ÇUKUR

Listemizin son sırasında dalışseverler için bir klasik bulunuyor. Doğal bir akvaryum konumunda bulunan Belize'deki Belize’deki Büyük Mavi Çukur dünyanın en ilginç yerlerinden biri. 300 metre çapında olan bu delik 124 metre derinliğinde. Sualtı görüş mesafesi yaklaşık olarak 30 metre.

Çok renkli mercan kayalıklarına ve süngerlere rastlayacaksınız. Orfoz, akya, kaplumbağa ve daha pek çok türdeki deniz canlısı ile karşılaşacağınız bu harika delik, dalış meraklılarının çok ziyaret ettiği yerlerden biri.

BONUS: TÜRK DALIŞ KOYLARI

Listemizde 10 tane dünyadan dalış merkezleri koyduk, ancak Türkiye'den de oldukça güzel ve ziyaret edilen koylar bulunuyor. Doğal ve yapay açıdan oldukça zengin bir resif çeşitliliğine sahip olan bu koylar, çoğunlukla Ege ve Akdeniz kıyılarında bulunuyor.

Fethiye, Bodrum ve Kaş'ta bulunan, Akvaryum, Büyük Resif ve Uçan Balık koyları bu alanda ülkemizin en çok tanınan su altı yaşam merkezleri olurken Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı bölge ile Saros körfezi de tarihi resiflerin görülebilmesi açısından oldukça güzel bir yer. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL