Kuzey Makedonya'da ne yenir? Kuzey Makedonya meşhur yemekleri

Bir ülkeyi en iyi tanıyabileceğimiz tarafı ise mutfakları. Bu sebeple de Kuzey Makedonya'da ne yenir sorusu geliyor aklımıza. Haberimizin detaylarında Kuzey Makedonya meşhur yemekleri yer alıyor.

Kuzey Makedonya'da ne yenir? Kuzey Makedonya meşhur yemekleri
Kuzey Makedonya'da ne yenir? Kuzey Makedonya meşhur yemekleri
GİRİŞ 12.10.2021 13:38 GÜNCELLEME 12.10.2021 13:38

Osmanlı İmparatorluğu'nun uzun seneler hüküm sürdüğü topraklardan burası. Burada öyle güzel gezi noktaları var ki bir de mutfağı ile büyülüyor. Makedonya'da ne yenir sorusunu soran herkes ilk olarak bizim mutfağımıza benzeyen ürünlerle karşılaşıyor. Burada tadacağınız her lezzet sizi ecdadınızın güzel tarihini okumaya yöneltecek. Kuzey Makedonya meşhur yemekleri bizim mutfağımıza benzese de birçok yönü ile ayrılıyor diyebiliriz. Hamur işleri ve etli yemekler göz önüne çıktığı gibi farklı pişirme teknikleri ile bizim lezzetlerimizden ayrılıyor diyebiliriz. Ayrıca yöresel ürünler ile yapılan lezzetler yok değil. Buraya özgü lezzetleri yakından öğrenerek Makedonya gezisinde bunları deneyebilirsiniz. 

 

 

Bizim mutfağımıza benzese de Makedonya meşhur yemekleri yapılırken farklı teknikler kullanılıyor. Kullanılan malzemeler daha farklı işlemlerden geçiriliyor ve sizin önünüze geliyor. Bu yüzden ilk bakışta Türk yemekleri yanılgısına kapılsanız da gerçeği daha sonra fark ediyorsunuz ki lezzeti apayrı güzellikte. Ayrı bir lezzeti bulunan Kuzey Makedonya yemekleri seyahat edenlerin damağında unutulmaz bir tat ve lezzet bırakıyor. Deneyenler ise tam puan vererek bu lezzetleri beğendiklerini dile getiriyorlar. 

 

KUZEY MAKEDONYA'DA NE YENİR?

Kuzey Makedonya'da ne yenir sorusunu merak eden herkes için gezinizi unutulmaz yapacak birbirinden güzel lezzetleri yukarıda yer alan videodan izleyebilir bu yemeklere dair daha fazla bilgiyi ise haberimizin detaylarında bulabilirsiniz. 

Hadi! Kendimizden ve ecdadımızdan izler görebileceğimiz Kuzey Makedonya meşhur yemeklerini tanıyalım. 

Makedonya Meşhur Yemeği Gömleze Nasıl Yapılır?

Gömleze Kuzey Makedonya'nın en meşhur yemeği ve herkes tarafından da biliniyor. Ama bizim ülkemizde farklı isimle bu yemeği bulabilirsiniz. Tamamen hamur işi ve yapımı da dört saat sürüyor. Tepside yapılan gömleze kat kat bir görünüme sahip ve lezzeti de bir hayli yerinde. 

2 kilo unu tuz ekleyerek ve su ile yoğurarak bir hamur elde ediliyor ve bu hamurdan ince krep görünümde ekmekler yapılıyor. Bu ince hamurlar ateşte pişirilerek tepsiye kat kat diziliyor. Aralarına da yağ sürülüyor. Tepsi dolduktan sonra ise baklava gibi keserek yeniden pişirilmek üzere ateşle buluşuyor bu hamur işi. Kuzey Makedonya'da bu yöntemle yapılan gömleze farklı bir lezzete sahip ve yemeği yaparken kullanılan teknik de farklı. Yani evimizde birebir aynı lezzeti yakalamak mümkün olmayabilir. Bu lezzeti yerinde tatmak iyi olacaktır. 

Ayvar

Bizde de bir benzeri bulunan bu lezzet Makedonya'da tamamen farklı tekniklerle yapılıyor. Birbirinden lezzetli kırmızı biber ve patlıcanlar közleniyor baharatlar ve diğer malzemeler ile bir araya geliyor. Bunu sadece biberden yapan kişiler de var. acı ya da acısız olarak bu mezeyi tüketmek mümkün. 

Kahvaltıda ve Makedonya meşhur yemekleri yanında en iyi giden lezzet ayvar oluyor. 

Pide

Yine bir hamur işi türü olan pidesi bizde olan pidelerden çok farklı bulunuyor. Ancak kullanılan malzeme aynı. yukarıda videoda izlediğiniz pide ıspanaklı. Bizim ıspanaklı böreklerimize benzeyen pideleri farklı teknikler ile yapılarak pişiriliyor. Bu nedenle de lezzeti de hiç tatmadığınız şekilde bambaşka oluyor. 

Kuzey Makedonya Peynirleri

Birbirinden farklı teknikler ile peynir yapımında da çok iyiler. Peynirlerini sabah akşam sofrada bulunduran bir kültür var burada. Aynı zamanda sofraların da çok zengin olmasına özen gösteriyorlar. Peynirlerinden Telemea peyniri Balkanlar'da özellikle Makedonya'da çok meşhurdur. Tüketimi fazla olan bu peynir en iyi Makedonya'da üretiliyor. Bütün Balkanlar da bu lezzete doyamıyor. Koyun ve inek sütünden yapılan bu peynir yumuşacık ve keskin bir aroma içeriyor. Ne kadar dinlenirse o kadar da güzel oluyor. 

Makedonya Kuru Fasulyesi 

Bildiğimiz kuru fasulye yemeğini farklı tekniklerle pişirerek yine farklı bir lezzet ortaya çıkartıyor Makedonya halkı. Eski Osmanlı zamanından beri kuru fasulye en çok tükettikleri yemeklerden oluyor. Kuru fasulye yemeklerini kesinlikle et yemeklerinin yanına güveçte yapıyorlar. 

Kuzey Makedonya meşhur yemekleri arasında çorba bulunmuyor. Çorba tüketimi konusunda da zayıf bir ülke. Yine de farklı sebzelerle yapılmış olan çorbaları büyük keyifle içiyorlar. 

Boşnak Böreği

Makedonya börekleriyle de öne çıkan bir ülke. Ispanak, peynir, kıymalı ve patatesli olarak yapılan börekler herkesin ağzında muazzam tatlar bırakıyor. 

Cevapi 

Makedonya tarzında kebap olarak da adlandırılabilir bu lezzet. Dana ya da koyun kıymasının köftesini sadece ızgarada  pişiriyorlar. Köfteler sayı olarak satılıyor. Yani porsiyon olarak değil sayı ile sipariş vermeniz gerekecek. 

Makedon Çorbası 

Özellikle Üsküp gezisinde yiyebileceğiniz muazzam tada sahip çorba. Gezerken kaybettiğiniz bütün enerjinizi toplayabilirsiniz. Et suyuna mevsim sebzeleri eklenerek yapılıyor. Bizim alışık olduğumuz çorbalardan daha koyu olarak bulunur. 

Mekitsi 

Hamurdan kızartılarak yapılan yemek pişiye benzer. Reçel ve peynir gibi kahvaltılık ürünlerle yiyebilirsiniz. 

Bu da ilginizi çekebilir; Galicica Milli Parkı’nda Ne Yenir? 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL