Gezmeye doyamayacağınız dünyanın en ünlü 10 müze rotası

Seyahat tutkunlarının keşfetmek kadar keyif aldığı bir diğer aktivite de müze gezmek. Eski çağlardan günümüze gelen eserlerin sergilendiği, ziyaretçi akınına uğrayan müzeleri inceledik haberimizde. Aralarında British Muesum'dan Louvre'a, Vatikan'dan Ayasofya'ya kadar pek çok yerin bulunduğu müzeleri bir araya getirdik. Arkanıza yaslanın ve dünyanın en ünlü ve en çok ziyaret edilen müzelerini bizimle gezin.

Gezmeye doyamayacağınız dünyanın en ünlü 10 müze rotası
Gezmeye doyamayacağınız dünyanın en ünlü 10 müze rotası
GİRİŞ 01.05.2020 13:16 GÜNCELLEME 01.05.2020 13:16

Dünya turizm endüstrisinin en önemli unsuru elbette müzeler. Turistlerin ülkeleri ziyaret etmelerindeki başlıca sebeplerinden biri olan tarihi ve kültürel değerlerin korunması, sergilenmesi müzelerde can buluyor. Turistlerin akın ettiği, sosyal medya platformlarında paylaşım ve beğeni yağmuruna tuttuğu müzeleri sizler için derledik.

 

 

Karşınızda dünyanın en ünlü, en popüler ve en çok ziyaret edilen müzeleri.

MİLYONLARCA ZİYARETÇİ AKIN EDİYOR

 

 

Turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerin başında elbette müze ve ören yerleri geliyor. Sayıları milyonları aşan turistlerin akın ettiği müzeler, turizm endüstrisinin en popüler ve en çok ilgi gören paydaşlarından.

Tüm müzelerin medeniyet tarihleri ve ulus kültürleri açısından oldukça fazla değeri var. Ancak içlerinde bazıları var ki "ziyaretçi akınına uğradı" sözlerine karşılık geliyor. Her yıl milyonlarca ziyaretçinin akın ettiği 10 müzeyi sizler için derledik.

-Hermitage Müzesi

Rusya'nın St. Petersburg kentinde bulunan bu müze, Rus kültürünün en önemli kültürel,  ve tarihi eserlerini bünyesinde barındırıyor. 1852 yılından bu yana halka açık bir şekilde hizmet veren müzenin ziyaretçi sayısı neredeyse bir şehir kadar.

Her yıl 4.2 milyon kişi bu müzeyi ziyaret ediyor!

-Taipei Ulusal Saray Müzesi

Tayvan'nın başkenti Taipei'de bulunan Ulusal Saray Müzesi, Asya'nın otantik mimarisinin en güzel örneklerinden biri. 700.000’den fazla sanat eserine ev sahipliği yapan bu müze, 8.000 yıllık Çin tarihinin en nadide eserlerini de barındırıyor.

Envanterinde oyma, hat ve metal sanatına ait çalışmalar yer alan bu müzeyi her yıl ziyaret edenlerin sayısı 4,435,000.

- National Gallery

Müzecilik denildiğinde akla ilk gelen ülke İngiltere. Bu konuda oldukça başarılı örnekleri, zengin envanterleri bulunan İngiltere'nin abşkenti Londra'da bulunan National Gallery bunlardan yalnızca biri.

Londra’daki National Gallery koleksiyonunda 2,300 adet değerli sanat eseri bulunuyor. Van Gogh’nun Ayçiçekleri, Jan van Eyck’ın Arnolfi’nin Portresi ve John Constable’ın The Hay Wain isimli çalışmalarına ev sahipliği yapan National Gallery, İngiltere'nin olduğu gibi dünyanın en popüler müzelerinden biri.

National Gallery her yıl 5,229,190 ziyaretçiye kapılarını açıyor.

- Washington Ulusal Sanat Galerisi

Üç farklı bölümden oluşan Washington Ulusal Sanat Galerisi, Orta çağ ile günümüzü birleştiriyor, Avrupa sanatının en nadir örneklerini envanterinde barındırıyor.

Geniş bir modern sanat koleksiyonuna, modern ve çağdaş heykel sanatının seçkin eserlerine ev sahipliği yapan müzeyi her yıl ortalama 5,232,000 kişi müzeyi ziyaret ediyor.

- Tate Modern

Bugün Tate Gallery’e ev sahipliği yapan bina, 2000 yılına kadar bir elektrik üretim istasyonuydu. Ünlü mimarisine ek olarak müze, küratörlerin farklı temalara göre düzenlediği modern ve çağdaş sanatın en yaratıcı seçkileri ile tanınıyor. Müzeyi her yıl ziyaret edenlerin sayısı yaklaşık 5,656,000.

- Brisith Museum

İngiltere dedik, müzecilik dedik. National Gallery'den sonra Londra'da bulunan bir diğer önemli müze Brisith Museum. Aslında İngiltere'nin sömürü kültürünün en bariz örneklerinin sergilendiği British Museum dev bir kompleks üzerine kurulu.

Müzenin koleksiyonu antik eserleri, madeni para ve madalyaları, doğal tarih örneklerini ve geniş bir kütüphane seçkisini içeriyor. Londra’nın merkezinde yer alan ve dünya kültürlerinin tarihini kapsayan 8 milyondan fazla esere ev sahipliği yapan müzeyi her yıl 5,906,715 kişi ziyaret ediyor.

- Vatikan Müzeleri

Katoliklerin merkezi olan Vatikan, Rönesans'ın en değerli eserlerini bünyesinde barındırıyor. Aralarında Sistine Şapeli'nin de bulunduğu farklı kompllekslerin bulunduğu Vatikan müzeleri Hristiyanlık inancının pek çok eserine ev sahipliği yapıyor.

Müze her yıl 6,427,280 ziyaretçiyi çekmeyi başarıyor.

- Metropolitan Sanat Müzesi

Metropolitan Sanat Müzesi New York’un en ünlü müzesi olarak biliniyor. Müze 1870 yılında ilk açıldığında tek bir esere bile sahip değilken, 5000 yıl içinde geniş bir koleksiyon oluşturdu. Müzenin kapsamlı koleksiyonu resim, heykel, kostüm, müzik aletleri ve daha fazlasını içeriyor. Müzenin yıllık ziyaretçi sayısı 6,692,900.

- Çin Ulusal Müzesi

Ülkenin “en büyük tarih ve sanat sarayı” olarak tanımlanan müze, 2003 yılında kuruldu. Teknik olarak sadece 16 yaşında olsa da Çin Ulusal Müzesi bugün dünyanın en büyük ve en popüler müzelerinden biri kabul ediliyor. 1,050,000 parçadan oluşan etkileyici koleksiyonunda bulunan çok sayıda nadir ve değerli eser, dünyanın her yerinden ziyaretçiyi çekiyor. Yıllık ziyaretçi sayısı ise 8,062,625.

- Louvre Müzesi

Müzelerin en popüleri, en çok ziyaret edileni Fransa'nın başkenti Paris'te. Sanatın kalbinin attığı yer olarak da bilinen Louvre müzesi, aralarında Mona Lisa tablosunun da bulunduğu pek çok eseri de bünyesinde barındırıyor.

Eserleri anlatılmakla bitmeyen Louvre, yıllık ziyaretçi sayısında geçilmesi güç bir yerde bulunuyor. Louvre'nin yıllık ziyaretçi sayısı ise 10.2 milyonu buluyor.

BONUS: AYASOFYA

Osmanlı'dan günümüze kalan en önemli miraslardan olan Ayasofya her yıl çok sayıda turisti ağırlıyor. Hem Hristiyanlık inancındaki yeri hem de tarihi değeri açısından oldukça önemli bir miras olan Ayasofya'nın freskleri, işlemeleri ve gizemleri ilgi çekiyor.

Sanatsal ve mimari değeriyle dünyanın önde gelen yapıtlarından biri olan Ayasofya, sanal alemde de oldukça popüler. İstanbul'a gelemeyenler için sanal turların da yapılabildiği Ayasofya, sosyal medyanın en çok paylaşılan, beğenilen yerlerinden biri.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL